Pytałem z ciekawości, nie znalazłem nigdzie takiej informacji. Pytałem bo planuję taśmę LED RGBW, którą będę mógł sterować przez HA. Widziałem różne sterowniki, czy możesz coś polecić co współpracuje bez problemu?
Ja tej nie kupiłem, niestety już nie było. Myślę nad kontrolerem RGBW który będzie kompatybilny, kawałek lutownicy i voila. Tylko nie wiem w jaki wybrać.
Udało mi się wgrać Tasmotę na tą taśmę LED i utworzyć prostą konfiguracje w parametrach modułu, na chwilę obecną mam kontrolę jasności, sterowanie on/off fizyczne jak i z poziomu adresu IP.
Na resztę chyba poczekam, aż ktoś ogarnięty stworzy pełne template. ;p
@phyrz91 skoro to TYWE3S to prędzej czy później pojawiłaby się obsługa przez Tuya lub Tuya-local @Michał@Sosnaone po miesiącu to już wprawdzie wykopalisko ale skoro mówicie o DIY to do rozważenia jest też ESPHome, jakkolwiek nie próbowałem wykorzystywać istniejących na rynku kontrolerów to np. jest gotowy opis konfiguracji dla H801 https://esphome.io/cookbook/h801.html
a jeśli mówimy o pełnym DIY "od zera:
Platforma Tuya na ESPHome jak dotąd ma wsparcie jedynie funkcji ściemniania
A WLED to projekt zasadniczo przeznaczony dla adresowanych LEDów, czyli de facto układów RGB pokroju WS2812 i podobnych, chociaż ma wsparcie i dla zwykłych pasków (o ile oczywiście szarpniemy się na głębsze DIY, bo podobnie jak we wszystkich innych projektach na ESP trzeba dorobić ukłąd wykonawczy dla PWM)
@szopen Ta taśma od początku działała z Tuya app, udało mi się jeszcze dodać kontrolę nad zmianą barwy białego światła więc jak na moje potrzeby jest bardzo dobrze, na resztę poczekam aż ktoś da gotowca. :))
@szopen Nic skomplikowanego jak już się to przerobiło, Tasmotę wrzucamy za pomocą tego poradnika:
Najważniejsze aby kabelki wychodzące od GPIO0 i GND połączyć i podpiąć pod GND na konwenterze, tylko wtedy układ przejdzie nam w tryb flaszowania, po wgraniu Tasmoty trzeba odciąć/odpiąć/odlutować połączenie z GPIO0 tak aby zostało tylko GND - GND. Po tym zabiegu pojawi się nam SSiD Tasmoty.
Co do template to nic wielkiego, ustawiłem dwie sekcje w ustawieniach.
{“NAME”:“MELINK LED STRIP”,“GPIO”:[32,0,0,0,416,419,0,0,417,420,418,0,0,0],“FLAG”:0,“BASE”:18}
Natomiast jak się dostać do tego ich gniazdka - masakra. O ile otworzenie obudowy poszło w miarę łatwo to nie ma się jak dostać do płytki - wydaje mi sie że bolce gniazdka wklejone są w obudowę