witam
dodałem do centrali 128WRL z poziomu manipulatora czujkę AXD-200 jako czujkę zalania, ale z tego co widzę ona włacza i zglasza alarm tylko gdy centrala jest uzbrojona. Pytanie czy w przypadku zalania nie powinna tez wlaczac wycia syreny i zglaszac alarm gdy system jest nieuzbrojony? Jaka jest praktyka w tym temacie? Czy wogole da sie tak skonfigurowac aby ta czujka mogła zawsze wywolac alarm?
Wg mnie, “głupia” konfiguracja, lepiej wiedzieć o zalaniu nawet jak jest się w domu . Prawdopodobnie przy konfiguracji centralki alarmowej mogło dojśc do pomyłki:
instalator skopiował konfigurację wejścia czujki PIR do konfiguracji czujki zalania - czujka PIR wyzwala alarm tylko przy uzbrojeniu
instalator błędnie podłączył kablowanie czujek, do niewłaściwych wejść
Pomyłki się zdarzają się, w celu ich eliminowania należy dobrze testowować zmiany w systemach.
Napewno tak, zmieniając typ wejścia: TYP REAKCJI (TYP WEJŚCIA CENTRALI): 35. 24H POŻAROWA – CZUJNIK WODY
na podstawie "Centrala alarmowa INTEGRA - INSTRUKCJA INSTALATORA"
Jeśli to Integra to jw w typ reakcji. Ustaw 24 czujnik zalania. Po 2 trzeba skonfigurować czujnik stukając w niego palcem… 1 stuk wibro+kontaktron 2 kontaktron 3 zalanie itd ale nie sugeruj się bo nie pamiętam pod którym nr jest zalanie… Wydaje mi się że 6 albo 7… Pozdrawiam =) i ściągnij sobie z hacs nowa integrację do ha… Będziesz miał oprócz czujki zalania czujnik temperatury widoczny w ha
Twoja wypowiedź to typowy żargon informatyczny, tylko wtajemniczeni wiedzą o jaką integrację chodzi. Proponuję dzielić się wiedzą podając linki do integracji.
@macek
Fakt, w standardowym zestawie repozytoriów w HACS nie ma żadnego Satela… @panodalarmow
na githubie za to znalazłem 3 różne i prawie każdy ma forki, więc jakiś konkret by się przydał