Czy ktoś może podpowiedzieć jak podłączyć shelly mini gen 3. Kabel z lewej to zasilanie a z prawej kabel do lampy. Włącznik światła zwierany jako switch (ten odbijający ). Normalnie połączył bym N z N i PE z PE a pomiędzy L a L włącznik. A jak to zrobić z shelly ?
A gdzie masz przewód od włączmika?
Zawsze zgodnie z dokumentacją producenta - Shelly 1 Mini Gen3 :
Shelly 1 to przekaźnik bezpotencjałowy - zwiera styk “0” z “1” - zamyka obwód między tymi stykami.
Nie znam się na diagramach dlatego wkleiłem foto jeśli ktoś ma chęć to poproszę o wytłumaczenie albo rysunek jak podłączyć które kable w moim przypadku ze zdjęcia.
Zatrudnij elektryka jeśli nie chcesz zginąć od spartolonej instalacji.
Za rysunek nie biorę żadnej odpowiedzialności - robisz na swoje ryzyko. Linie w kształcie strzałek do przycisku poza kadrem.
Zamiast linii czerwonych (na tych jest zawsze faza!), żółtych (faza po włączeniu) używasz przewodów brązowych, niebieskie to niebieskie, przy rysowaniu nie zwróciłem uwagi, na ten idący donikąd, więc wepnij wszystkie obecnie istniejące niebieskie w szybkozłączkę po prawej.
Zielony obojętnie jaki, ale nie żółtozielony (sugeruję brąz). Można stosować znaczniki dla orientacji.
Założenie to prawidłowo podłączony przewód po lewej (tzn. brązowy - L, niebieski - N ,a żółtozielony - PE).
Działa dzięki za pomoc.
Elektryk podłączał mi w skrzynce z bezpiecznikami shelly 3 pro na DIN bo włączniki w większości są bez N w puszce ale kilka włączników mam zrobione z doprowadzonym zasilaniem do puszki i nie dało rady zrobić w skrzynce z bezpiecznikami i muszę zastosować wifi.
NIGDY nie używaj przewodu żółtozielonego zamiast brązowego!!
Nawet jeśli widać jak na dłoni, że jest połączony z fazą.
Masz rację będzie zmienione, nie mam akurat pod ręką innego koloru dlatego użyłem tego. Jeszcze raz dzięki