Jak najlepiej podpiąć miernik pod taką skrzynkę żeby był pomiar całkowitej energii? Mieszkanie w bloku, jedna faza, zaznaczyłem L i N z sieci. Może aktualnie jest jakieś lepsze, prostsze urządzenie, które zrobi to samo?
Zastąp lampkę LK-712 modułem ESP z PZEM i koniecznie zabezpiecz zasilanie dodatkowym bezpiecznikiem topikowym. Jest mało miejsca na szynie DIN i generalnie spaghetti z zadługich przewodów, bez ładu. Przekładnik prądowy możesz zapiąć na główny przewód zasilania (brązowy zaznaczony na foto). Ale tu aż się prosi użyć coś fabrycznie przygotowanego na szynę DIN. Np Shelly Pro EM-50, w miejsce tej zbędnej kontrolki. Tym bardziej, że widać chyba jakąś skrętkę pod LAN…
Dzięki za zainteresowanie. Z lewej strony jest jeszcze jedno miejsce DIN, do obudowy 3cm. Ten Ethernet to jakaś magia, chyba z salonu na drugi pokój do TV.
Warto to uporządkować, bo przy takim połączeniu (jeśli to Ethernet) to sporo tracisz na prędkości tego łącza. I jeśli to jednak ETH to jest opcja na wstawienie tu mini switch’a.
Chyba zostanę przy PZEM, mam esp32 s3 w sieci, które się nudzi z kilkoma czujnikami na BLE. Podpowiesz które kable gdzie żeby kontrolka fazy została bo jest miejsce? Może być też do śmieci bo w sumie zbędna.
Moim zdaniem zbędna, a w jej miejsce praktycznie masz gotowe przewody do podłączenia PZEM (L + N)
Ale ta instalacje jest cała do poprawy, tu masz przewody potencjalnie niebezpiecznie “połączone”, a raczej to ten sam “fachowiec” co od IT
- dramat.
Przynajmniej połącz to na szybko-złączki WAGO, a nie samą taśmę.
Zaraz, zaraz, ale to nie jest tytułowy PZEM tylko jakieś (nie określiłeś jakie) Shelly
Jeśli to jest dwuobwodowy Shelly Pro EM-50 to schemat masz w dokumentacji (ten po lewej, bo prawy jest dla instalacji dwufazowej stosowanej w Ameryce)
Jedne cęgi założyłeś prawdopodobnie na główny przewód zasilający (sądzę po grubości), to mierzysz nim całe mieszkanie, czyli sumę z wszystkich obwodów. Drugie cęgi załóż sobie na przewód zasilający obwód podrzędny, który chcesz mierzyć.
PS Zasilanie tego Shelly powinno być zabezpieczone bezpiecznikiem maksymalnie 2A, a nie 20A (w razie awarii wewnątrz modułu ryzykujesz pożarem w rozdzielnicy). Tzn. właściwie nie mam bladego pojęcia skąd to jest zasilane, schemat chociaż odręczny byś narysował to nam by było łatwiej.
Zasadniczo moduły DIN montuje się w orientacji jaką przewidział producent (używając stosownej długości przewodów), ponieważ producent mógł wykorzystać taką orientację przy projektowaniu jeśli chodzi przepływ ciepła wewnątrz modułu, więc montaż “do góry nogami” zwykle nie jest zalecany.
Świetnie (z uwagami jak wyżej!), przyznasz się jakie to Shelly? to wydzielę do nowego wątku…
Z polecenia Cezary.K Shelly Pro EM-50 Aktualnie podpięte do B6.