Witam, posiadam tego typu liczniki Sinotimer DTS6619 z komunikacją po RS485 MODBUS RTU,
trochę zapoznałem się już z HA i pointegrowałem inne urządzenia i porobiłem najpotrzebniejsze na ten moment dla mnie rzeczy i fajnie wszystko działa i teraz nadszedł czas na podłączenie do HA tych liczników energii tylko nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać, z tego co widzę to chyba wszystkie tego typu liczniki integruje się podobnie natomiast nie mam pewności jak taki licznik ma zaistnieć w HA, jeśli ktoś mógłby mnie nakierować to byłbym wdzięczny.
Z tego co znalazłem w podobnych poradnikach to mniej więcej miałoby to wyglądać tak jak poniżej, jednak zwykle odnosi się to do konkretnego typu licznika, tu podaję tylko przykładowy fragment :
modbus:
type: serial
method: rtu
port: /dev/ttyUSB0
baudrate: 9600
stopbits: 1
bytesize: 8
parity: N
sensor sdm:
platform: modbus
registers:
- name: U L1
unit_of_measurement: V
slave: 1
register: 0
register_type: input
count: 2
data_type: float
precision: 2
oczywiście zdaję sobie sprawę że do konkretnych pomiarów trzeba przypisać konkretne adresy licznika tylko na ten moment chcę aby on w ogóle zaistniał w HA, jeśłi dobrze zrozumiałem to powyższy kod powoduje czytanie portu usb i jest on uniwersalny do odczytu transmisji po RS485, czy tak ?
Połączenie liczników będzie poprzez RS485/usb do Raspbery PI
czyli skrypt jest ok i jest uniwersalny natomiast dla poszczególnych pomiarów trzeba tylko podstawić adresy z poniższej tabeli dla tego typu miernika i będzie ok ?
Wszystkie dane są typu float więc tylko kopiować i dostosować dla tego licznika.
Ustawić tylko właściwe (własne) parametry dla portu.
Zacznij od jednego rejestru i gdy zadziała dodasz kolejne.
na razie dzięki, najpierw muszę zwalczyć połączenie a jak się uda to będę dodawał po jednym pomiarze, jak się z tym wszystkim uporam to dam znać jak poszło
edit:
no więc tak, wrzuciłem ten skrypt co powyżej w configuration.yaml o dziwo się nic nie zbuntował sprawdzenie konfiguracji poprawne, natomiast nie wiem jak ruszyć dalej i jak uzyskać połączenie z licznikiem i aby HA cokolwiek zobaczył.
Licznik jest wpięty do USB maliny ma adres własny 025 natomiast nie bardzo wiem gdzie ten adres dopisać w configu,
na ten moment wpis w configu wygląda tak:
modbus:
sensor sdm:
platform: modbus
registers:
- name: U L1
slave: 1
register: 0
register_type: input
count: 2
ten sensor smd mi tu nie pasuje (wkleiłem to z przykładu na razie bez zmian żeby coś ruszyło, ale na razie efektów brak)
a, jeszcze jedno jak sie łączę innym programem (modbus pull) z tym licznikiem po rs485/usb to dostaję jakieś pomiary więc samo połączenie działa, teraz tylko kwestia jak je uzyskać w HA ?
czy przy “type: serial” nie powinno być myślnika przed ?
edit:
nie mogę sobie z tym poradzić, może ktoś podpowiedzieć co jest nie tak ?
to co od miejsca INFLUXdb działa, wpisy dotyczące czujników raspberry też są ok, natomiast od wpisu dotyczącego modbus oraz próby odczytów jednego parametru licznika nie działa i w dodatku teraz sobie nakopałem że nie przechodzi weryfikacja kompilacji
sprawdzę,
tak, mam podłączone do maliny na usb,
ale na razie nakopałem w configu i nie przechodzi kompilacja więc najpierw to musze poprawić i nie bardzo wiem gdzie jest błąd
edit:
pogrzebałem, pozmieniałem i teraz to nawet konfiguracja nie przechodzi i wisi bez weryfikacji:
modbus:
- name: licznik SINOMETER
- name: pomiar U L1
slave: 25
address: 02
register_type: holding
Pomiar U L1 musisz przenieść do sekcji sensor w zależności od tego jak masz zorganizowany plik configuration.yaml. Czy masz wszystko w jednym pliku, albo masz include albo packages.
Edit:
Wcześniej podałeś kawałek twojego pliku, więc przenieś to pod wpis z sensorami systemmonitor zaczynając od wpisu
- platform: modbus
zachowując odpowiednie wcięcia.
EDIT DLA POTOMNYCH
Powyższa porada jest błędna. Sensory modbus mają być w definicji modbus , a nie w głównych sensorach.
zrobiłem tak i teraz konfiguracja przechodzi poprawnie tylko nie wiem czy to jest poprawny zapis w configuration.yaml (wklejam cały)
oprócz tego mam część czujników ESP6266 w drugim configu mqtt.include.yaml dlatego jest do niego odniesienie, ale to nie ma znaczenia do tego co robię z modbusem (jak sądzę)
Jeśli ten zapis jest ok to pytanie jak wyłowić te odczyty z licznika do HA ?
Więcej nie pomogę - nie mam u siebie integracji po modbus. Sprawdziłbym jeszcze ten port USB jak Ci się przedstawia w systemie i spróbować podmienić na to co się wyświetla.
co ciekawe przepinałem ten licznik pod kolejne porty USB w malinie i kolejne były zawsze 1 a jak wróciłem na ten niby zerowy to teraz też już jest 1 nawet po przeładowaniu HA, tak jak na powyższym screenie
edit:
po przeładowaniu przy wypiętym USB wrócił na port 0