Witam. Zakupiłem Shelly Plus i4 który ma służyć jako wyzwalacz “scen” obsługujący wielokliki.
Dziś minął 3 dzień walki z “nim”.
-
Próbowałem poprzez zwykłą integracją shelly poprzez standardowy przycisk dodaj integrację, były widoczne 4 przyciski ON/OFF, gdy zmieniłem w urządzeniu aby reagowało jako przycisk chwilowy wszystko znikło,lecz wchodząc w urządzenie z poziomu HA w dzienniku widać ze komunikacja jest tylko nie pokazuje mi encji,
a przy wpisaniushelly.click
w nasłuchiwaniu zdarzeń i zwarciu wejść na urządzeniu wyrzuca każde możliwe kombinacje:
-pojedyńczy klik
-podwójny klik
-potrójny klik
-przytrzymanie
-wciśniecie przycisku
-puszczenie przycisku
-
później próbowałem zainstalować dodatek ShellyForHass z poziomu HACS, tutaj było plusem że widziałem encje nawet jako przycisk chwilowy lecz bez możliwości ustawienia wieloklików
-
shelly rozmawia też mo protokole MQTT i po ciężkich bojach udało mi się to skonfigurować zgodnie z poradnikami @artur i kilku przeczytanych tematach na forum połączyć z brokerem (tak mi się wydaje)
lecz nie wiem jak to sprawdzić bo na początku w mosquitto wybijało cały czas w logach błędy odnośnie użytkownika i hasła lub że nieautoryzowane a od czasu gdy w interfejsie http shelly pokazuje połączony to w logach nie mam nic próbowałem nasłuchiwać lecz albo nie wiem jak albo źle to robię.
… ręce opadają, myślałem że dam radę ale już chyba nic więcej sam nie wymyślę. Proszę o pomoc