No trochę kicha - był sobie działający pięknie modulik Satel współpracujący z alarmem Satel integra. W configuration.yaml odwołałem się do satel\satel.yaml a w tym pliku umieściłem wszystkie informacje (adres IP, hasło, opisy czujników, etc.). Napisałem też sobie procedurkę w nodeRED która o wskazanej godzinie zamyka rolety, sprawdza czy wszystkie są zamknięte i sprawdza też okna, drzwi oraz bramę garażową (czujniki są podpięte do Satel-a) i, jeśli wszystko gra, włącza alarm.
Dwie chile temu podniosłem HA do nowej wersji a tu integracja z Satel-em jest już standardem i nie wymaga własnej konfiguracji (tego satel.yaml w katalogu satel). I zaczął się cyrk bo HA sam zdublował sobie encje (wszystkie czujniki) dodając do nazw jakie wziął z satel.yaml końcówkę “_2”. Oczywiście poprzednie encje oznaczył jako nie działające - do usunięcia. Czyli wszystkie ekraniki pokazujące stany czujników (rolet, okien, drzwi, …) zaczęły pokazywać nic.
Wywaliłem satel\satel.yaml i odnośnik do niego w configuration.yaml oraz te encje które pokazał HA jako takie które przestał lubić, skorygowałem nazwy encji wywalając końcówki “_2” i HA, on-line, wrócił do pokazywania tego co pokazywał. Ale restart HA, spowodował że wszystko przestało działać - czujniki są ustawione na “off” czyli na stałe pokazuje że wszystko jest  zamknięte oczywiście bez względu na stan faktyczny.
Gdzie to zacząć obwąchiwać żeby znaleźć przyczynę?