Witam serdecznie,
Patrząc na schematy w instrukcji do Shelly 2PM gen3 nie widzę układu w którym mógłbym przekaźnikami sterować napięciem 24V, a zasilanie urządzeń byłoby nadal na 230V.
Cel tego jest taki, że chciałbym mieć wszystkie shelly w rozdzielnicy i do łączników puścić skrętkę utp 5e 8x0.5mm2. A do oświetlenia i rolet puścić nad stropem okablowanie.
Czy jest to możliwe?
Czego zabrakło w pytaniu?
Linka do dokumentacji na którą się powołujesz
ten model jest zasilany napięciem obwodu roboczego (schematu obwodu wewnętrznego nie ma w dokumentacji, ale to wynika dość jasno z przykładów podłączenia)
Poszukaj więc modułów, które spełnią twoje założenia (wydaje mi się, że shelly ma lub miało w ofercie takie, które mają wyjścia izolowane od zasilania modułu, choć nie jestem pewien czy jest jakiś model z 2 przekaźnikami).
Jeśli chcesz mieć moduły sterujące w rozdzielnicy, to nie szukaj rozwiązań dopuszkowych - do rozdzielnic jest seria Pro, tylko dedykowane do rozdzielnicy, na szynę DIN.
Myślę, że bez problemu znajdziesz też moduły z wieloma (>2) wyjściami i wejściami (choć niekoniecznie tego producenta).
Tylko, że są dużo droższe i gdy padnie moduł z wieloma wyjściami to trzeba słono płacić, a przez ten czas nie mam np. światła w domu. Wymiana jednego zepsutego modułu to może 20 min z konfiguracją.
Dużo mniejszych modułów zawsze jest droższe od jednego wielkiego, bo każdy z nich posiada te same układy które w wielkim nie są dublowane wielokrotnie, ale - tak, z tym się zgadzam, że pod względem niezawodności w takich kryteriach jak opisałeś (czyli dopuszczalna awaria małego elementu systemu) lepsze jest sterowanie rozproszone.
Doświadczenie innych podpowiada jednak, że te mała moduły też się psują w dodatku lubią robić to partiami - jeden za drugim i to w sytuacji już braku gwarancji (więc to jest też do rozważenia jak się przygotować na ewentualność wymiany).
Jeśli zastosujesz moduły dopuszkowe w rozdzielnicy będziesz miał zapewne problemy z odbiorem instalacji.
Jak możemy pociągnąć LAN do rozdzielnicy, to może coś z tej serii:
A z ciekawości - dlaczego?
Mnie nie pytaj, nie robię odbiorów, ale wiem że ci którzy robią niechętnie pobijają pieczątki pod partyzantką…