Smart odświeżacz powietrza Airwick

Cześć,

Czy próbował ktoś z Was “usmartowić” odświeżacz powietrza Airwick Freshmatic? Chodzi o taki który rozpyla zapach z wkładu (puszki) w sprayu. Szukałam rozwiązania ale nic nie znalazłem. Zastanawiam się czy da się pod to podpiąć coś na ESP. Może są gotowe rozwiązania które można podpiąć pod HA?

Odszukałem …, kiedyś coś w tym stylu …

To ja mam takie proste rozwiązania. U mnie się sprawdza, może będzie stanowiło inspirację dla kogoś z Was.
A rzecz dotyczy takich zwykłych odświeżaczy “łazienkowych”.
Nie mogłem zaakceptować, że nie mam pełnej kontroli nad nimi, n więc heja z nimi do HA.
Mam dwa typy urządzeń i nieco inaczej wygląda ich obsługa:

1. bateryjna Merida - tutaj musiałem wpiąć się kabelkiem. Sterowanie zwarciowe beznapięciowym Sonoffem. Leci krótki sygnał zwarcia - odświeżacz pstryka.
  2. zasilany sieciowo Blitz - tutaj sterowanie poprzez gniazdko. Po prostu przy podaniu zasilania to urządzenie wyzwala taki jeden “wydech”. Potem gniazdo w tryb “off” i tak do następnego cyklu.

W harmonogramie (karta Scheduler) ustalam okno, w jakim odświeżacze mają pracować.
W tym oknie jest ustalony warunek związany z częstotliwością, z jaką ma się wykonywać skrypt wysyłający polecenie działania.
Czyli jak widzicie na zdjęciu Blitz działa co 50 min.
Dla Merdiy to działa trochę inaczej - ona stoi w łazience, jej działania wyzwala czujka ruchu. Ale wg widocznego na zdjęciu parametru nie może częściej niż co 20 min.
Ot taka zabawa…

sensor pomocniczy do warunku w harmo:

- binary_sensor:
      - name: "Merida pomocnik"
        state: >
          {% set czujka = is_state('binary_sensor.czujka_lazienka', 'on') %}
          {% set counter_age = (now() - states.counter.merida_counter.last_changed).total_seconds() %}
          {% set threshold_seconds = (states('input_number.merida_czestotliwosc') | float(0)) * 60 %}
          {{ czujka and counter_age > threshold_seconds }}