Skrzynka na listy - dwa sensory

Witam,
W skrzynce na listy posiadam dwa sensory, jeden od “włożonych” listów drugi od “wyjętych”.

# Skrzynka
  - platform: gpio
    pin: 
      number: 12
      mode:
        input: true
        pullup: false
    id: skrzynka_in
    name: "Skrzynka IN"
    filters:
      - delayed_on: 50ms
      - delayed_off: 50ms

pin: 
      number: 13
      mode:
        input: true
        pullup: False
    id: skrzynka_out
    name: "Skrzynka OUT"
    filters:
      - delayed_on: 50ms
      - delayed_off: 50ms

W jaki sposób mogę dodać w esphome coś co będzie wyłapywało chwilowy stan z tych czujników i prezentowało już stan stały, do czasu zmiany stanu z jednego z tych czujników.

Mam to rozwiązane troch inaczej. Mianowicie mam to zrobione na wirtualnym przekaźniku i kontaktrony mam ustawione jako switch. Otwarcie klapki przez listonosza włącza wirtualny przekaźnik, a wyjęcie listu wyłącza przekaźnik. Mam ustawione że włożenie listu powoduje tylko i wyłącznie włączenie, a wyjęcie listu wyłączenie. Czyli nawet jak klapka opadnie po włożeniu listy i kontaktron się zewrze stan wirtualnego przekaźnika się nie zmieni. Działa już bardzo długo. A i dodam że mam to zrobione na SUPLI i po MQTT połączone z HA.

Też tak miałem, ale schodzę z Supli, i wszystko co mam przerzucam na HA.

To w ESPHome zrób tak samo:

# Example ESPHome configuration entry
switch:
  - platform: template
    name: "List w skrzynce"
    id: list_w_skrzynce

binary_sensor:
    on_press:
      then:
        - switch.turn_on: list_w_skrzynce
    pin: 
    on_press:
      then:
        - switch.turn_off: list_w_skrzynce

Zamiast switch powinien być binary_sensor żeby manualnie nie można było zmienić stanu listu w skrzynce :wink: czyli tak, powinno działać ale nie sprawdzałem:

# Example ESPHome configuration entry
binary_sensor:
  - platform: template
    name: "List w skrzynce"

on_press:
      - binary_sensor.template.publish:
          state: ON

pin: 
    on_press:
      - binary_sensor.template.publish:
          state: OFF
1 polubienie

Mozecie pokazac jaki macie “hardware” ? Ja mam skrzynke typu “amerykanska” i myslalem o czujniku swiatla. Kazde otwarcie wlaczalo by stan “ktos otwarl” i recznie ustawialbym po sprawdzeniu na stan “pusty”. W skrzynce typu US-post wlozenie i wyjecie odbywa sie tymi sami drzwiczkami Listonosz czasami podnosi znacznik a czasami nie.

Tak btw to amerykanie znacznik stosuja gdy mieszkaniec wlozy list do wysylki dla listonosza (podobno nie maja skrzynek pocztowych i te funkcje pelnia skrzynki przy domu). Ja myslalem i listonosz i pan z gminy i od wodociagow ze znacznik do gory gdy jest przesylka dla mieszkancow.

Dzięki @macek działa tak jak na Supli :slight_smile:

Co do hardware @marcingebus to zdjęć już nie mam skrzynka wisi przy bramce :slight_smile: . Mogę tylko napisać że skrzynkę mam otwieraną z góry (dla listonosza) i z przodu na kluczyk do wyjęcia listów. W skrzynce umieściłem dwa kontaktrony. Więc wiem czy listonosz wrzucił coś do skrzynki oraz jeśli ktoś opróżnił skrzynkę.

Ale chyba pamiętasz jaką płytkę z ESP włożyłeś do skrzynki? Jak rozwiązałeś problem z zasilaniem?

Najzwyklejszy wemos D1.
Miałem o tyle dobrze że mam podciągnięte pod bramkę 12V skąd zasilam wemos’a do którego podpięte mam kontaktrony ze skrzynki na listy, bramki oraz podpięty czujnik temperatury.