Czy komus udalo sie ogarnac rtl433 na esphome? mam helttec v2 i chcialbym czytac stacje Bresser 5w1.
to co znalazlem w necie oraz to co podpowiada AI niestety nie dziala. Problem ze znalezieniem odpowiedniego komponentu rtl433
Poszukaj sobie lupką widzę że jest dużo takich wątków , a jeśli nie ma związanego z twoim problemem to czy móglbys podzielić się większa ilością informacji.
@OlekD kiedyś coś popełnił, ale to było na CC1101
A dla SX1276 to chyba będzie działać z projektem OMG, pod ESPHome raczej nic nie ma, przynajmniej nie słyszałem.
Bazuje to na pracy tego gościa:
@Allon Nie ma.
Helteców v2 jest wprawdzie z kilkanaście modeli, ale czuję, że mogło chodzić o Heltec WiFi LoRa 32 V2 868MHz czyli SX1276
a komponenty jakie widziałem na githubie są dla CC1101
Obecnie „czytam” bo to za dużo powiedziane, tą stację za pomocą Nooelec, NESDR SMArt v5.
Ale każde delikatne poruszenie antenki powoduje że mam tylko
[rtl_433] Auto Level: Current noise level -38.6 dB, estimated noise -38.5 dB
[rtl_433] Auto Level: Current noise level -38.5 dB, estimated noise -38.5 dB
Cholera mnie już bierze dlatego szukam innego sposobu odczytu tej stacji
Taka sugestia, jeśli masz w mieszkaniu/domu antenę TV naziemnej, to podłącz tuner do niej. Od tego chyba najłatwiej zacząć - zmienić/poprawić antenę. Może gniazdo się odlutowało od PCB. Możesz się pobawić z tą płytką helttec wgrywając OMG. Możliw, że gotowy wsad będzie pasował do twojej płytki.
Omg to było pierwsze co przerobiłem ale nie czyta stacji. Niema jej chyba na liście wspieranych.
Znalazło coś w okolicy więc moduł sprawny
Z rtl_433 mogę pomóc w diagnozie, ale już nie dzisiaj. Możesz pociągnąć lepszy ku temu temat na forum. Tu już tego nie ciągnijmy…
Może tu:
Opisz co i jak masz zainstalowane (który AddOn, jaka instancja HA itd) pod tego dongla USB, bo metod na skonfigurowanie jest kilka i bardzo łatwo o błąd.
To pokaż co lupka wyrzuca w temacie mojego posta ![]()
2 posty zostały scalone z istniejącym tematem: RTL 433 - problemy z instalacją i konfiguracją