i działa do dziś.
Mam pytanie czy to się da jakoś spiąć z HA, czy budować coś od nowa na esphome?
Wolałbym tego nie ruszać bo się sprawdza i ładnie wyświetla temperatury w ramce z oled i na apce termik4temp w smartfonie.
A do HA chciałbym tylko dodać sensory temp do tworzenia statystyk.
Do esp-serwera, czy osobno w każdym esp8266 z ds18b20?
esp-serwer odbiera dane z pozostałych esp z ds18b20 i przesyła cały pakiet udp do termik4temp i wyswietla na oled.
To rozumiem, ale biorąc pod uwagę mój projekt, czy przejdzie pakiet z głównego esp czy z “satelit” z czujnikami temperatury?
Jutro bedę testował, ale po co tracić czas na sprawdzanie jeśli coś jest niemożliwe.
Stopniowo dodaję poszczególne rzeczy do HA i cały czas się uczę
Miałem właśnie proponować użycie MQTT. Jak masz już cały pakiet w jednym miejscu, to dokładając (we własnym kodzie) wysyłanie wiadomości MQTT (json) tworzonych na bazie tego pakietu i dzieląc je na tematy pod dany czujnik. Możesz wówczas mieć pełen odczyt tego co masz u siebie w HA. Dostosowując wszystko według potrzeb przy tworzeniu sensora w YAML.
Obejście problemu (dawno z tego nie korzystałem, więc nie obiecuję, że ten trik nadal działa), to wyłączenie urządzenia na czas dłuższy niż gęste dane rekordera (domyślnie to 5 dni, więc wyłączenie na tydzień wystarczy).
Wtedy będziesz miał informacje, że ta encja już nie jest dostarczana przez daną integrację i będziesz mógł usunąć encję oraz dotyczące jej zapisy w bazie. Nie może być ustawiona flaga retain w MQTT.
Obejście problemu - skoro budowałeś to od zera, to po prostu utwórz nową encję o innym unikalnym ID nie powiązanym z tamtą encją z wadliwymi wartościami. A wartości starej skasuj jak w 1.