W związku ze zmianami odnośnie centralek Vera po raz kolejny i tym razem ostateczny postanowiłem swoje sieci Z-wave zmigrować na jakiś inny sprzęt kontrolera sieci.
Jeśli ktoś będzie ciekawy, to może coś więcej o swoich doświadczeniach z szukaniem alternatywy dopiszę w przyszłości (bo wcześniej miałem już jakichś kandydatów na dongle dla HA, ale zawsze było coś co mnie powstrzymywało).
Nie ukrywam tutejszy sprzęt wygrał dzięki kwestii finansowej - tutejsze kombo Z-wave+Zigbee (lub Z-wave +Thread) jest po prostu w cenie porównywalnej do dongla “tylko Z-wave”. Jest on wprawdzie nadal bez certyfikacji Z-wave (podobno jest ona w toku, może chodzi o pieniądze, bo zawsze certyfikacja to dodatkowy koszt…), ale jeśli będzie działał dobrze, to nie będę w to głęboko wnikał.
Strona produktu
Nie wiem jak światłe umysły projektantów działały by instrukcję dotyczącą Z-wave umieścić w dziale dedykowanym serii SLZB-06 (więc trafiłem tam tylko przypadkiem szukając w sieci opinii o SLZB-MRW10, może konstrukcyjnie jest to podobny produkt z punktu widzenia projektanta, ale nie użytkownika…):
edit
instrukcja z działającymi obrazkami
Nie ma tu (w sensie w tej na pierwszy rzut oka nieco dziwnej konfiguracji) w sumie nic specjalnie zaskakującego - mam jeden alternatywny dongle AEON Lab Z‐Stick Gen5 (ZW090-C) i mam go w sumie dość podobnie skonfigurowanego (pomijając, że jest podpięty przez USB), ale chciałem na wieś mieć coś nowocześniejszego, z potencjalną obsługą Z-wave Long Range.
Może jeszcze wspomnę, że Aplikacja (d. Dodatek) Z-Wave JS UI (dawna nazwa Z-wave JS 2MQTT czy jakoś w tym guście - to ocalało do dziś w nazwie hosta tego kontenera) jest obecnie przestarzały, a jego następcą jest Z-Wave JS, ale przyjdzie sprzęt to się będę zastanawiał jak to ogarnąć w zalecany sposób (i czy się już da). Przy okazji wyszło, że z donglem USB używam obecnie przestarzałego rozwiązania… więc chyba będę musiał ogarnąć migrację.
(rachubę już straciłem, ale z 5 lat temu używałem Open Z-Wave (OZW) który to projekt został ubity na korzyść Z-wave JS 2MQTT=Z-Wave JS UI, który dziś jest przestarzały…).
Jak się okazuje przedprodukcyjne testy rozpoczęły się około rok temu (wakacje 2025) i jakoś głośno nikt o tym nie trąbił (mini-OFF TOPIC: może testy tego wypustu przyćmiła premiera NabuCasa ZWA-2? który to dongiel rozpatrywałem jako przedostatnią alternatywę dla centralek Vera, ale było to jeszcze długo przed ogłoszeniem przez Ezlo zamknięcia darmowej chmury i nie byłem wystarczająco zmotywowany… i wtedy ZWA-2 jako kolejny z wypustów NabuCasa nie wygrał w moim prywatnym “kastingu” i to nie tylko cena jest jego minusem, bo mam też swoje uwagi co do konstrukcji, a jak dotąd jako jedyny do końca udany sprzętowy wypust NabuCasa uważam HA Yellow, ale jego cena była barierą nie do pokonania - w cenie jednego HA Yellow swego czasu kupiłem 3 sztuki miniPC renomowanej marki, koniec OFF-TOPa).
Obecnie czekam na dostawę sprzętu (kupiłem na Ali w oficjalnym sklepie SMLight), więc nie będę chwalił dnia przed zachodem Słońca, ale jeśli (oby nie) będzie to wtopa, to też o tym wspomnę w jakiejś aktualizacji.
Tak w temacie łączenia z serwerem Z-wave JS kontrolera sieci na USB za pomocą połączenia WiFi czy kablowego Ethernetu ciekawy jest jeszcze taki wpis na oficjalnym blogu HA, który jest dedykowany ZWA-2, ale teoretycznie w ten sposób można obsłużyć też inne kontrolery sieci.