pytanie laika. Chciałbym podłączyć szynoprzewód o trzech fazach i dodać w nim żarówki GU10 ściemnialne i całość spiąć z Shelly dimmer. I teraz pytanie do Was: czy to ma szansę działać:
Łącznik bistabilny dwu przyciskowym (wykorzystam 2 z 3 linii w szynoprzewodzie): zmiana stanu odpala albo gasi światło
Shelly dimmer steruje jasnością jedynie przez aplikację (po jednym na przycisk)
włącz/wyłącz również da się sterować przez Shelly dimmer
Szynoprzewód może być stosowany pod warunkiem używania niskonapięciowych źródeł światła ze względu na brak izolacji, więc nie możesz stosować opraw GU10, bo one są spotykane tylko w źródłach światła 230V.
(no chyba, że jest to konstrukcja dedykowana dla 230V, ale nie sprecyzowałeś tego, najczęściej spotykanego szynoprzewodu nie wolno podłączać do 230V)
Sterowanie modułem Shelly powinieneś zrobić zgodnie z jego dokumentacją (nie wnikam czy przełączniki mogą być bistabilne czy muszą być astabilne), a nie mam czasu na jej czytanie teraz (w ogóle chodzi o dimmer v2?
Chyba nie zobaczyliście, że pytanie jest z 2021 roku ale tylko w woli doprecyzowania. Szynoprzewody się normalnie podpina pod 230v, żadne niskonapięciowe. To zwykle oświetlenie bez żadnych bajerów. Co do rozwiązania które opisałem, tak można użyć tak dimmera i działa. Tylko na każdy kanał oo jednym urządzeniu jak pisałem więc drogo i dużo miejsca by było potrzeba
Zakładam, że to nie są fazy L1, L2 i L3, że nie doprowadziłeś trzech rożnych faz L1, L2 i L3 do tego szynoprzewodu. Skrót “3f” to określenie zasilania trójfazowego.
Producenci szynoprzewodow tak je określają. 1F i 3F. Jak masz 3 niezależne nazwijmy to linie zasilające w jednej szynie nazywają je 3-fazowymi. Ale oczywiście co do zasady nie doprowadzasz fizycznych 3 różnych faz do takiej szyny.
Haha, @gaza1 dziękujemy za archeologię, a @Angelo za kontynuację teraz (lepiej późno niż wcale) mimo braku ciągu dalszego w tym wątku, gdy tylko rozwiązałeś samodzielnie swój problem (jak widać trafiłeś wtedy z wątkiem w złym momencie, skoro nie pojawiła się tam żadna odpowiedź zanim zniknął z listy aktualnych),.