Mam 2szt. SLZB-06 POE. Jeden działa jako koordynator, z którego jestem bardzo zadowolony (po przesiadce z innego). Natomiast drugi działa jako router.
Mimo że mam sporo gniazdek na dwupoziomowym mieszkaniu to na w pewnych miejscach mam bardzo słaby sygnał - dlatego zdecydowałem się na drugi SLZB-06.
Rewelacji nie ma, przy niektórych skrajnych urządzeniach, sygnał wzrósł minimalnie na nawet nic, dotyczy to nawet urządzeń które są w tym samym pokoju co SLZB-06.
Instalacja już chodzi parę tygodni i powinna już się “wyregulować”.
Ma ktoś pomysł co może być nie tak ?
Odkąd zmieniłem koordynator na SLZB-06 to nic nie wypadło od paru tygodni.
Chociaż na pojedynczych gniazdkach czasami pojawia się “0” jako siła sygnału.
To ja bym obserwował ale w przypadku prawidłowego działania sieci nic nie zmieniał i nie przejmował się siłą sygnału. U siebie mam SLZB-06M na strychu (dom 3 kondygnacje) i wszystkie urządzenia zigbee działają bez zastrzeżeń nawet te w piwnicy i w pomieszczeniu gospodarczym które jest oddalone od domu o ponad 10 metrów. A niektóre okazują bardzo niskie lqi.
Na edycję cytatu pozwoliłem sobie nie bez powodu (zakładam, że nie pomyliłeś SLZB-06 z SLZB-06M)
Nie ma kto nad tym pracować…
Dla porównania - korpo, które ma nieporównywalnie większe środki na rozwój, poszukaj modelu E1746 https://ww8.ikea.com/ikeahomesmart/releasenotes/releasenotes.html
i tu ciekawostka ostatnie firmware 2.3.086 jest datowane 20190311
a znalazło się w notatkach do wydania z grudnia 2021…
(nie przypadkiem, bo najpierw tkwiło niemal 2 lata na kanale beta, tzn. być może na becie była inna wersja, bo sądząc po historii wydań nawet tak długie testy nie były skuteczne)
od rynkowej premiery sprzętu chyba gdzieś na początku 2018
czyli dziś mamy firmware które ma > 5 lat, sprzęt nadal jest w sprzedaży.
Gdzieś w innym wątku pokazywałem gniazdko Osram, firmware z 2014, ze sprzedaży zniknęło 2 lata temu.