Skuteczność Chat GPT w wersji płatnej

Witam serdecznie. Posiadam Chiński ciepłomierz który posiada rzekomo wyjście RS485. Bardzo mi zależy by odczytywać dane które były by zintegrowane z HA. Ciepłomierz mam na wyjściu pompy ciepła. Mam dokumentację od Chińczyków w języku chińskim ale to już udało się przetłumaczyć dzięki ChatGPT. Zastanawiam się czy płatna wersja ChatGPT jest w stanie pomóc w integrację tego ciepłomierza z HA? Czy ktoś z Was ma doświadczenie w płatnej wersji Chatgpt i jego skuteczności w sprawach z HA?

Wiesz może, z jakiego protokołu komunikacyjnego korzysta ten ciepłomierz? Może to Modbus? Jeśli tak, to w dokumentacji powinna być tabela z numerami rejestrów.

Sam często korzystam z ChatGPT do rozwiązywania problemów technicznych i moim zdaniem wszystko zależy od poziomu wiedzy technicznej użytkownika. Samo polecenie typu „stwórz integrację” raczej nie wystarczy – trzeba umieć opisać działanie urządzenia i odpowiednio pokierować Chatem, bo czasem zdarza mu się „odpłynąć”.

Tak jak pisałem wcześniej, kluczowy jest protokół komunikacji. Jeśli to Modbus, ChatGPT spokojnie sobie poradzi – to dość powszechny standard. Gorzej, jeśli urządzenie korzysta z autorskiego protokołu producenta – wtedy z doświadczenia wiem, że może być trudno, i nawet płatna wersja Chata niekoniecznie da radę.

Podeślij dokumentację, to zobaczymy, co da się zrobić.

Też już wiele razy “współpracowałem” z ChatGPT na ogół owocnie ale w darmowej wersji. Tutaj raczej będzie potrzebna płatna. Już jeden dzień siedzę z Chat GPT i deepseek nad tym.
Ogólnie chcą ona bym zrobić custom components ale cuddle coś tam nie działa. Jak już czuję że coś z tego może być to zaczynają się problemy z odpowiedzią bo darmowe wersje.
Wiem że w ChatGPT są chyba siniki stricte wspierające home assistant dlatego myślałem że może warto spróbować

@sarzyk
Zrób to, wrzuć dokumentację jako *.zip wtedy zajrzy do tego człowiek, a nie AI (no chyba, że się upierasz, to jaki widzisz problem - zapłać i używaj).

ChatGPT to nie SKYNE, sam się niczego nie nauczy, jeżeli nikt go nie nakarmił taką wiedzą albo jej nie ukradł to nie będzie w stanie zajrzeć do twojego urządzenia made in :cn:

Bardzo dziękuję. Jaka dokumentację przesłac?

Jak to jaką? wszystko co masz, nikt niczego nie obiecuje, ale kilka osób zapewne w to zajrzy.

Ze zdjęcia które zamieściłeś nie wynika, że jest tam jakieś złącze RS485, widać za to port optyczny.

cieplomierz.zip (990,2 KB)

jest i optyczny ale jest tez kabel z białąi czerwona żyła i to jest RS485

Oczywiscie z góry serdecznie dziękuje za każdą poświęconą minute.

Najważniejsze polecenia (komendy) z.zip (2,6 KB)

Dodałem jeszcze plik txt spakowany z ChatGPT

Chiński standard CJ/T-188 to nic innego niż europejski M-bus (Meter-bus), jest sporo gotowych rozwiązań - przyjrzyj im się

1 Like

dziekuje. zobacze. CZyli mam rozumiec ze mam szukac integracji tego cieplomierza po M-Bus z HA?

Ten chiński standard jest realnie nieco rozbudowany względem mbus, ale moim zdaniem rozwiązanie mbus z nim zadziała. Nie czytam po chińsku, też korzystam z translatorów, więc samodzielne czytanie chińskiej dokumentacji to męka (ale w ogóle nie mam zaufania do AI, która czyta coś, co nie jest napisane = zmyśla).
W każdym razie możesz zacząć od tego ostatniego skryptu pythonowego - to się da uruchomić nawet pod windows. Oczywiście musisz dysponować przynajmniej mostkiem RS485 na USB.