Siema,
Planuje zamontować sobie ściemniacze dopuszkowe do oświetlenia i przekaźniki dopuszkowe dla gniazdek, główna funkcjonalność jaka mnie interesuje to pomiar poboru mocy, planuje używać Home Assistant.
Jakie urządzenia byście polecili ?
Siema,
Planuje zamontować sobie ściemniacze dopuszkowe do oświetlenia i przekaźniki dopuszkowe dla gniazdek, główna funkcjonalność jaka mnie interesuje to pomiar poboru mocy, planuje używać Home Assistant.
Jakie urządzenia byście polecili ?
To raczej kiesko to wymyśliłeś, ściemniacze zwykle w ogóle nie raportują obciążenia, a stosowanie modułów przekaźnikowych ma co najmniej 2 wady
Zajrzyj tam i zrozum możliwości korzystania z “pomiaru wirtualnego” - tablic LUT, a mając trochę czasu zmierzysz sobie wszystkie odbiorniki o stałym poborze, to można je integrować też innymi metodami.
nie no przekaznik chce miec tez po to zeby sobie zdalnie wlaczac wyłączać sprzęty, tak czy siak pytanie jest następujące - jaki sciemniacz dopuszkowy polecacie i jakie przekazniki dopuszkowe polecacie?
Osobiście używam tanich przełączników ZigBee od naszych wschodnich przyjaciół, do nabycia za przysłowiowe 10zł, modeli jest sporo ale z żadnym nie miałem problemów. Najbardziej upierdliwe były oryginalne Sonoff, potrafiły na jakiś czas wypaść z sieci.
Co do poboru mocy, to nie jest tak strasznie. Licząc 1W ciągłej mocy da to w ciągu roku 1Wx24hx365dni=8760Wh. Licząc kWh jakieś 70gr/kWh to taki przekaźnik kosztuje 0,7*8,76 ~ 6zł. Jest to i tak zawyżone bo ciągną ok. 0,5W a jak sam przekaźnik jest “off” to jeszcze mniej, więc góra 4zł. Oczywiście, lepiej te 8kWh przeznaczyć na coś innego
Mam w domu kilka modułów jak na foto
Jeden 4 zł a w domu masz, załóżmy ~ 20 świateł (podstawowych i dekoracyjnych) czyli jakies 80 zł, to nadal nie robi różnicy a smart domu ma dodatkowe koszty, tego przeskoczyć sie nie da .
musze dokładnie policzyć ile przekaźnikow mam w domu do świateł .
Z przekaźnikami Zigbee nie ma problemów, ze ściemniaczami niestety u mnie tak, kolejne zakupione TuYa TS0601_dimmer_4 control via MQTT | Zigbee2MQTT nie działają zgodnie z oczekiwaniem - sterowanie z przycisku nie jest wysyłane przez MQTT, na testy z ZHA nie mam czasu.
Nowe żelazka same sie wyłączają już po ok. 5 minutach nieużywania, wszędzie technologia idzie do przodu.
A jak masz starsze bardzo dobre, bez tej funkcji , to będziesz wymieniał, generując przyrost elektrośmieci ? Nie sądzę
Niczego nie każę robić, niczego nie sugeruje robić. Dziele się informacjami bo niedawno stare poczciwe żelazko sie przepalilo i bylem zmuszony kupić nowe a w nowym taka funkcja .
Tak, ale takie są koszty bycia smart Jak ma się takich przełączniczków 20, oświetleń 20, do tego jakiś koncentrator i komputerek, to wychodzi już 300zł rocznie. I czy dużo czy mało, to każdy musi sam przeanalizować.
A tych Zigbee jest zatrzęsienie:
pochwal się linkiem, nie mogę znaleźć w tak dobrej cenie
Wchodzisz na stronę główną Ali, tam masz “bundle deals” 3 za $2.99 (albo coś podobnego). Klikasz i tam w zakładce “Tech” przeglądasz. Jedyny problem że nie ma wyszukiwarki, więc trzeba przewijać aż się trafi. Warunek jest kupić 3 przedmioty, wtedy wysyłka free w ciągu 8-10 dni.