Używam kilku (prawie nastu) modułów shelly, głównie DImmer, 2.5, kilka PM1. Wszystkie Gen1. Tak dwa lata, teraz uruchomiłem HA na RPi3. Zaimportowało mi, ale widze, że czasami nazywałem SH25.31, a czasami SH25.31 lazienka. I generalnie nie było spójności w nazwach, zapisanych w samych urządzeniach Shelly oraz w Shelly Cloud. Takie niespójności zaimportował HA. Teraz probowałem nad tym zapanować, zmieniając nazwy, najpierw w Shelly i czasami się zmieniły w HA, a czasami nie. Same. Te, które się nie zmieniły w HA, próbowałem zmienić nazwy w HA i czasami się udało i gotowe skrypty nadal działały, a czasami HA powiedziało, że teraz będzie nowa Encja, a stara pozostanie, aby działały skrypty, której się nie da uzunąć.
Czy możecie polecić jakieś opracowanie dotyczące Shelly oraz HA w którym będzie dobrze opisany mechanizm?
Dziękuję, chyba tak zrobię, bo zrobił mi się też inny bałagan z grupami, ale o tym napiszę osobny wątek. A tak BTW, to na elektrodzie jest ładne podsumowanie o czymś innym wprawdzie:
Ale zawiera listę linków, do których warto zajrzeć. I zajrzywszy pod:
doczytałem, że lepiej jest stosować Unicasty, zamiast domyślnych Mcastów w konfiguracji Shelly. To tak dla potomnych.
Czy usunięcie integracji, to usunięcie poszczególnych urządzeń, czy można za “jednym kliknięciem” usunąć “integrację Shelly” i wówczas usuną się wszystkie urządzenia przez nią zaimportowane do HA?
Edit:
Zauważyłem jeszcze jeden związek w nazywaniu urządzeń Shelly (robiłem to poprzez interfejs na komputerze, bo na telefonie może być inaczej):
Nazywanie ich poprzez WWW na adresie lokalnym IP jest jednoznaczne. Jeśli jest wielokanałowe, to mamy NAZWA URZADZENIA oraz NAZWE KANAŁU.
Jeśli mamy podłączone do chmury, to dochodzi nam jeszcze NAZWA W APLIKACJI. Ta nazwa dotyczy kanału. Jeśli realizujemy synchronizacje [Application Settings]->[Sync Name]->[Keep the…], to przy zapisywaniu nazwy kanału jednocześnie zmienia nam się NAZWA W APLIKACJI. Jednakże jeśli klikamy w klawisz [EDIT DEVICE], po którym wybieramy w drugim kroku [Select room] a w trzecim [Select image], to pierwszy krok opisany [Device name], nie dotyczy nazwy urządzenia, ale NAZWY W APLIKACJI. Jeśli mamy ustawioną synchronizację, to zmieniając tutaj NAZWE_W_APLIKACJI, to nie zmienia nam się nazwa kanału. Synchronizuje nam się zatem tylko NAZWA_W_APLIKACJI do nazwy kanału, jeśli ustawiamy nazwę kanału tutaj [Settings]->[Channel Name]
Dodano 2022-01-28 14:52:
Jeszcze pytanie o obszary gdzie o tym poczytać. Mianowicie, w chmurze Shelly, do obszarów dodaje się kanały, a nie urządzenia. Mam shelly w rozdzielni i w dwu przypadkach Shelly 2.5 obsługuje mi dwa pomieszczenia. Jeden przekaźnik włącza światło w łazience, a drugi np. na zewnątrz. W chmurze Shelly kanały przypisuje do obszaru i jest gites.
Przy imporcie do HomeAssistance, do obszaru przypisuje się urządzenia a nie ich kanały. Wyobrażałem sobie, że obszary mają podobne znaczenia jak w Shelly, pokoje, podwórko etc… Może ktoś wskazać gdzie o tym poczytać, jaka jest funkcja obszarów? Angielskie “Area” nie sensownego nie pokazuje na stronie HomeAssistanta.
Jeszcze jedna uwaga dla potomnych o imporcie: " Appliance type" ustawiany na urządzeniu Shelly (192.168.x.x) nie jest tym samym, co w chmurze Shelly (home.shelly.cloud). Ma to znaczenie, bo podczas importu do HA, ustawienie tej cechy HA jest brane z urządzenia (jakże by inaczej), a nie tego co naklikamy sobie w chmurze. W chmurze ustawia się to poprzez pole wyboru z listy, w urządzeniu trzeba wpisać w pole tekstowe. Nie wiem czemu czasami mam to zgodne (Chmura/urządzenie), a czasami te ustawienia nie są zgodne. Ma to wpływ na rodzaj, czy HA potraktuje to jako LIGHT, czy SWITCH a do tego będzie odpowiednia ikonka.
A teraz pytanie o PM1, używam teraz dwu jednostek jako termometry (tymczasowo). Encja zaimportowana do HA, ma w nazwie [nazwa urzadzenia].temperature, temperature_2, temperature_3. HA w niektórych miejscach sobie obcina końcówkę i widzę …temperature,
Czy jest jakaś opcja, aby w konfiguracji Shelly wymusić, aby temperatury nazywały się tem1, tem2, tem3? Bo wówczas zaimportuje krótkie nazwy jako nazwy encji?