Masz MEMS SPM1423 z modulacją PDM?
i podpięty mniej więcej jak na schemaciku, to jest akurat M5Stack PDM Mini Unit, ale Echo z pewnością ma mikrofon podpięty tak samo
Nie rozumiem.
Może o prostu polecę standardowym tekstem - wrzuć YAMLa?
Masz MEMS SPM1423 z modulacją PDM?
i podpięty mniej więcej jak na schemaciku, to jest akurat M5Stack PDM Mini Unit, ale Echo z pewnością ma mikrofon podpięty tak samo
Nie rozumiem.
Może o prostu polecę standardowym tekstem - wrzuć YAMLa?
Mikrofon i yamla masz na samej górze postu. Nic nie zmieniałem tylko płytkę na deckitc v4 + parę linijek kodu które nie dotyczą samego audio i i2s. Przytoczę ci za to odpowiedź na ten problem z innego forum to może bardziej ci rozjaśni problem (bo mi generalnie nic nie mówi )
Do tego dokumentacja: Inter-IC Sound (I2S) - ESP32 - — ESP-IDF Programming Guide latest documentation
Dlatego zamieściłem schemat - wejście SELECT decyduje o tym, czy mikrofon wysyła umowny kanał lewy czy prawy, dlatego to ważne, bo nie wiemy czy odbiornik będzie sobie szukał, ale pewnie nie a nie widzę opcji do konfiguracji tego, więc trzeba ściągnąć do masy. Jeśli jest do zasilania to wtedy mikrofon pracuje na drugim kanale, ten pin nie może być w powietrzu.
Druga kwestia to modulacja PDM, powinieneś mieć w sekcji mikrofonu to, a masz coś innego
adc_type: external
pdm: true
Jak to zadziała to masz ogromne piwo!
pytałem czy masz
ale wygrzebałem z 1 posta
konfiguracja którą wspomniałem jest dla SPM1423, nie wiem jaka ma być dla twojego mikrofonu, prawdopodobnie masz prawidłową, za to możesz pin wyboru kanału przełączyć w przeciwną pozycję…
@szopen nakierowałeś mnie z tym żeby ukierunkować mu kanał i wychodzi na to że zadziałało teraz część kodu odpowiadająca za audio wygląda tak:
- id: i2s_mic
i2s_lrclk_pin: GPIO22 #WS
i2s_bclk_pin: GPIO21 #SCK
- id: i2s_out
i2s_lrclk_pin: GPIO32 #LRCLK
i2s_bclk_pin: GPIO27 #BLCK
microphone:
- platform: i2s_audio
id: mikrofon
adc_type: external
channel: right
bits_per_sample: 32bit