Naprawdę nadal nie czytałeś dokumentacji?
Jeśli moduł jest fabrycznie nowy i nigdy nie podłączony do zasilania to wystawi AP i uruchomi BT na 15 minut przy pierwszym włączeniu zasilania. To jest w dokumentacji i tak się generalnie dzieje. Jeśli z jakiegoś powodu masz moduł z 2 ręki i jest już skonfigurowany, to tak się nie dzieje z prostego powodu - po każdym zaniku zasilania byś miał rozwalone konfiguracje modułów.
Jeśli kupiłeś z drugiej ręki lub się nim wcześniej bawiłeś, to jednorazowy czas na aktywację mógł minąć (nie mam takiego modułu to się nim nie pobawię by zweryfikować czy dla nowego modułu jest to akcja jednorazowa, czy może jednak AP/BT wystartuje na te 15 min. po każdym włączeniu zasilania póki nie skonfigurujesz modułu), ale mając prawidłowo podłączony przycisk (dzwonkowy) możesz zarówno aktywować onboardingowy AP/BT ręcznie (odpowiednio wciskając przycisk 5sek. lub 10sek.).
Celowo piszę o przycisku dzwonkowym, bo użycie zwykłego przełącznika może spowodować anormalne zachowanie modułu podczas onboardingu (styki nie mogą być zwarte na stałe). Nie szukałem czy ten model ma wsparcie dla zwykłych przełączników, ale nawet jeśli ma, to musisz zwykłym przełącznikiem emulować przycisk co najmniej do momentu skonfigurowania trybu współpracy z innym rodzajem przełącznika niż przycisk dzwonkowy.
Tak jak nam pokazałeś na zdjęciu podłączenie jest nieprawidłowe (przycisk nie zadziała, bo nie jest podłączony do zasilania), zajrzyj do tego linka, który wrzuciłem zarówno do twojego posta jak i 1 odpowiedzi.
Przycisk nie działa = niczego nie resetujesz…
Jeszcze jedno - po odwrotnej stronie modułu (nie zrobiłeś zdjęcia, a dokumentacja jest pod tym względem ułomna) jest prawdopodobnie wbudowany przycisk konfiguracyjny (jeśli jest, to w celu przywrócenia ustawień fabrycznych czy aktywacji AP/BT nie musisz mieć nawet podłączonego zewnętrznego przycisku, bo zawsze ten wbudowany jest połączony wewnętrznie jak należy).
To nie zwalnia z czytania dokumentacji, a wręcz jeśli jesteś samoukiem, to powinieneś poczuć konieczność czytania dokumentacji, bo każde rozwiązanie może być minimalnie inne i metodami zgadywania w ciemno nie zawsze się da zmusić cokolwiek do działania.
@isom1266 w innych generacjach/modelach kombinacje może są inne, ale tu jest to jasno opisane w dokumentacji
Inputs
One (Control) button
Press and hold for 5 seconds to enable Device access point and Bluetooth connection.
Press and hold for 10 seconds to factory reset the Device.
Z innej beczki - wybór modułu z przekaźnikiem nie był najszczęśliwszy do tego zastosowania - Shelly produkuje też moduły stricte wejściowe.
Tu masz jeden z kilku modeli (akurat wybrałem też gen3)