No i sprzęt przyszedł.
Tu pozdrowienia dla @stirante, autora komponentu niestandardowego do śledzenia (polskich) przesyłek.
shock! - po mniej więcej tygodniu od zakupu - wczoraj, pojawił się tracking Pocztexu o nadanej przesyłce (w PL, wcześniej paczka była “przygotowana”, co w praktyce oznacza tylko wygenerowanie listu przewozowego), a dzisiaj paczka na miejscu.
Pierwsze wrażenia:
-
fotki z “unpackingu” to sobie chyba daruję (chociaż zrobiłem kilka zdjęć), zapach chińskiego plastiku po wyjęciu z pudełka jedyny w swoim rodzaju (nic przyjemnego), industrialny wygląd nie zachwyca (wiedziałem na co się piszę) - będzie to trzeba jakoś sprytnie ukryć w miejscu docelowym
-
numer seryjny wskazuje na produkcję z marca 2026, czyli przez 9 miesięcy wersja handlowa się nie urodziła (brak certyfikacji Z-wave); wiadomo, że między produkcją, a handlem występują jakieś opóźnienia (i zwykle najpierw starsze partie się wyprzedaje, by uniknąć frustracji klientów, gdy dostają mało świeży sprzęt do ręki), no ale realnie mamy już 1 rocznicę premiery prototypu…
-
z oczywistych względów fabryczne firmware jest stare,
ale na dzień dobry wita informacją o aktualizacji
jest to de facto ten changelog tylko wyświetlany w przygotowanym popupie -
ciekawostka - porównując obrazki z tym co pokazał @SebiCo to jest jednak inny sprzęt SLZB-MRW10U (na bazie S3 @Xtensa7), a nie SLZB-MRW10 (tam widać starszy MCU ESP32 @Xtensa6), informacja o zasobach wskazuje na S3 z 2MB PSRAM (i nadal jest taki sam błąd w jednostkach
bzamiastBw kolumnie tabelki dotyczącej “core MCU”) -
chwilowo pominąłem aktualizację SLZB-OS (oraz pozostałych firmware, bo w celu zabawy chcę uruchomić dodatkowo testową instalację, której od wielu miesięcy nie używam) - tu jednak niemiła niespodzianka - przy ustawianiu podstawowych niezbyt istotnych funkcji wystąpił błąd krytyczny + zrzut crash_dump_v3.2.6.dev3.bin i to mnie przekonało jednak do aktualizacji (najpierw wrzucę najnowszą stabilną, a potem jakiś aktualny dev)
-
ciekawostka 2 - firmware dla chipsetu Zigbee/Thread (tu akurat jest CC2674P10, ale z treści wynika, że dotyczy to każdego MCU Zigbee/Thread) ma własną specyficzną licencję https://smlight.tech/legal/licenses/restrictive-smlight-slzb06-v20240328.txt
Mała edycja - po paru godzinach pracy (tj podłączenia do PoE, bo radia jeszcze sobie nie popracowały) smrodek chińskiego plastiku zwietrzał.
Ba, powiem więcej - jestem wręcz zajarany możliwościami sprzętu i przemyślanym rozwiązaniom w jego GUI, by być sprawiedliwym - no są drobne niedoróbki (po przełączeniu GUI na polski są miejsca z kulawym tłumaczeniem, integracja SMLight w HA nie przewiduje jak na razie obsługi radia Z-wave, więc w integracji widać 2 radia Zigbee, w ogóle w tej kwestii są pewne niekonsekwencje, jak na razie “przećwiczyłem” możliwości tylko “na sucho” tj. bez uruchamiania modułów radiowych).
Niestety muszę przygotować sobie testową instalację HA, ale już widzę, że konfiguracja jest mega-elastyczna, żałuję też, że nie mam kabelka USB-C na żeńskie USB-A, bo jak się okazuje wypusty SLZB-xxxxU są w stanie obsługiwać jedno lub nawet 2 urządzenia USB. (więc myślę o dołączeniu dongla USB do SLZB pracującego w trybie Ethernet by uzyskać 3 radiowe kombo: 2 radia onboard Z-wave+Thread + Zigbee na dodatkowym donglu, na razie tylko w ramach eksperymentu, bo nie mam takich potrzeb w docelowej lokalizacji).
Zrzuty ekranu z integracji (zintegrowałem sobie testowo z instalacją, w której nie chcę grzebać w Z-wave i Zigbee)
Dalsze aktualizacje posta raczej w dalekiej przyszłości, no nie wiem kiedy znów uruchomię testowe HA (a nie chcę grzebać w instalacji, gdzie mam już obecnie dongla Aeotec, natomiast instalacja docelowa to konieczność jazdy ~400km więc też nie będą to najbliższe tygodnie).