Cześć, mam w samochodzie regulator ładowania Epever Tracer 2210an, który ma port RS485. Obecnie jest tam podłączony prosty ekran MT50, ale chciałbym go zamienić na komunikację bezprzewodową, WiFi lub BLE (ekran wywalić - tylko 1 rzecz podłączona).
Po różnych poszukiwaniach, ostatecznie skłaniam się aby spróbować z donglem od Epever, który, jeśli dobrze rozumiem, jest mostkiem RS485 ↔ WiFi (TCP/IP).
Modbus to dla mnie nowość i mam dość podstawowe pytanie: czy, co do zasady, to może zadziałać w taki sposób, że w HA definiuję sensor/switch w platformie modbus, podając jako typ rtuovertcp oraz adres/port tego dongla w sieci + odpowiednie rzeczy od modbusa (slave, rejestr, itd.)? Chodzi mi o konfigurację bez ESPHome: tylko ten dongle i HA (bo widziałem przykłady dla Epever ale właśnie przez ESPHome, choćby tutaj). W zasadzie potrzebny mi tylko sensor pokazujący napięcie akumulatora i ewentualnie switch przełączający “load” (zasilanie podłączonych urządzeń) - i myślałem żeby “zgapić” konfigurację tych rzeczy z ESPHome.
Ten dongiel nie obsługuje protokołu modbus, zamyka więc dalsze rozważania o jego zastosowaniu.
Chyba, że masz specyfikaję protokołu Epever.
Pojekt na ESPHome sygeruje, że po stronie RS485 jest to modbus, to strona tcp ma własny “chmurowy”. Można to w inżynierii wsteczej spróbować rozkminić ale potrzebny jest warsztat i wiedza.
Przy użyciu zwykłego konwertera np. Elfin EW11 to co zamyślasz ǰest zupełnie możliwe.
Dzięki. Dongiel ma tę zaletę, że zasila się z portu RS485 i jest malutki Instrukcja nie wspomina o modbus tylko o “local monitoring”, ale to może być właśnie zgodne ze standardem rtuovertcp. Jak nie będzie, to zwrócę.
Znalazłem taki temat; na początku są posty dotyczące prób konfiguracji MQTT, ale w 17. poście jest odnośnik do custom dodatku, gdzie w kodzie chłop używa pythonowego ModbusTcpClient aby łączyć się z donglem. To mi dało pewną nadzieję.
Jak pisałem … inżynieria wsteczna. Na tym forum gościu znalazł, że jest to też konwerter modbus<>mqtt.
Te integracje działają przez mqtt. Możesz spróbować ale moim zdaniem łatwie będzie uzyć innego konwertera i komunikować przez modbus. To rozwiązanie z forum jak dla mnie posiada zbyt wiele warstw komunikacyjnych.
Szcegółowo się nie wczytywałem ale aby otrzymać odpowiedź trzeba najpierw coś wysłać (opublikować) na specjalny temacie.
Z ciekawości … ile taki dedykowany dongiel kosztuje? Gdyś już go posiadał to próba bylaby zasadna.
Na tym forum jeszcze trochę doczytałem i pradopodobnie ukrytą funkcją tego dongla jest jeszcze serwer portu szeregoweg na porcie 9999 (czyli to samo co EW11). Jest duże prawdopodobienstwo, że będzie to działać rtuovertcp. Wtedy ominie się mqtt i w HA utworzy bespośrednio encje modbus.
Trzeba bedzie tylko znać ID urządzenia, a resztę tzn. adresy i typy danych z projektu ESPHome.