Shelly dimmer 2 problem z WiFi

Niedawno zakupiłem shelly dimmer. Niestety nie jestem zadowolony z działania, ale może po prostu coś źle robię.

Mam kilka pytań, może ktoś coś podpowie. Mam shelly dimmer v2 i mam problem z podłączeniem do sieci. Jedna sieć “primary” to iot a druga backupowa to domowa, przeznaczona dla wszystkiego poza IOT . Niestety urządzenie nie łaczy się do pierwszej sieci, ale od razu do drugiej. Może ktoś miał podobny problem ? Mam dwa inne urządzenia shelly (3em i 1PM, które bez problemu łączą się do sieci IoT )

Druga sprawa, to po zintegorwaniu za HA nie widze encji zużycia energii ( moje ledy biora tylko 9 W ) oraz encji regulacji jasności.

Trzecia sprawa to urządzenie po włożeniu do puszki w ogóle się nie łączy, po prostu nie ma zasiegu. Być może moje urzadzenie jest jakies wybrakowane i powienienem reklamowac ?
PS. Jak będzie trzeba to powklejam hasła do WiFi :slight_smile:

Pozdr
G.

Musisz to najpierw opisać tak by ktokolwiek zrozumiał sytuację poza Tobą…

Czy mam rozumieć, że w Shelly skonfigurowałeś AP-klienta 2 różnych sieci i się dziwisz, że łączy się do SSID o lepszym zasięgu?
To po kiego grzyba konfigurowałeś dwie sieci skoro chcesz korzystać tylko z jednej z nich.

Pokaż konkrety, czy Dimmer 2 w ogóle mierzy obciążenie? (ja nie wiem bo nie mam ale podejrzewam, że skoro to dimmer, to nie mierzy)
Pokaż co widać w web-GUI tego urządznia
w drugiej kwestii prawdopodobnie masz błędną konfigurację…
Zaktualizowałeś firmware do aktualnego stabilnego?

No szklanych kul tu nie mamy, rysunek sytuacyjny (masz plan mieszkania czy tam domu, to dorysuj na nim interesujące nas punkty gdzie masz AP i AP-klienty), jakieś zdjęcia z natury itd.

Może po prostu tam nie ma zasięgu albo jest silne źródło zakłóceń, co w ogóle podłączyłeś do tego modułu i jak go zasilasz (z N czy bez N), Czy problem nie występuje na zewnątrz przed włożeniem do puszki i jaka wtedy jest siła sygnału.

Ilustruj problemy na ile się da - czytelne zrzuty ekranu, tam gdzie się da to tekst (generalnie wszelkie długie teksty z obrazków dubluj jako tekst - copy+paste).

No i nie pisz ciurkiem - entery czynią cuda - musiałem edytować twojego posta, by zwiększyć czytelność bo to była “jedna wielka kula tekstu” na każdy temat.

Minimalna moc obciążenia dotyczy sytuacji podłączenia bez N

Zauważ, że konfiguracja dla integracji dla urządzeń z generacji 2 i 3 jest inna niż dla generacji pierwszej (gen1 używa CoIoT, a nowsze generacje WebSocket)

Umiesz sobie pod te wymagania skonfigurować sieć (być może konfiguracja z osobnymi podsieciami jest niepotrzebnie przekombinowana).

OK, mały opieprz się przydał :slight_smile: Z WiFi problemem była wielkość znaków w nazwie sieci. Wkleję jednak dla innych , jak to wygląda do konfiguracji

Co do zasiegu, to problemem był AP ( w moim przypadku mAPLite ), który ma małą moc. Zmieniłem na inny ( mAP2) i poszło. Nadal jednak problemem jest brak encji z mocą. Wklejam poniżej kilka zrzutów.

Zależy mi na pomiarze mocy ( po to właśnie kupiłem shelly a nie inny dimmer )

pozdr
G.

Może jest w ukrytych?

Też stawiam na fabrycznie ukryte po obejrzeniu tych obrazków, ale może jeszcze warto dodać, że minimalna moc możliwa do zmierzenia to około 4W (nie wiem jakie te moduły mają ustroje pomiarowe, ale wszystkie powszechnie stosowane i na tyle tanie by je wkładać do sprzętu IoT maja podobne ograniczenie).

Charakterystyczna czerwonawa ikonka na settings w web-GUI zazwyczaj oznacza, że jest gdzieś ukryta jakaś ważna informacja (pewnie sprzęt się domaga aktualizacji firmware), w ogóle po poprawnej integracji powinieneś mieć encję informującą o aktualizacji (i wtedy aktualizację firmware robisz z poziomu HA), edit - ta encja jest też domyślnie wyłączona (warto włączyć tylko trą która odpowiada za wersje stabilne, bo jest też taka która informuje o beta-aktualizacjach).
firmware-update-entity-2024-09-19_11-24

Swoją drogą nie bardzo kumam czemu masz web-GUI takie jak w pierwszej generacji.
Dobra doczytałem się to nie jest dimmer drugiej generacji tylko pierwszej… o nieco mylącej nazwie “dimmer 2” a skoro gen 1 to sprawdź czy wdrożyłeś wszystko co napisano tu
https://www.home-assistant.io/integrations/shelly#shelly-device-configuration-generation-1

Na mikrotiku są podobno problemy z działaniem mDNS i multicastu, więc chyba należy padać jawnie adres HA (niestety nie mogę tego namierzyć w aktualnej dokumentacji HA, ale chyba było kiedyś opisane na forum, to może znajdziesz)

a tu takie info

Shelly devices rely on SNTP for features like power measurement. Please check from the device Web UI that the configured server is reachable.

więc muszą mieć dostęp do internetu i/lub skonfigurowany jakiś serwer lub pulę (jeśli serwer lokalny, to sieć może być bez dostępu do internetu, ale wtedy uaktualnienie firmware jest upierdliwe)

w pierwszej generacji to jest tutaj

sugeruję pulę pl.pool.ntp.org lub jej podzbiory (0.pl.pool.ntp.org 1.pl.pool.ntp.org lub 2.pl.pool.ntp.org)

Jednak wciąż nie mogę zrozumieć idei backupowej sieci WiFi, skoro się uparłeś by wydzielić sieć dedykowaną dla IoT, to wywal te backupy wtedy Shelly nie przeskoczą do sieci w której nie chcesz by pracowały… a jeśli chcesz mieć backup to postaw trzecią sieć na osobnym sprzęcie ale w podsieci IoT (ja bym w ogóle wywalił sieć użytkową na 5GHz gdybym chciał się uprzeć na osobne podsieci w chacie).

No i ostatecznie nie widzę też informacji jak połączyłeś to elektrycznie, bo w połączeniu “bez N” pomiar mocy nie powinien działać.

W tym wątku jest chyba trochę chaosu ( pewnie wprowadzonemu przeze mnie )
Urzędzenei które mam wygląda tak

Z tego co jest napisane na obudowie i w samym urządzeniu to wychodzi, że to dimmer 2 który może pracować zarówno z N jak i bez niego. Ja swój podłączyłem pod N i tak pracuje. Urządzenie ma wyjście do Internetu, bo inaczej nie miałoby jak ustawić godziny ( co widać na pierwszym obrazku - 20:08 ) Jako serwer czasu jest ustawiony jakiś guglowy

Zrobiłem też aktualizację. Aktualny soft to

Co do różnych sieci podsieci, to wiem, że mDNS nie działa, ale jak do tej pory sobie z tym radziłem.
Teraz włączyłem ColoT, ale nadal w ukrytych są te właściwe encje w kolorze szarym ( po mimo odświeżenia konfiguracji )
image
Na FW przepuściłem ruch na porcie 5683 udp pomiędzy sieciami.

Tak jak pisałem wcześniej, z pozostałymi urządzeniami shelly nie mam problemu ( działają w tej samej sieci ).

Po południu dalej będę próbował coś rekofigurować, aby naprawić problem.

Musisz ręcznie włączyć encje w HA, te w kolorze szarym są wyłączone w HA, przykład “szarej” encji z Shelly:

image

Przesuń suwak przy “Encja włączona” a dostaniesz komunikat:

image

To znaczy usunąłeś je z integracji i dodałeś ponownie?

Encje, które są domyślnie ukryte są równocześnie i przede wszystkim wyłączone, dlatego są szare i nie raportują stanu

Po włączeniu automatycznie staną się widoczne i powinny zacząć raportować stan po kilkudziesięciu sekundach

Nie mam tego modelu modułu, więc nie wiem czy cokolwiek powinno być gdzieś ustawione, pokaż więcej obrazków z web_GUI jeśli włączenie encji nie wystarcza - może coś skojarzę mimo wszystko.

tak na szybko napisze.
Oddam to urządzenie i kupię inne. Coś mi tu nie pasuje. w tej chwili świecą się led-y, pobór mocy to 10W a poziom jasności to 1%

W rzeczywistości to światło jest na maksa, co z resztą widać po mocy.
Kalibracja jest zrobiona, bo inaczej w górnej części interfejsu jest komunikat. Czas też jest prawidłowy, bo widać godzinę
Jak będę miał inne to się odezwę.

A tak z ciekawości - jak skonfigurowałeś w tym miejscu?

moim obrazkiem się nie sugeruj - takie ustawienia nie są poprawne dla mikrotika.

A w kwestii pomiaru mocy - próbowałeś tam podłączyć zwykle żarówki (NIE LED), jakkolwiek to co pokazałeś na obrazku to albo wadliwy moduł albo niepoprawna kalibracja
(biorąc pod uwagę uszkodzenie firmware można przejść na wersję beta i wrócić do stabilnej - to powinno nadpisać cały obszar flasha z firmware).

w ColoT wpisałem adres swojego ha:port
Co do mocy, to pokazywał już poprawnie. Jak przyciemniałem, to się moc zmniejszała i odwrotnie. Już go wymontowałem i spakowałem, teraz tylko do paczkomatu zanieść. Jak będę miał inny moduł, to się odezwę.
Dzięki za pomoc.

Trochę czasu minęło. Mam już inny moduł. Problemy na początku podobne, ale potem się okazało, że jednak winą były regułki na FW. Po sprawdzeniu wszystkiego moduł ruszył tak jak należy.
Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i pomoc. Wina jak to zazwyczaj bywa leżała pomiędzy oparciem krzesła, a klawiaturą :wink:

Pozdrawiam
G.