Rozumiem, ja mam cala instlacje Satela normalnie działająca, kontaktrony przewodowe i ABAX’y ale chciałem dolozyc dodadkowe w mniej newralgicznych miejscach wiec tu juz mniej zalezy mi na security
Przedewszystkim chce to zrobic dla czujnikow dymu i gazu, ABAX nie ma czujnika gazu at all. A po ZigBee mam czujnik gazu zainstalowany przy piecu. Nie jestem w stanie tam pociagnac kabli z centralii i zamontowac przewodowego czujniki z Satela
Jak czytam to zdanie, to można założyć, że kwestia czasu jest przekonanie się, że to musi kiedyś nie zadziałać (zwłaszcza przy urządzeniach bateryjnych). Mając na uwadze tak strategiczną ochronę jak czujnik dymu czy gazu nigdy nie polegał bym na zigbee. A tu jeszcze chcesz dokładać całe grono pośredników.
Czujniki gazu i dymu sa na 220v nie na baterie wiec o to sie nie martwie. Obecnie nie mam żadnej ochory wiec kazde rozwiazanie na obecna chwile jest lepsze. A że dom dopiero kupilem i nie zamierzam rozwalać scian i sufitów aby kłaść kable szukam rozwiązań.