Satel i nowa wersja HA (2025.10.-)

No trochę kicha - był sobie działający pięknie modulik Satel współpracujący z alarmem Satel integra. W configuration.yaml odwołałem się do satel\satel.yaml a w tym pliku umieściłem wszystkie informacje (adres IP, hasło, opisy czujników, etc.). Napisałem też sobie procedurkę w nodeRED która o wskazanej godzinie zamyka rolety, sprawdza czy wszystkie są zamknięte i sprawdza też okna, drzwi oraz bramę garażową (czujniki są podpięte do Satel-a) i, jeśli wszystko gra, włącza alarm.

Dwie chile temu podniosłem HA do nowej wersji a tu integracja z Satel-em jest już standardem i nie wymaga własnej konfiguracji (tego satel.yaml w katalogu satel). I zaczął się cyrk bo HA sam zdublował sobie encje (wszystkie czujniki) dodając do nazw jakie wziął z satel.yaml końcówkę “_2”. Oczywiście poprzednie encje oznaczył jako nie działające - do usunięcia. Czyli wszystkie ekraniki pokazujące stany czujników (rolet, okien, drzwi, …) zaczęły pokazywać nic.
Wywaliłem satel\satel.yaml i odnośnik do niego w configuration.yaml oraz te encje które pokazał HA jako takie które przestał lubić, skorygowałem nazwy encji wywalając końcówki “_2” i HA, on-line, wrócił do pokazywania tego co pokazywał. Ale restart HA, spowodował że wszystko przestało działać - czujniki są ustawione na “off” czyli na stałe pokazuje że wszystko jest zamknięte oczywiście bez względu na stan faktyczny.

Gdzie to zacząć obwąchiwać żeby znaleźć przyczynę?

SORRY!!!
Jestem już zmęczony więc nie zauważyłem swojego błędu - problem nie istnieje.

Przyczyną było odpalenie dwóch instancji HA, “bojowej” i testowej. Tylko
testową uruchomiłem WCZEŚNIEJ niż bojową więc zeżarła łączność z Satel-em a system dopuszcza tylko jedno połączenie z alarmem.

Przepraszam że namieszałem.