Shelly 1 mini Gen 3 problem z połączeniem

Proszę o pomoc:
Potrzebuję podłączyć lampę sufitową, ale nie mogę podłączyć przewodu od lampy do włącznika. AI podpowiedziało by wykorzystać Shelly w połączeniu z żarówką smart, by sygnał z włącznika uruchamiał żarówkę przez wifi.

Lampę podłączyłem do zasilania z innego miejsca niż włącznik
w puszce włącznika podłączyłem Shelly 1 mini gen3:

zasilanie do L, neutral do N, wejście włącznika do SM, wyjście włącznika do I, zgodnie z podpowiedzią GPT O zostaje puste
Po takim podłączeniu nie znajduję Shelly by połączyć się z nim przez bluetooth w appce ani nie generuje sygnalu wifi

czy jest to poprawne podłączenie?
czy na pewno będzie to działać w ten sposób?

Czytałeś dokumentację?

Przycisk masz źle podłączony, bo ten model ma na zaciskach I oraz O wyjście bezpotencjałowe przekaźnika (oznaczone jako Input i Output, ale prawdę mówiąc taka terminologia jest bez sensu - stosując powszechną I powinno być opisane jako COM, a O jako NO), więc połączenie jest totalnie bez sensu.
(czat GPT kłamał, w dokumentacji jest prawidłowy schemat połączeń)

Nie zmienia to faktu, że moduł powinien wystawiać AP (jeśli jest nowy i podniosłeś bezpiecznik w obwodzie), bo ma zasilanie, bezsensowne podłączenie przycisku nie powinno mieć żadnego wpływu na możliwość sparowania modułu z twoją siecią WiFi. edit - bazując na dokumentacji w gen3, AP jest wystawiany i BT aktywny tylko przez 15 minut od pierwszego włączenia zasilania, więc jeśli się nie ogarnąłeś w tym okienku czasowym, to musisz podłączyć przycisk jak należy (to ma być przycisk dzwonkowy a nie przełącznik).

BTW Nie mam Shelly gen3 (jedynie gen1 i gen2), więc nie sprawdzę, ale nie wydaje mi się aby Bluetooth dało się wykorzystać do sterowania (raczej BLE służy do łatwego onboardingu WiFi w fabrycznej apce, ale z pewnością nie jest to jedyna metoda onboardingu, bo dla obu wcześniejszych generacji nawet nie potrzeba używać aplikacji smartfonowej by to ogarnąć i nie sądzę, że się uwstecznili w tym względzie, bo brak konieczności używania dedykowanej chmury i aplikacji jest kluczowym atutem Shelly).
metoda bez używania aplikacji

Jakkolwiek najpierw podłącz przycisk prawidłowo, to umożliwi wymuszone włączenie trybu parowania lub nawet factory reset.
UWAGA odłącz zasilanie na czas grzebania!! Prawidłowo podłączony przycisk jest na potencjale fazy!

PS
A w kwestii wielkich marginesów zdjętej izolacji z przewodów to się nogą przeżegnałem - to grozi porażeniem przy eksperymentach i zwarciem/porażeniem w trakcie eksploatacji.

Więc zlikwiduj te marginesy gdy będziesz przepinał kable (z wyłączonym bezpiecznikiem!!) - po prostu przytnij końcówkę jeśli brak izolacji jest na zbyt dużym odcinku. Nigdzie nie może być gołej miedzi o rozmiarze umożliwiającym dotknięcie palcem lub wkrętakiem.

PPS
A tak poza konkurencją to jak będziesz to automatyzował? na bazie HA czy jakiegoś innego systemu automatyki domowej?

A ja myślę, że kolega @quencik nie podłączył tego modułu do zasilania i dlatego nie działa.

Podłączenie modułu w puszce włącznika, gdzie mamy tylko jeden przewód z trzema żyłami daje 99% pewności, że niebieska żyła to nie jest N, tylko połączenie fazy do lampy.

Bez N ten moduł nie może działać. Jak opiszesz dokładnie jak podłączona jest lampa, to będzie można szukać rozwiązania. Prawdopodobnie należy użyć innej wersji modułu Shelly 1L.

2 Likes

W starej instalacji nie byłbym zaskoczony takim zestawem przewodów w puszce wyłącznika (brak N), ale we współczesnej (a na taką to wygląda) powinno być wszystko (tego wymaga współczesna wersja normy).

Ale oczywiście obecność fazy wymaga sprawdzenia choćby najprostszym próbnikiem (bez zasilania żaden moduł nie działa).

Ja bym zresetował przede wszystkim to urządzenie do ustawień fabrycznych. Nie wiadomo czy to nowe, czy używane.

Bez prawidłowego podłączenia i to zarówno zasilania, jak i przycisku, nie ma jak wykonać factory reset.

Ale niech się w końcu odezwie OP i rozwieje wszystkie niejasności zawarte w pytaniu (BTW jakieś 99% problemów z Shelly daje się rozwiązać po prostu po przeczytaniu podstawowej dokumentacji technicznej dla danego ich wypustu).

nowy dom, nowa instalacja. problemem jest to, że przewod idacy do lampy szedl po podlodze (to jest włącznik na wyspie kuchennej) i “wciągnęło” go pod posadzkę. nie chcę radiowego włącznika, bo mam obok 2 gniazdka i chce by to ladnie wygladalo w jednej ramce
takze 3 zyly widoczne od prawej sa z przewodu zasilajacego lampe, zielone uziemienie, nniebieski neutral i brazowa faza, przewodu do lampy brak, stad takie akrobacje
zasilanie jest wiec w brazowej zyle w module pod L, neutral niebieski pod N - logiczne by bylo, ze w momencie otrzymania zasilania modul powinien wysylac sygnal wifi i bluetooth do sparowania?

jestem samoukiem w tych kwestiach, prosze o wskazanie, co powinienem zmienic w podlaczeniu

przy obecnym podlaczeniu reset nic nie daje, jakby modul w ogole nie dzialal. sprzedawca twierdzi, ze go testowal przed wysylka, ale to oczywiscie nic nie znaczy

marginesy oczywiscie poprawie, zaciski shelly okazaly sie zaskakujaco plytkie

Najprościej zacząć od podłączenia tego modułu do dowolnego działającego gniazda 230V, wystarczy przewód z wtyczką i jak moduł jest sprawny powinien się odezwać. Można też dokonać próby resetu zwierając 5 razy zacisk SW do L zaraz po podłączeniu do gniazdka.

Naprawdę nadal nie czytałeś dokumentacji?

Jeśli moduł jest fabrycznie nowy i nigdy nie podłączony do zasilania to wystawi AP i uruchomi BT na 15 minut przy pierwszym włączeniu zasilania. To jest w dokumentacji i tak się generalnie dzieje. Jeśli z jakiegoś powodu masz moduł z 2 ręki i jest już skonfigurowany, to tak się nie dzieje z prostego powodu - po każdym zaniku zasilania byś miał rozwalone konfiguracje modułów.

Jeśli kupiłeś z drugiej ręki lub się nim wcześniej bawiłeś, to jednorazowy czas na aktywację mógł minąć (nie mam takiego modułu to się nim nie pobawię by zweryfikować czy dla nowego modułu jest to akcja jednorazowa, czy może jednak AP/BT wystartuje na te 15 min. po każdym włączeniu zasilania póki nie skonfigurujesz modułu), ale mając prawidłowo podłączony przycisk (dzwonkowy) możesz zarówno aktywować onboardingowy AP/BT ręcznie (odpowiednio wciskając przycisk 5sek. lub 10sek.).

Celowo piszę o przycisku dzwonkowym, bo użycie zwykłego przełącznika może spowodować anormalne zachowanie modułu podczas onboardingu (styki nie mogą być zwarte na stałe). Nie szukałem czy ten model ma wsparcie dla zwykłych przełączników, ale nawet jeśli ma, to musisz zwykłym przełącznikiem emulować przycisk co najmniej do momentu skonfigurowania trybu współpracy z innym rodzajem przełącznika niż przycisk dzwonkowy.

Tak jak nam pokazałeś na zdjęciu podłączenie jest nieprawidłowe (przycisk nie zadziała, bo nie jest podłączony do zasilania), zajrzyj do tego linka, który wrzuciłem zarówno do twojego posta jak i 1 odpowiedzi.
Przycisk nie działa = niczego nie resetujesz…

Jeszcze jedno - po odwrotnej stronie modułu (nie zrobiłeś zdjęcia, a dokumentacja jest pod tym względem ułomna) jest prawdopodobnie wbudowany przycisk konfiguracyjny (jeśli jest, to w celu przywrócenia ustawień fabrycznych czy aktywacji AP/BT nie musisz mieć nawet podłączonego zewnętrznego przycisku, bo zawsze ten wbudowany jest połączony wewnętrznie jak należy).

To nie zwalnia z czytania dokumentacji, a wręcz jeśli jesteś samoukiem, to powinieneś poczuć konieczność czytania dokumentacji, bo każde rozwiązanie może być minimalnie inne i metodami zgadywania w ciemno nie zawsze się da zmusić cokolwiek do działania.

@isom1266 w innych generacjach/modelach kombinacje może są inne, ale tu jest to jasno opisane w dokumentacji

Inputs

One (Control) button
    Press and hold for 5 seconds to enable Device access point and Bluetooth connection.
    Press and hold for 10 seconds to factory reset the Device.

Z innej beczki - wybór modułu z przekaźnikiem nie był najszczęśliwszy do tego zastosowania - Shelly produkuje też moduły stricte wejściowe.

Tu masz jeden z kilku modeli (akurat wybrałem też gen3)

1 Like

Stan przekaźnika ustawiasz podając napięcie na złącze “SW” więc tak nie ma prawa działać. Przekaźnik bezpotencjałowy (zaciski I oraz O) służy wyłącznie do zamykania odseparowanego obwodu wykonawczego i nie zasila samego modułu. Przepnij przewód z “I” do “L”.

Każde shelly ma diodę, jeśli po podaniu zasilania (na L i N) nic się nie zaświeca to raczej uszkodzony moduł, jeśli coś się świeci to reset.

Pytanie czy w ogóle jest napięcie na zaciskach LN, jeżeli jest to fully factory reset przytrzymanie 10 sekund przycisku, jeżeli nie działa to jak napisał @Marcin4 jest uszkodzony.