Mam zamontowany wyłącznik sonoff do bramy gdy chce zamknąć lub otworzyć podaje impusl(świętami i rozwieram styki) jest dodatkowo zamontowany czujnik otwarcia sonoff.Chce uzyskać taki efekt że po przyciśnięciu przycisku otwarcia i zmianie stanu czujnika binarnego na otwarty,kontrolka włącznika bramy pozostanie włączona (podświetlona ) i na odwrót.Ktoś pomoże?
Ok dodałem sobie custom button card i zrobiłem wg.twoich,ale dalej nie wiem jak zmienic stan wlacznika bramy switch.10009c4661 zmiana otwarty-zamkniety na podstawie sensorów otwarcia.Sam włącznik załącza się na 0.5s i wyłącza ,daje tylko impuls do otwarcia bramy wiec, jego stan jest zamkniety mino ze brama jest otwarta i sensor na to wskazuje
Dziękujęci bardzo robiłem podobni ale nie chciało mi zapisać konfiguracji ,teraz jest oki
Nie przewidziałem jednej sprawy w żależności od użytego monitora karty zmieniają wymiar a ja zrobiłem na sztywno szerokość w px .Mogę zastosować dynamiczną szerkość np przy 3 buttonach to 33.3 % szerokości a wysokość stała w px ?
Więc jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości zawsze powinieneś sprawdzić dokumentację
Natomiast odnośnie edycji Dashboardów w klasycznym trybie lovelace (czyli mam na myśli wszystkie widoki oprócz Sekcji), to świetnym trikiem jest połączenie korzystania z edytora GUI w takim mieszanym trybie YAML.
Przez ostatnie kilka lat panowania lovelace robiłem to tak, że najpierw szykowałem sobie karty składowe przeznaczone do jakiegoś stackowania.
Następnie w edytorze GUI używałem jakiejś karty stackującej np. “Poziomy układ” (to aktualna nazwa, kiedyś byłą jakaś inna) i robiąc takie ruchy w trybie YAML wklejałem sobie YAMLe już wcześniej przygotowanych pojedynczych kart
to załatwia kilka istotnych kwestii w tym fakt, że generowany gotowy YAML wynikowy (dostępny w tym dolnym POKAŻ EDYTOR KODU) jest poprawny składniowo (a po uzyskaniu pożądanej czasem wielokrotnie zestackowanej karty, można pousuwać te utworzone roboczo).
Obecnie jest dostępny widok nowego typu Sekcje z obsługą drag&drop i innymi udogodnieniami, ale wciąż się nie mogę do niego przekonać jako do “jedynego słusznego”.
Panowie jeszcze jedna prośba kurcze nie potrafię do tego kodu wpisać funkcji button , który uruchamia encję przez dłuższe przytrzymanie.Mógłbym was prosić o dopisanie takiego działania wtedy bym widział gdzie jest na to miejsce.Przepraszam za taką amatorkę ale ja dopiero tydzień w temacie .