Cześć, jestem jeszcze zielonym użytkownikiem HA, trafiłem na to Forum tropem jak skorzystać z API pse.pl - i znalazłem to, czego szukałem. Skorzystałem z integracji napisanej przez @mstepuch - dziękuję!
//mod edit - wątek dotyczy rozwiązania opisanego tam
Chciałbym jednak, aby HA wysyłał mi powiadomienie kiedy zaczyna się okienko najtańszego prądu.
i w Developer Tools → States pokazuje mi ładnie jego wartość jako np. 12:00:00
Niestety, kiedy robię automatyzację:
alias: New Automation
description: ""
trigger:
- platform: time
at: sensor.lowest_price_start_time
condition: []
action:
- service: notify.persistent_notification
metadata: {}
data:
mode: single
Nic się nie dzieje.
Widzę inne sensory w states, np. sensor.sun_next_dawn ma dodatkowy atrybut: device_class: timestamp - kiedy ja dodam ten atrybut do mojego sensora, przyjmuje on wartość unknown.
Co źle robię? Sorry z góry za takie pytanie, ale nie jestem programistą i starałem się samemu rozwiązać problem, ale niestey bezskutecznie.
Próbowałeś wywalić to? (chcesz mieć timestamp, a formatujesz sobie wartość inaczej) | timestamp_custom('%H:%M:%S)
a jeśli chcesz mieć klasę urządzenia, to trzeba ją dodać
atrybut: device_class: timestamp - kiedy ja dodam ten atrybut do mojego sensora, przyjmuje on wartość unknown
teraz usunąłem:
| timestamp_custom('%H:%M:%S')
i dodałem:
device_class: timestamp
Stan sensora: unavailable
Kiedy usuwam device_class: timestamp to stan sensora przyjmuje:
1722333600.0 - jest to unix timestamp i prawidłowo oznacza:
Tue Jul 30 2024 10:00:00 GMT+0000
Nie wykonała się. Jak zmienię na “fixed time”, wtedy kod jest:
platform: time
at: "12:00:00"
i się wykonuje bez problemu.
Mój sensor pierwotnie zwracał także 12:00:00, ale nie działał.
Czyli trigger nie działa.
Ja bym popytał Chat GPT może podpowie
Rozumiem że chcesz żeby kiedy jest najtaniej wyświetlało się powiadomienie na ekranie i pewnie włączać wtedy jakieś urządzenia które i tak miał byś włączyć tego dnia. Czy o to chodzi żeby nie oddawać tanio energii, a ją zużywać???
No tak, jak zadziała automatyzacja, to potem już można wszystko powiadamiać lub sterować. Na razie chodzi o drugi case: jak mam puścić pranie to lepiej kiedy prąd odkopują ode mnie za zero niż po 40 groszy
Zgodnie z tym powyżej automatyzacja wykona sie tylko raz o tej godzinie co wartość encji sensor.lowest_price_start_time. Kolejnego dnia o 12:00:00 ta automatyzacja się już nie wykona. Oczywiście sensor musi być typu “timestamp” device class. Żeby to miało prawo działać, sensor musi zawierać date i czas wtedy automatyzacja będzie działać jak oczekujesz.
Dzięki! Wywaliłem mode:single, ale i tak mój HA restartuje się co noc. Obecnie mój sensor zwraca: 2024-07-30T10:00:00+00:00 i ma device_class: timestamp
Jutro okaże się, czy zadziałało (chyba, że wiesz jak dodać mu kilka godzin, to sprawdzę jeszcze dzisiaj)
Tak pytam bo też o tym myślałem ale w sumie to codziennie najtaniej jest
pomiędzy 10:00 a 15:00 +/- 1h.
Wynika to z tego że wtedy wszyscy oddają energię a jest małe zapotrzebowanie (ludzie są w pracy).
I śmiało w tym okresie można uruchamiać odbiorniki
W założeniu zainstalowałem go do sterowania pompą ciepła c.w.u. w zależności od produkcji PV (SolarEdge). Postawiłem go w Azure (nie ja płacę za subskrypcję ) i wyłaczam na noc, wtedy mniej kosztuje. Wiem, że nie o to tu chodziło …
Cześć, cieszę się że zadziałało.
Czy możesz dla potomności zebrać cały działający kod w jednym poście.
Najlepiej z informacją gdzie bazuje na moim kodzie.
Ja starałem się zebrać wcześniej ale mogę ponownie wszystko zestawić