Sieć ZigBee to sieć mesh?
I teraz przykładowo, mamy urządzenie podłączone do:
Koordynatora - ciągła linią i moc sygnału 20 LQI
routera - linią przerywaną o mocy 150LQI
Czemu jest tak, że głównym połączeniem jest to o słabszej mocy sygnału zamiast do tego o większej ?
Przez to są widoczne lagi, np na wyłączniku do światła. Klikam i nic się nie dzieje, a po kilku minutach robi się dyskoteka.
Czy to tylko tak wygląda, że w zestawieniu urządzeń pisze mi 20 LQI a tak naprawdę leci drugą ścieżką o mocy 150LQI ?
Cześć.
Dziękuję za odpowiedź.
Prośba o informacje jak zrobić upgrade firmware?
Nie mam chinoli w sieci. Chyba że oxt, sonoff, Ikea oraz Lidl to.sa.chinole
Lidl i OXT to są właśnie “słynne” chinole (konkretnie to jest Tuya), oczywiście to “chinole” w kontekście zgodności ze standardami czy wsparcia, a raczej jego braku, bo generalnie to prawdopodobnie wszystko co masz jest wyprodukowane w ChRL, ale przynajmniej Ikea dba o wsparcie nawet starych produktów i firmware jest publicznie dostępne, co do iTead/Sonoff to się nie wypowiem, bo nie mam specjalnie doświadczenia z wypustami Zigbee spod ich marki, ale np. koordynatory to raczej konstrukcje oparte na projektach referencyjnych producentów chipsetów.
Tam masz świeży wątek poruszający nieco temat aktualizacji, a konkretnie w tym poście masz obrazek miejsca skąd się aktualizuje urządzenia w sieci
Natomiast co do koordynatora, to zależy jaki to konkretnie koordynator, ale przeważnie (właściwie raczej zawsze) trzeba zatrzymać swoja integrację Zigbee, odłączyć go od maszyny z HA i zrobić aktualizację za pomocą innego komputera (no i to już zależy od tego co konkretnie masz za sprzęt).
Rozumiem.
Koordynatora mam sonoff z najnowszym firmware, który niedawno aktualizowałem.
Dziękuje za odzew.
Edit:
@szopen wracając do punktów 1 oraz 2.
Podsumowując jeśli na ciągłej linii mam 20lqi a na przerwanej linii mam 150lqi, to nie mam się co martwić o zasięg?
Jest on super?
LQI ma dziwny algorytm obliczania wartości, w każdym razie teoretycznie im więcej tym lepiej.
Linie przerywane to połączenia przez routery, a linie ciągłe bezpośrednio do koordynatora.
Były tu już osoby które doprowadziły swoją instalację HA do braku zasobów co skutkowało brakiem responsywności i objawami podobnymi do twoich:
takie zjawisko nie musi być w żaden sposób powiązane z działaniem Zigbee
im bardziej skomplikowana jest ścieżka przetwarzania zdarzeń/sygnałów tym bardziej prawdopodobne, że przyczyna leży w innym miejscu.
MQTT można “podsłuchiwać” więc jeśli problem jest powtarzalny to zdiagnozujesz go choćby w ten sposób.