Jesteś zbyt niecierpliwy, log na obrazku powyżej jest z uruchamiania, ale samba jeszcze na nim nie wystartowała, powinieneś w logu zobaczyć jeszcze coś takiego
Samba name server <TWOJANAZWAHOMEASSISTSNTA> is now a local master browser for workgroup WORKGROUP on subnet <jakiś-IP>
W Windows nie musisz nic grzebać (tzn. standardowa konfiguracja “z pudełka” ma skonfigurowaną sambę), łączysz się z serwerem samby wpisując w pasku lokalizacji explorera = “Eksploratora plików” (to jedno z wielu miejsc, ale nie będę uczył podstaw Windowsa…) coś na kształt \\TWOJANAZWAHOMEASSISTSNTA
lub \\jakiś-IP
(by wiedzieć co wpisać przeanalizuj tą linijkę w swoim logu, gdy samba już wystartuje, wpisujesz bez nawiasów trójkątnych, bo one tu oznaczają tylko makietę tego co zobaczysz)
wyskakuje okienko logowania podajesz usera jaja z hasłem jaja1234 i już widzisz udziały (możesz je potem zmapować na dyski do łatwego użytku w przyszłości).
Nie dostarczasz nam żadnych istotnych danych diagnostycznych, więc co najwyżej możemy zgadywać co się dzieje…
Zakładam radośnie, że używasz aktualnych wersji z kanału stabilnego.
Czy to jest jakiś kawałek twojego loga z którego wywaliłeś realny IP?
A gdzie masz nazwę swojego Home Assistanta (Domyślnie to HOMEASSISTANT), można ją zmienić na cokolwiek w konfiguracji HA, ale nie na pusty ciąg…
nie działa ??? ja już 3 dni siedzę ???nie działa cały czas to samo brak adresu IP??? serwer resetowałem z 5 razy nie pomaga laptopa reset robiłem tak samo nie pomaga cały czas to samo zmieniałem adresy nie pomaga ??? 3 dni przy tym siedzę filmów się naoglądałem wszędzie jest ok a u mnie nie to samo
dobre adresy ???
1,mam wpisac taki sam adres jak home asistats
2. nazwa i hasło mam być takie same jak home asistans
3. true ma być czy false
4. co bym nie robił jest to samo tu
A skąd mamy wiedzieć, jak masz skonfigurowaną swoją sieć LAN, domyślnie masz tam zakresy wszelkich sieci prywatnych (żeby samba mogła działać bez dodatkowej konfiguracji puli w każdej typowej sieci LAN)
Nie muszą, wręcz lepiej gdy będą zupełnie inne, tylko jeśli używasz hasła “jaja1234” to może w niektórych Dodatkach nie przechodzić testów podatności na złamanie, bo jest za łatwe, ale wtedy w logu byłoby info o takiej podatności.
Może dodatkowe info nieco Ci uświadomi - Samba to jest zupełnie osobny serwer nie związany bezpośrednio z HA, więc możesz w nim użyć użytkownika, który w HA nie istnieje.
Ma być albo true albo false, tylko i wyłącznie zależnie od tego co sobie namieszałeś w Windowsie (i jaka jest wersja tego windowsa).
To na moje oko nie startuje, więc masz zdupczoną konfigurację sieci albo cholera wie co… (ale z taką jakością danych diagnostycznych daleko nie zajedziemy)
A co widzisz w logach gdy wywołasz restart Dodatku (powinny być ślady jego zamykania, nie łap screenschotów kopiuj dla nas tekst).
Przede wszystkim musimy znać konfigurację twojej sieci LAN oraz sposób instalacji HA/HAOS.
Podziel się z nami podstawowymi informacjami diagnostycznymi
Ustawienia → System → Naprawy → “hamburger menu” → Informacje o systemie → (popup) Informacje o systemie → KOPIUJ
i wklej ze schowka do posta tak jak jest (ten tekst jest już prawidłowo sformatowany dla githuba lub naszego forum)
Nie da się… nie czytasz, nie odpowiadasz na pytania i prośby, zastępujesz istotne informacje wstawkami typu
z czego wnoszę, że nie oczekujesz pomocy…
Nie zastępuj jednego ograniczonego routera innym równie ograniczonym, dokup sobie jakiś router w którym będziesz miał pełną władzę nad konfiguracją sieci.
Jak się upierasz na Cudy to kup model BEZ obsługi sieci GSM i najlepiej jakiś dla którego istnieje openwrt nie modyfikowane przez Chińczyka wiem że są takie np. X6 lub WR3000, a do LTE wykorzystasz ten co masz teraz.