Mam problem z konfiguracją w/w przełącznika, chciałbym nim sterować (włączać i wyłączać) ledową lampką zasilaną zasilaczem 12 voltowym. Wgrałem do shelly tasmotę ustawiłem zgodnie z opisem template, wpiąłem tak skonfigurowany shelly między zasilacz a lampkę i niestety nie działa. Tzn. przy kliknięciu on/off słychać przekaźnik ale nie włącza się lampka.
Czy korzysta ktoś z shelly 1 do sterowania oświetleniem 12 V i mógłby się podzielić wiedzą jak go podłączyć i co robię źle?
Shelly 1 było w różnych wersjach v1, v2 dlatego sprawdź dokładnie połączenia, np. Shelly 1 V2 Wiring Scheme – braindump.
Bo przekaźnik zwiera I do O. Jeden biegun z zasilacza powinien być do I . Zasilanie do urządzenia powinno być podłączone do O a drugi biegun do bieguna zasilacza niepodłączonego do I.
@wileu tak jest na stronie producenta https://shelly.cloud/wp-content/uploads/2020/06/shelly1_wiring_dc.jpg czyli w przypadku zasilania 12V DC mamy przekaźnik bezpotencjalowy, oczywiście z lampki ledowej przewody do + i - .
@rafkan zawsze możesz sprawdzić za pomocą multimetru cyfrowego, czy faktycznie na wyjściach I i O jest zwarcie i nie ma tam napięcia.
Jeśli chce zrobić to co napisał w pierwszym poście - czyli zasilać lampkę z tego samego zasilacza, które dostarcza zasilanie do shelly to niech podłączy jak napisałem.