Satel Integra + ESP32

Cześć naszła mnie taka mysl, jako że czujniki ABAX sa strasznie drogie, a mam w domu cala sieć ZigBee to czy da sie to polaczyc :slight_smile:

Pomysł jest taki:

• Czujniki otwarcia okien + czujnik gazu + czujnik dymu dzialajce po ZigBee
  • mikrokontroller - odczyt z mqtt stanow czujników
  • Moduł transoptorow ktory na wejsciu bede dostawal sygnaly zmicro i przekazywal na wejscia do NO do Integry

Czy ktoś moze takie cos przerabiał ? Ma to prawo dzialac ? Bo narazie czysto teoretycznie myślę ale moze wywiąże sie z tego jakas dyskusja

Mam kilka starych esp sprzed kilku lat esp8266, mam tez ATMega. W sumie mozna zaprogramowac dowolna mikro byle zczytal stan z mqtt i przekazal na GPIO

Ma.

Bo zapewniają wymagany poziom bezpieczeństwa.
Rozwiązanie budżetowe to bezpieczeństwo na poziomie zerowym.

Rozumiem, ja mam cala instlacje Satela normalnie działająca, kontaktrony przewodowe i ABAX’y ale chciałem dolozyc dodadkowe w mniej newralgicznych miejscach wiec tu juz mniej zalezy mi na security

W jakim celu chcesz to robić - jakaś automatyka w samej centrali?

Przedewszystkim chce to zrobic dla czujnikow dymu i gazu, ABAX nie ma czujnika gazu at all. A po ZigBee mam czujnik gazu zainstalowany przy piecu. Nie jestem w stanie tam pociagnac kabli z centralii i zamontowac przewodowego czujniki z Satela

Wiec stad narodzil sie moj pomysl :slight_smile:

Nie bez powodu…

Jak czytam to zdanie, to można założyć, że kwestia czasu jest przekonanie się, że to musi kiedyś nie zadziałać (zwłaszcza przy urządzeniach bateryjnych). Mając na uwadze tak strategiczną ochronę jak czujnik dymu czy gazu nigdy nie polegał bym na zigbee. A tu jeszcze chcesz dokładać całe grono pośredników.

Czujniki gazu i dymu sa na 220v nie na baterie wiec o to sie nie martwie. Obecnie nie mam żadnej ochory wiec kazde rozwiazanie na obecna chwile jest lepsze. A że dom dopiero kupilem i nie zamierzam rozwalać scian i sufitów aby kłaść kable szukam rozwiązań.

W dalszy ciągu nie rozumiem dlaczego chcesz to robić via Satel?

Możesz podać modele tych czujników ?

https://allegro.pl/oferta/czuly-czujnik-detektor-gazu-ziemnego-propan-butan-lpg-230v-zigbee-tuya-17182845718

Integruje sie po Z2M bez problemu

Dzięki, zastanawiałem się co to za czujnik i widzę, że w zależności od typu gazu, trzeba mieć gniazdka 230V na odpowiednich wysokościach.

Tak dokladnie ja mam akurat gniazko tuż przy piecu gazowym idealnie

What kind of do you have that you are worried about it?