Scena z urządzeniami Sonoff

Witam!
Trzy rzeczy
1.przycisk SNZB-01P
2 kamera CAM SLIM
3 NSPANEL PRO 120
i pytanie czy można zrobić tak aby naciskając przycisk wyzwolić alarm w NSpanelu a na jego ekranie wzbudzić obraz z kamery.
Pierwszą część sceny zrealizowałem druga jest chyba nie do zrobienia. W jakimś poście przeczytałem że kamera musiała by być podłączona przez Zigbee panela była by wtedy możliwość dodania jej do systemu bezpieczeństwa i wtedy by to wypaliło.
Czy to prawda a może da się jednak coś z tym zrobić?
Z góry dziękuję za jakiś sugestie

Mówisz o HA czy aplikacji producenta? nie wiem czy i gdzie przenieść wątek…
(bo w HA zapewne będzie trzeba do realizacji takich pomysłów użyć też czegoś innego niż sceny, a sam opis jakiś mi “nie pachnie” HA)

edit - przeniesione

Mówię o aplikacji producenta ewelink i firmowym sprzęcie Sonoff

W razie gdyby żadna odpowiedź się tu nie pojawiła (większość użytkowników HA albo nie używa zamkniętych systemów albo je integruje z HA), to

1. tam masz specjalizowane forum eWelinka (bo jeśli gdzieś pytać o takie rzeczy, to właśnie tam):
    https://forum.ewelink.cc/

2. dodatkowo możesz pokopać po dokumentacji na oficjalnej stronie wsparcia
    https://help.ewelink.cc/hc/en-us

PS jakiś dość długi czas uczestniczyłem w społecznościowym programie tłumaczenia aplikacji eWelink i odechciało mi się z paru powodów

• bezczelnej komercjalizacji tego rozwiązania (po kilku latach pracy wielu woluntariuszy zaangażowanych w projekt)
  • z powodu wiedzy jak bardzo jest to aplikacja “pisana na kolanie”, a niska jakość kodu przekłada się na “kłody rzucane pod nogi” w trakcie tłumaczenia
  • oraz z powodu braku supervisora polskich tłumaczy znającego język polski (był nim Chińczyk, który nic nie trybił; za tłumaczenia biorą się chyba dzieci, więc powszechne są błędy merytoryczne, no nogami można się przeżegnać widząc niektóre terminy zatwierdzone do użytku… oczywiście przy takim podejściu poprawki błędów są bardziej pracochłonne niż tłumaczenie od razu jak należy).

Ok! Dziękuję za linki
Na forum Ewelink już pisałem ale żadnej reakcji tak jakby nikogo to nie interesowało, a przecież dzięki urządzeniem inteligentnego domu można mieć za bardzo rozsądne pieniądze np videodomofon, a nie jak niektórzy myślą zdalne sterowanie urządzeniami włącz/wyłącz. Spróbuję to rozgryźć. A co do sonoff pewnie nie są to doskonałe urządzenia ale na nich zaczęłam i tak to trwa.

Na potrzeby takiej tematyki utworzyłem taga zamknięta-platforma i przejrzałem wątki w tym dziale (w innych działach staramy się na bieżąco utrzymywać porządek, więc jeśli coś się nie nadaje, to trafia tu), by skategoryzować te, które się na niego kwalifikują - wyszło na to, że w takich wątkach ruch jest niemal zerowy.
Najwyraźniej użytkownicy tego rodzaju systemów nie mają wygórowanych wymagań…

Być może większe możliwości daje wersja abonamentowa ich aplikacji (tzn. wiem, że większe, ale mimo to nie wiem czy płacąc zrealizujesz swoje pomysły, więc absolutnie nie namawiam do wydawania kasy, od momentu wprowadzenia abonamentu aktywni tłumacze dostawali ten abonament za darmo - może stąd te dzieci usiłujące tłumaczyć…, ale już w ub. roku nawet nie chciałem przyjmować od nich kodu promocyjnego…).

czyli dodatkowo 20 dolców rocznie

plus jeszcze 10 dolców rocznie bo nie wszystko działa bez advanced plan

https://vip.ewelink.cc/

plus zapewne VAT (od zera jest zerowy, więc nie wiem jak to wygląda realnie)

czy to tanio czy drogo, no cóż pewnie zależy z jakiej strony się na to patrzy.

Wielkie dzięki!
Ja poprostu szukam pomocy gdzie się da bo tak jak napisałem na forum sonoff też ruchu nie było. Abonament mam od kilku lat, rzeczywiście parę udogodnień jest.