Sensor stanu standardowego wyłącznika ściennego po zigbee

Witam,
mam w pokojach kilka lamp z żarówkami zigbee z ikei, niestety nadal można je fizycznie wyłączyć wyłącznikiem na ścianie. Czy są jakieś gotowe moduły do których podłączę standardowe włączniki, żeby sczytywać ich stan w HA i przepuścić to przez własną automatyzacje?

Są, tu przykład, jakkolwiek trzeba sobie je poszukać w bazie (hint: eksponują zwykle action)

bateryjne

i sieciowe

istnieją też wkładki i piloty bezbateryjne - ZGP (zasilane zbieraczem energii - energy harvester)

można też ulepić sobie jakieś DIY

A generalnie to HA służy do integracji rożnych rozwiązań, więc nie jesteś uwiązany do Zigbee, tu tylko przykład modułu WiFi (ale istnieją też w innych technologiach, jakkolwiek WiFi najłatwiej zintegrować, a wypusty Shelly są obsługiwane w HA “z pudełka”)
https://www.shelly.com/en/products/shop/shelly-plus-i4

PS W większości to nie są sensory stanu, one zwykle są wyzwalane zboczem, więc pod przyciski dzwonkowe = sensory zdarzenia.

Przyznam że nie rozumiem. Te z Ikei chcesz czy nie chcesz włączać/wyłączać włącznikiem? Czy chcesz nimi sterować z HA?

ie wiem co masz na myśli “gotowe moduły”, ale jeżeli chodzi Ci o moduły do których chcesz podpiąć włącznik i móc nim sterować/odczytywać, to pełno jest takich na Ali, po 12zł, szukaj “zigbee mini module”

Ha wygląda na to, że nie zrozumiałem idei.

W takim razie nie ma takiego sprzętu.

Czy moduły dopuszkowe to nie wiem, ale powinieneś się zainteresować włącznikami z opcją decoupled jak np. Xiaomi WS-EUK03 control via MQTT | Zigbee2MQTT
W nim masz 2 opcje control_relay , decoupled
image
control_relay - wiadomo wciskasz klawisz przekaźnik wyłącza
decoupled - wysyłasz Akcję do HA np single , double i w nim obrabiasz co ma się stać.
Wtedy we włączniku nie działa przekaźnik i nie wyłącza zasilania żarówce Zigbee.
Jeśli dobrze zrozumiałem temat.

Dokładnie o to mi chodziło, chcę odłączyć włączniki od lampy i odczytywać tylko stany zwykłych włączników.