Witajcie, Planuje sterowanie oświetleniem zrealizować centralnie za pośrednictwem listwy kincony KC868-A16, jednak w ostatnio urodził się temat by łączenie 7 punktów oświetlenia posiadało możliwość ściemniania. Wszystkie punkty zarówno zasilania, przycisków i oświetlenia sprowadzone zostaną do rozdzielnicy domowej.
Czy możecie polecić jakieś ściemniacze lub inne listwy na szynę DIN które nie zabijają ceną a pozwolą zrealizować sterowanie centralnie i integrowały się z HA?
Musisz zacząć poszukiwania od drugiej strony. Najpierw wybierz rodzaj oświetlenia czyli oprawy LED czy źródła światła. One muszą być przystosowane do ściemniania i są kluczowe jeśli chodzi o płynność tej funkcji. I w brew pozorom nie jest łatwo znaleźć coś co jest w dobrym stosunku cena/jakość. Sam element w postaci takiego czy innego modułu DIM będzie sprawą wtórną. To, że masz przewody nie znaczy, że obsłużą wszystko. Diabeł tkwi w szczegółach, a twój rysunek nic nie wnosi (choć jest uroczy).
Rozumiem że oświetlenie również musi być odpowiednie, to rzecz oczywista. Problemem jest odpowiednie sterowanie takim oświetleniem stąd pytanie. Podsumowując chcę by to sterowanie było centralne, nie dimmery w puszkach, i dobrze adaptowało się do HA. Najlepiej by nawet w przypadku gdy HA padnie sterowanie nadal działało zgodnie z oczekiwaniem.
Dla mnie nie jest oczywiste co chcesz ściemniać. Żarówkę LED 230VAC? Taśmę LED 12VDC, a może 24VDC? Jakie moce? A może kinkiet/plafon z wbudowanym panelem LED zasilanym z wewnętrznego, wbudowanego, zintegrowanego z oprawą zasilacza stało-prądowego. Czy dla tych “7 punktów oświetlenia” są już odpowiednie przewody? Czy może wszystko jest na etapie planowania i masz dowolność? Nie widzę opcji aby odbyło się to przez pośrednictwo styku przekaźnika w kincony KC868-A16.
Tak jak podają koledzy, zasilacze przy oprawach z funkcją ściemniania, a w rozdzielnicy aktor. Czy to 1-10V czy inne metody. Ale dla 1-10V będzie zdecydowanie taniej niż np. magistrala DALI.
Tu przykład ściemniacza od Shelly po LAN i na szynę DIN: Shelly Pro Dimmer 0/1-10V PM
Dziękuję wam za odpowiedzi, jednak widzę, że rozwiązanie tego centralnie i po kablu generuje spore koszty z samym sterowaniem. Shelly ma moduły dopuszkowe które sprawdzę na platformie testowej i wtedy podejmę decyzję. Puszki instalacyjne i tak mam zamiar stosować z kieszenią więc miejsce będzie.