Shelly dimmer 2 a szynoprzewód 3f

Cześć,

pytanie laika. Chciałbym podłączyć szynoprzewód o trzech fazach i dodać w nim żarówki GU10 ściemnialne i całość spiąć z Shelly dimmer. I teraz pytanie do Was: czy to ma szansę działać:

1. Łącznik bistabilny dwu przyciskowym (wykorzystam 2 z 3 linii w szynoprzewodzie): zmiana stanu odpala albo gasi światło
  2. Shelly dimmer steruje jasnością jedynie przez aplikację (po jednym na przycisk)
  3. włącz/wyłącz również da się sterować przez Shelly dimmer

z góry dziękuję za odpowiedź!

a co to “szynoprzewód” ?

@gaza1
https://www.google.com/search?q=szynoprzew%C3%B3d

@Angelo
Kombinujesz za bardzo.

Szynoprzewód może być stosowany pod warunkiem używania niskonapięciowych źródeł światła ze względu na brak izolacji, więc nie możesz stosować opraw GU10, bo one są spotykane tylko w źródłach światła 230V.
(no chyba, że jest to konstrukcja dedykowana dla 230V, ale nie sprecyzowałeś tego, najczęściej spotykanego szynoprzewodu nie wolno podłączać do 230V)

Sterowanie modułem Shelly powinieneś zrobić zgodnie z jego dokumentacją (nie wnikam czy przełączniki mogą być bistabilne czy muszą być astabilne), a nie mam czasu na jej czytanie teraz (w ogóle chodzi o dimmer v2?

1 polubienie

Hej,

Chyba nie zobaczyliście, że pytanie jest z 2021 roku :stuck_out_tongue: ale tylko w woli doprecyzowania. Szynoprzewody się normalnie podpina pod 230v, żadne niskonapięciowe. To zwykle oświetlenie bez żadnych bajerów. Co do rozwiązania które opisałem, tak można użyć tak dimmera i działa. Tylko na każdy kanał oo jednym urządzeniu jak pisałem więc drogo i dużo miejsca by było potrzeba :slight_smile:

Zakładam, że to nie są fazy L1, L2 i L3, że nie doprowadziłeś trzech rożnych faz L1, L2 i L3 do tego szynoprzewodu. Skrót “3f” to określenie zasilania trójfazowego.

Producenci szynoprzewodow tak je określają. 1F i 3F. Jak masz 3 niezależne nazwijmy to linie zasilające w jednej szynie nazywają je 3-fazowymi. Ale oczywiście co do zasady nie doprowadzasz fizycznych 3 różnych faz do takiej szyny.

Szynoprzewód 3-fazowy”, ręce opadają :frowning: .

Haha, @gaza1 dziękujemy za archeologię, a @Angelo za kontynuację teraz (lepiej późno niż wcale) mimo braku ciągu dalszego w tym wątku, gdy tylko rozwiązałeś samodzielnie swój problem (jak widać trafiłeś wtedy z wątkiem w złym momencie, skoro nie pojawiła się tam żadna odpowiedź zanim zniknął z listy aktualnych),.

@Angelo ma rację, nazewnictwo zupełnie nieprofesjonalne ale takie są realia. Poniżej przykład polskiego producenta:

Aż strach pomyśleć jak ktoś nie obeznany weźmie to nazewnictwo dosłownie.
Ale patrząc na zdjęcia to chyba tak jest.

Gorzej jak ktoś tak dosłownie podłączy, wtedy między L1 a L2 jest 400V (tzw. “siła”).

Dokładnie, i 400V popłynie dalej do innych odbiorników :slight_smile: