SMLight SLZB-MRW10U dwuradiowy koordynator Zigbee (lub Thread) + Z-wave

W związku ze zmianami odnośnie centralek Vera po raz kolejny i tym razem ostateczny postanowiłem swoje sieci Z-wave zmigrować na jakiś inny sprzęt kontrolera sieci.

Jeśli ktoś będzie ciekawy, to może coś więcej o swoich doświadczeniach z szukaniem alternatywy dopiszę w przyszłości (bo wcześniej miałem już jakichś kandydatów na dongle dla HA, ale zawsze było coś co mnie powstrzymywało).
Nie ukrywam tutejszy sprzęt wygrał dzięki kwestii finansowej - tutejsze kombo Z-wave+Zigbee (lub Z-wave +Thread) jest po prostu w cenie porównywalnej do dongla “tylko Z-wave”. Jest on wprawdzie nadal bez certyfikacji Z-wave (podobno jest ona w toku, może chodzi o pieniądze, bo zawsze certyfikacja to dodatkowy koszt…), ale jeśli będzie działał dobrze, to nie będę w to głęboko wnikał.

Strona produktu

Nie wiem jak światłe umysły projektantów działały by instrukcję dotyczącą Z-wave umieścić w dziale dedykowanym serii SLZB-06 (więc trafiłem tam tylko przypadkiem szukając w sieci opinii o SLZB-MRW10, może konstrukcyjnie jest to podobny produkt z punktu widzenia projektanta, ale nie użytkownika…):

edit
instrukcja z działającymi obrazkami

Nie ma tu (w sensie w tej na pierwszy rzut oka nieco dziwnej konfiguracji) w sumie nic specjalnie zaskakującego - mam jeden alternatywny dongle AEON Lab Z‐Stick Gen5 (ZW090-C) i mam go w sumie dość podobnie skonfigurowanego (pomijając, że jest podpięty przez USB), ale chciałem na wieś mieć coś nowocześniejszego, z potencjalną obsługą Z-wave Long Range.

Może jeszcze wspomnę, że Aplikacja (d. Dodatek) Z-Wave JS UI (dawna nazwa Z-wave JS 2MQTT czy jakoś w tym guście - to ocalało do dziś w nazwie hosta tego kontenera) jest obecnie przestarzały, a jego następcą jest Z-Wave JS, ale przyjdzie sprzęt to się będę zastanawiał jak to ogarnąć w zalecany sposób (i czy się już da). Przy okazji wyszło, że z donglem USB używam obecnie przestarzałego rozwiązania… więc chyba będę musiał ogarnąć migrację.
(rachubę już straciłem, ale z 5 lat temu używałem Open Z-Wave (OZW) który to projekt został ubity na korzyść Z-wave JS 2MQTT=Z-Wave JS UI, który dziś jest przestarzały…).

Jak się okazuje przedprodukcyjne testy rozpoczęły się około rok temu (wakacje 2025) i jakoś głośno nikt o tym nie trąbił (mini-OFF TOPIC: może testy tego wypustu przyćmiła premiera NabuCasa ZWA-2? który to dongiel rozpatrywałem jako przedostatnią alternatywę dla centralek Vera, ale było to jeszcze długo przed ogłoszeniem przez Ezlo zamknięcia darmowej chmury i nie byłem wystarczająco zmotywowany… i wtedy ZWA-2 jako kolejny z wypustów NabuCasa nie wygrał w moim prywatnym “kastingu” i to nie tylko cena jest jego minusem, bo mam też swoje uwagi co do konstrukcji, a jak dotąd jako jedyny do końca udany sprzętowy wypust NabuCasa uważam HA Yellow, ale jego cena była barierą nie do pokonania - w cenie jednego HA Yellow swego czasu kupiłem 3 sztuki miniPC renomowanej marki, koniec OFF-TOPa).

Obecnie czekam na dostawę sprzętu (kupiłem na Ali w oficjalnym sklepie SMLight), więc nie będę chwalił dnia przed zachodem Słońca, ale jeśli (oby nie) będzie to wtopa, to też o tym wspomnę w jakiejś aktualizacji.

Tak w temacie łączenia z serwerem Z-wave JS kontrolera sieci na USB za pomocą połączenia WiFi czy kablowego Ethernetu ciekawy jest jeszcze taki wpis na oficjalnym blogu HA, który jest dedykowany ZWA-2, ale teoretycznie w ten sposób można obsłużyć też inne kontrolery sieci.

2 polubienia

Mam od września, co prawda tylko 12 urządzeń, ale śmiga bez problemu. Było nawet kilka aktualizacji firmware EFR32ZG23. Oczywiście cały czas bez certyfikatu :wink:

Na tę chwilę wygląda to tak

1 polubienie

No i sprzęt przyszedł.

Tu pozdrowienia dla @stirante, autora komponentu niestandardowego do śledzenia (polskich) przesyłek.
shock! - po mniej więcej tygodniu od zakupu - wczoraj, pojawił się tracking Pocztexu o nadanej przesyłce (w PL, wcześniej paczka była “przygotowana”, co w praktyce oznacza tylko wygenerowanie listu przewozowego), a dzisiaj paczka na miejscu.

Pierwsze wrażenia:

• fotki z “unpackingu” to sobie chyba daruję (chociaż zrobiłem kilka zdjęć), zapach chińskiego plastiku po wyjęciu z pudełka jedyny w swoim rodzaju (nic przyjemnego), industrialny wygląd nie zachwyca (wiedziałem na co się piszę) - będzie to trzeba jakoś sprytnie ukryć w miejscu docelowym

• numer seryjny wskazuje na produkcję z marca 2026, czyli przez 9 miesięcy wersja handlowa się nie urodziła (brak certyfikacji Z-wave); wiadomo, że między produkcją, a handlem występują jakieś opóźnienia (i zwykle najpierw starsze partie się wyprzedaje, by uniknąć frustracji klientów, gdy dostają mało świeży sprzęt do ręki), no ale realnie mamy już 1 rocznicę premiery prototypu…

• z oczywistych względów fabryczne firmware jest stare,

ale na dzień dobry wita informacją o aktualizacji

jest to de facto ten changelog tylko wyświetlany w przygotowanym popupie

• ciekawostka - porównując obrazki z tym co pokazał @SebiCo to jest jednak inny sprzęt SLZB-MRW10U (na bazie S3 @Xtensa7), a nie SLZB-MRW10 (tam widać starszy MCU ESP32 @Xtensa6), informacja o zasobach wskazuje na S3 z 2MB PSRAM (i nadal jest taki sam błąd w jednostkach b zamiast B w kolumnie tabelki dotyczącej “core MCU”)

• chwilowo pominąłem aktualizację SLZB-OS (oraz pozostałych firmware, bo w celu zabawy chcę uruchomić dodatkowo testową instalację, której od wielu miesięcy nie używam) - tu jednak niemiła niespodzianka - przy ustawianiu podstawowych niezbyt istotnych funkcji wystąpił błąd krytyczny + zrzut crash_dump_v3.2.6.dev3.bin i to mnie przekonało jednak do aktualizacji (najpierw wrzucę najnowszą stabilną, a potem jakiś aktualny dev)

• ciekawostka 2 - firmware dla chipsetu Zigbee/Thread (tu akurat jest CC2674P10, ale z treści wynika, że dotyczy to każdego MCU Zigbee/Thread) ma własną specyficzną licencję https://smlight.tech/legal/licenses/restrictive-smlight-slzb06-v20240328.txt

Mała edycja - po paru godzinach pracy (tj podłączenia do PoE, bo radia jeszcze sobie nie popracowały) smrodek chińskiego plastiku zwietrzał.

Ba, powiem więcej - jestem wręcz zajarany możliwościami sprzętu i przemyślanym rozwiązaniom w jego GUI, by być sprawiedliwym - no są drobne niedoróbki (po przełączeniu GUI na polski są miejsca z kulawym tłumaczeniem, integracja SMLight w HA nie przewiduje jak na razie obsługi radia Z-wave, więc w integracji widać 2 radia Zigbee, w ogóle w tej kwestii są pewne niekonsekwencje, jak na razie “przećwiczyłem” możliwości tylko “na sucho” tj. bez uruchamiania modułów radiowych).
Niestety muszę przygotować sobie testową instalację HA, ale już widzę, że konfiguracja jest mega-elastyczna, żałuję też, że nie mam kabelka USB-C na żeńskie USB-A, bo jak się okazuje wypusty SLZB-xxxxU są w stanie obsługiwać jedno lub nawet 2 urządzenia USB. (więc myślę o dołączeniu dongla USB do SLZB pracującego w trybie Ethernet by uzyskać 3 radiowe kombo: 2 radia onboard Z-wave+Thread + Zigbee na dodatkowym donglu, na razie tylko w ramach eksperymentu, bo nie mam takich potrzeb w docelowej lokalizacji).

Zrzuty ekranu z integracji (zintegrowałem sobie testowo z instalacją, w której nie chcę grzebać w Z-wave i Zigbee)

Dalsze aktualizacje posta raczej w dalekiej przyszłości, no nie wiem kiedy znów uruchomię testowe HA (a nie chcę grzebać w instalacji, gdzie mam już obecnie dongla Aeotec, natomiast instalacja docelowa to konieczność jazdy ~400km więc też nie będą to najbliższe tygodnie).

Mała aktualizacja

1. Przetestowałem funkcję USB Passthrough (kupiłem chińską “przejściówkę” z USB-C na 2x żeńskie USB-A, która de facto jest hubem, tylko konstrukcyjnie okrojonym do 2 portów) i działa (choć przy moim podłączonym donglu USB jej uruchomienie wymagało dwukrotnego restartu SLZB - najpierw aktywowałem “any serial device”, a po restarcie SLZB już został rozpoznany sprzęt, to go “dokonfigurowałem”)

wygląda sensownie, dobrze wiedzieć, że taka możliwość istnieje w modelach SLZB-*U.
    Jednak jeszcze nie wiem czy będzie to miało u mnie zastosowanie (gdybym potrzebował mieć Zigbee+Thread+Z-wave to i owszem - miało by to sens, ale w docelowym miejscu jak dotąd nie potrzebuję naraz obsługiwać wszystkich tych 3 standardów, jakie się pojawiły przez ostanie kilkanaście lat)

2. Wygrzebałem ostatni pełny backup swojej testowej instalacji (był z połowy listopada 2025) i przywróciłem go sobie na sprzęcie który jest kandydatem na przyszły upgrade mojej obecnej dużej instalacji (na bazie i5-1340P, ma zastąpić konstrukcję na i3-10110U, bo ta wcześniejsza niestety nie spełniła moich oczekiwań co do wzrostu wydajności przy kompilacji rozbudowanych projektów ESPHome, więc zdecydowałem o pozmienianiu sprzętu między różnymi instalacjami/projektami, wiąże się to też z porządkami w takich zasobach sprzętowych jak dyski ssd i hdd, gdzie przenoszenie zawartości trwa godzinami, więc to już drugi dzień roboty). Czyli po świeżej instalacji HAOS cofnąłem sobie wersję HA core do wersji zgodnej z tym co miałem w backupie, i dopiero wtedy onboarding (dlatego migrację warto robić od ręki a nie po miesiącach leżenia w kącie…), no i właśnie błogosławię własny wątek zawierający ścieżkę aktualizacji w takich wypadkach :stuck_out_tongue: Niestety jestem dopiero w styczniu 2026 (więc współczuję każdemu, kto sobie zapuścił nieco bardziej rozbudowaną instalację na kilka miesięcy bez aktualizacji).

3. Kilka aktualizacji później

| |  | |                          /\           (_)   | |            | |  
| |__| | ___  _ __ ___   ___     /  \   ___ ___ _ ___| |_ __ _ _ __ | |_ 
|  __  |/ _ \| '_ \ _ \ / _ \   / /\ \ / __/ __| / __| __/ _\ | '_ \| __|
| |  | | (_) | | | | | |  __/  / ____ \\__ \__ \ \__ \ || (_| | | | | |_ 
|_|  |_|\___/|_| |_| |_|\___| /_/    \_\___/___/_|___/\__\__,_|_| |_|\__|

Welcome to the Home Assistant command line.

System information
  IPv4 addresses for enp86s0: 192.168.100.30/24
  IPv6 addresses for enp86s0: fe80::9913:996a:d455:bcd/64
  IPv4 addresses for wlo1:  

OS Version:               Home Assistant OS 18.1
  Home Assistant Core:      2025.11.1

Home Assistant URL:       http://homeassistant.local:8123
  Observer URL:             http://homeassistant.local:4357
~ $ ha core update --version 2025.11.3
Processing... Done.

Command completed successfully.
~ $ ha core update --version 2025.12.4
Processing... Done.

~ $ ha core update --version 2026.1.3
Processing... Done.

~ $ ha core update --version 2026.2.3
Processing... Done.

~ $ ha core update --version 2026.3.4
Processing... Done.

~ $ ha core update --version 2026.4.4
⣻ Processing... 

Okazuje się, że wiele znanych komponentów niestandardowych (dostępnych w HACS) nie ustawia w swoich wydaniach minimalnej wersji HA core (więc ich aktualizacja na starym HA core powoduje błędy… w planie mam jednak pełną aktualizację do bieżącej wersji core, więc na razie nie zwracam na to uwagi…))

1 polubienie