RS485 przez WiFi bez ESPHome (Epever Tracer)

Cześć, mam w samochodzie regulator ładowania Epever Tracer 2210an, który ma port RS485. Obecnie jest tam podłączony prosty ekran MT50, ale chciałbym go zamienić na komunikację bezprzewodową, WiFi lub BLE (ekran wywalić - tylko 1 rzecz podłączona).

Po różnych poszukiwaniach, ostatecznie skłaniam się aby spróbować z donglem od Epever, który, jeśli dobrze rozumiem, jest mostkiem RS485 ↔ WiFi (TCP/IP).

Modbus to dla mnie nowość i mam dość podstawowe pytanie: czy, co do zasady, to może zadziałać w taki sposób, że w HA definiuję sensor/switch w platformie modbus, podając jako typ rtuovertcp oraz adres/port tego dongla w sieci + odpowiednie rzeczy od modbusa (slave, rejestr, itd.)? Chodzi mi o konfigurację bez ESPHome: tylko ten dongle i HA (bo widziałem przykłady dla Epever ale właśnie przez ESPHome, choćby tutaj). W zasadzie potrzebny mi tylko sensor pokazujący napięcie akumulatora i ewentualnie switch przełączający “load” (zasilanie podłączonych urządzeń) - i myślałem żeby “zgapić” konfigurację tych rzeczy z ESPHome.

Ten dongiel nie obsługuje protokołu modbus, zamyka więc dalsze rozważania o jego zastosowaniu.
Chyba, że masz specyfikaję protokołu Epever.
Pojekt na ESPHome sygeruje, że po stronie RS485 jest to modbus, to strona tcp ma własny “chmurowy”. Można to w inżynierii wsteczej spróbować rozkminić ale potrzebny jest warsztat i wiedza.
Przy użyciu zwykłego konwertera np. Elfin EW11 to co zamyślasz ǰest zupełnie możliwe.

Dzięki. Dongiel ma tę zaletę, że zasila się z portu RS485 i jest malutki :slight_smile: Instrukcja nie wspomina o modbus tylko o “local monitoring”, ale to może być właśnie zgodne ze standardem rtuovertcp. Jak nie będzie, to zwrócę.

Znalazłem taki temat; na początku są posty dotyczące prób konfiguracji MQTT, ale w 17. poście jest odnośnik do custom dodatku, gdzie w kodzie chłop używa pythonowego ModbusTcpClient aby łączyć się z donglem. To mi dało pewną nadzieję.

Jak pisałem … inżynieria wsteczna. Na tym forum gościu znalazł, że jest to też konwerter modbus<>mqtt.
Te integracje działają przez mqtt. Możesz spróbować ale moim zdaniem łatwie będzie uzyć innego konwertera i komunikować przez modbus. To rozwiązanie z forum jak dla mnie posiada zbyt wiele warstw komunikacyjnych.
Szcegółowo się nie wczytywałem ale aby otrzymać odpowiedź trzeba najpierw coś wysłać (opublikować) na specjalny temacie.
Z ciekawości … ile taki dedykowany dongiel kosztuje? Gdyś już go posiadał to próba bylaby zasadna.

Znalazłem za 114 zł, podobna cena jak ten co podpowiedziałeś, Elfin EW11. Napiszę czy mi to zadziałało, czy nie, bo już zamówiłem :see_no_evil:

Na tym forum jeszcze trochę doczytałem i pradopodobnie ukrytą funkcją tego dongla jest jeszcze serwer portu szeregoweg na porcie 9999 (czyli to samo co EW11). Jest duże prawdopodobienstwo, że będzie to działać rtuovertcp. Wtedy ominie się mqtt i w HA utworzy bespośrednio encje modbus.
Trzeba bedzie tylko znać ID urządzenia, a resztę tzn. adresy i typy danych z projektu ESPHome.

1 polubienie