Czy próbował ktoś z Was “usmartowić” odświeżacz powietrza Airwick Freshmatic? Chodzi o taki który rozpyla zapach z wkładu (puszki) w sprayu. Szukałam rozwiązania ale nic nie znalazłem. Zastanawiam się czy da się pod to podpiąć coś na ESP. Może są gotowe rozwiązania które można podpiąć pod HA?
To ja mam takie proste rozwiązania. U mnie się sprawdza, może będzie stanowiło inspirację dla kogoś z Was.
A rzecz dotyczy takich zwykłych odświeżaczy “łazienkowych”.
Nie mogłem zaakceptować, że nie mam pełnej kontroli nad nimi, n więc heja z nimi do HA.
Mam dwa typy urządzeń i nieco inaczej wygląda ich obsługa:
bateryjna Merida - tutaj musiałem wpiąć się kabelkiem. Sterowanie zwarciowe beznapięciowym Sonoffem. Leci krótki sygnał zwarcia - odświeżacz pstryka.
zasilany sieciowo Blitz - tutaj sterowanie poprzez gniazdko. Po prostu przy podaniu zasilania to urządzenie wyzwala taki jeden “wydech”. Potem gniazdo w tryb “off” i tak do następnego cyklu.
W harmonogramie (karta Scheduler) ustalam okno, w jakim odświeżacze mają pracować.
W tym oknie jest ustalony warunek związany z częstotliwością, z jaką ma się wykonywać skrypt wysyłający polecenie działania.
Czyli jak widzicie na zdjęciu Blitz działa co 50 min.
Dla Merdiy to działa trochę inaczej - ona stoi w łazience, jej działania wyzwala czujka ruchu. Ale wg widocznego na zdjęciu parametru nie może częściej niż co 20 min.
Ot taka zabawa…