Satel Perfecta 32 IP

Witam.

Widziałem podobny temat, jednakże mój dotyczy tylko i wyłącznie uzbrojeniu alarmu poprzez Home Assistant. Czytałem, że jest dostępna integracja ale dla Satel Integra, ja mam perfecte 32 IP. Jedyne co udało mi się połączyć z tą centralą to komunikacje SIA IP. Mam informacje o uzbrojonym/rozbrojonym alarmie. Fajnie byłoby z poziomu HA móc robić dokładnie to samo (uzbrajanie alarmu) co za pomocą app Perfecta Control.

Mogłeś śmiało pytać w tamtym temacie, bo bez ingerencji sprzętowej nie da się tego zrobić w samym HA, dzięki (jakiejś) integracji. Coś musi podać sygnał na wejściu centrali i sam HA czy nawet SIA tego fizycznie nie może.

Tu przykład dla starszych płyt CA integracji przez symulowanie komunikacji z manipulatorem. Autor (Bartłomiej Fincer) nie ma Perfecta, ale wspominał, że może pomóc w zintegrowaniu i dopisaniu obsługi do tego komponentu. Zapytaj go na GitHub:

Z innej beczki, Satel ma moduł ETHM‑A , który oficjalnie obsługuje MQTT, JSON i JSON/HTTP jako otwarte protokoły IoT:

Czyli wyobrażam sobie scenariusz gdzie podpinasz wyjście ETHM-A do centrali i nim sterujesz rozbrojeniem/zazbrojeniem alarmu.
ETHM‑A jako „fabryczny mostek” Perfecta → wyjścia → ETHM‑A → MQTT → HA

Ale myślę, że spokojnie możesz dołożyć jakiś swój moduł DIY i zrobić podobnie jak kolega @Trojan u siebie.

1 polubienie