Panowie jestem nowym użytkownikiem HA i powoli dodaje nowe usługi. Na dziś nie mogę ściągnąć nic po RSS. Widziałem na forum że kolego to działa a umnie dalej nic nie ściąga. Zainstalowałem z HACS feedparser. Dodałem list-card.js. Wpisałem do configuration.yaml
sensor:
- platform: feedparser
name: TVN24
feed_url: '[https://tvn24.pl/najnowsze.xml](https://tvn24.pl/najnowsze.xml?fbclid=IwAR36F9SU2-C8fu03BSfrBIQVxGkeFrUdgkyAn_cCUWfH0M0T8U7EoFNwAXo)'
date_format: '%a, %b %d %I:%M %p'
scan_interval:
hours: 3
inclusions:
- title
- link
- description
- image
- language
- pubDate
exclusions:
- language
Nie wiem jak to wklejałeś, ale mimo usiłowania poprawienia twojego posta (uzupełnienie o linijki zawierające 3 odwrotne apostrofy, co umożliwia odpowiednie sformatowanie dowolnego kodu na forum) nie ma śladu po wcięciach, więc to raczej nie ma prawa działać.
W YAMLu nie każda linijka zaczyna się od pierwszego znaku w linii, zwykle są tam potrzebne spacje, których ilość jest “samym sosem” YAMLa.
PS
komponent niestandardowy feedparser
jest w standardowych repozytoriach HACSa, więc albo instalujesz z poziomu HACS bez żadnego ręcznego grzebania
albo instalujesz go ręcznie (bez HACS) dogrywając pliki ręcznie we wskazane miejsca.
na razie dotarłem dotąd (kod w tej formie jest dla configuration.yaml), jeszcze nie sprawdzone
sensor:
- platform: feedparser
name: TVN24
feed_url: 'https://tvn24.pl/najnowsze.xml'
date_format: '%a, %b %d %I:%M %p'
scan_interval:
hours: 1
inclusions:
- title
- link
- description
- image
- language
- pubDate
exclusions:
- language
(założyłem, że z grubasza masz prawidłową konfigurację skoro
Witam jeszcze raz serdecznie, wiem że chcesz pomóc ale nic nie rozumiem z twojej wypowiedzi. Jeszcze raz: zainstalowałem z HACS feedparser. Jak masz tam na stronie, napisane jest aby dodać to co jest wyżej więc to wkleiłem. Dodałem list-card.js bo chciałem mieć tak wyświetloną kartę. Dodane ze strony: 📰 Lovelace: RSS Feed Parser Plugin/List Card - Lovelace & Frontend - Home Assistant Community.
Wszystko zrobione tak jak jest tam opisywane a i tak nie działa.
No jakoś nie widzę w tamtym długaśnym wątku feedu tvn24, sprawdziłeś w jakimkolwiek czytniku rss, że on działa? (sprawdziłem i działa)
Daj mi czasu, nie używam tego rozwiązania, a próbuję testować twój konfig na zdalnej instalacji (nie mam pod ręką testowego HA), w międzyczasie naucz się wklejać kod na forum.
Czytałeś warunki wstępne do instalacji HACS?
Jak zauważyłeś konfiguracja którą stworzyłem na podstawie twojej (źle wklejonej na forum więc bezużytecznej dla kogokolwiek) wygląda inaczej - widzisz spacje?
Oprócz tego url skróciłem do bardziej rozsądnej wersji.
Właśnie miałem pisać, że u mnie działa, oczywiście trzeba poczekać aż feedparser zaciągnie dane (w konfiguracji jest ustawiony interwał 3 godziny), jakkolwiek te koślawe obrazki wyglądają fatalnie.
Rozszerzenie lovelace list-card można też zainstalować z HACS po prostu dodając do HACS niestandardowe repozytorium i wrzucając je do kategorii Lovelace https://github.com/iantrich/list-card
(nie jest wymagane ręczne dogrywanie plików)
Generalna kolejność instalacji takich rzeczy to
instalacja komponentu niestandardowego w HACS
restart HA
konfiguracja komponentu/integracji
restart HA
gdy powstaną encje można bawić się z interfejsem (u mnie nie powstały od razu)
dodatki do Lovelace nie wymajają restartu (jeśli są instalowane z HACS)
@Piotr368
Encję już masz, a to było najważniejsze (swoją drogą wiele opcji w konfiguracji tej integracji jak sądzę jest zbędnych)
Jakie hasło - u nas działa bez żadnego hasła - to jest ogólnodostępny RSS
jeśli masz jakiś feed wymagający logowania (czyli chyba nie chodzi o tvn24?)
ale czy ta integracja da z nim radę to nie mam pojęcia.
masz OK (o ile instalowałeś z HACS) /hacsfiles/list-card/list-card.js?hacstag=145479324011
kluczowe posunięcia
zrestartuj HA (ewentualnie też hosta)
a w trakcie restartu wyczyść cache przeglądarki
nie bardzo rozumiem co masz na myśli - po prostu dodajesz repo w HACS (jako rozszerzenie Lovelace) i instalujesz dodatek Lovelace już w normalny sposób (nie wiem co masz na myśli jako integrowanie?).
Następnie
otwierasz edytor kart Lovelace i wybierasz tworzenie nowej karty
przewijasz na sam koniec (gdzie są karty niestandardowe, a poniżej jest Edytor YAML
O widzę, że jednak się udało, ale ja niczego nie kasowałem (wyświetla się brzydko, ale nie będę z tym walczył, to instalacja testowa w produkcyjnych tego nie będę wrzucał)
kluczowa może być przeglądarka u mnie to się wyświetla w Firefoxie