Jest taka informacja w podstawowej instrukcji, ale nie mam teraz czasu szukać, po meczu sprawdzę, a może wrzucę zdjęcie, bo wstępne testy sprzętu już skończyłem i na dniach robię migracje sieci.
edit: muszę przyznać, że obecnie jest niezły młyn na ich site i nie sposób znaleźć dokumentacji tego modelu…
W tej chwili i pod wpływem zmian, które zobaczyłem moje subiektywne spojrzenie na sytuację jest takie - odnoszę wrażenie, że SMLight po cichu wycofuje się ze wsparcia modeli SLZB-MRW10 i SLZB-MRW10U (oraz zaczynam wątpić w przyszła certyfikację - ile to może trwać?) - a na bis w ciągu ostatnich tygodni wsiąkły instrukcje związane z tym modelem, przykładowe issue w integracji nie dotknięte nawet… wręcz jestem skłonny podejrzewać wycofywanie się z produkcji modeli dongli Z-wave (być może na korzyść wielofunkcyjnych samodzielnych centralek, a może niemal całkowicie?), przekaz nie tyle nie jest spójny co brakuje go całkowicie (może to sytuacja tymczasowa, ale jestem uczulony na typowe objawy porzucania jakiegoś projektu przez jego twórców…). do częściowego skreślenia zmotywowała mnie odpowiedź na issue - choć wcześniej się nikt nie odzywał, no ale miejmy zrozumienie - skoro coś jednak jest w realizacji, to się z tego można tylko cieszyć.
Ja podłączyłem tak i działa (fotka sprzętu położonego na stole zrobiona z góry, gniazdo Ethernet u dołu zdjęcia, oczywiście obie anteny w normalnych warunkach mają być ustawione pionowo)
antena po prawej z paskiem to Z-wave (~900MHz)
Generalnie wcale nie jestem przekonany, że anteny są różne, ale jak dotąd aż tak się nie nudziłem by zamienić je miejscami (i potwierdzić lub zaprzeczyć eksperymentalnie deklaracji w postaci nalepki - w głowie mam, że to jednak jest produkowane w ChRL i niejedno już widywałem…).
spory edit
Mogę też zdradzić, że dongle, który widać podłączony do USB-C (przez tego mikro-huba z gniazdami A), to zabytek niemal klasy zerowej Aeon Labs DSA02203 = na chipsecie Zensys/Sigma Designs 301, o handlowej nazwie (sic!) Z-stick S2 (przy czym S2 pochodzi ponoć od skrótu od “stick (gen.) 2” - ten chipset nie obsługuje jeszcze szyfrowania S2
), ba byłem przekonany, że ten stick jest dziś całkowicie bezużyteczny (bo gdy projekt OZW się kończył zostało ogłoszone, że najstarszym chipsetem, który będzie obsługiwany w przyszłych projektach będzie seria 500, czyli ta znana jako Z-wave+ czyli wspierająca choć nieobowiązkowo S2, więc wtedy jedną z sieci zmigrowałem na ZW090), a tymczasem działa (choć na jego bazie można uruchomić tylko taką dość archaiczną sieć z-wave).
To co zamontowano w SLZB-MRW10 to seria 800 w/g tej terminologii (Z-wave Plus v2, wsparcie LR, Cortex-M33 78MHz).
więc jak widać udało mi się uruchomić jednocześnie 2 sieci Z-wave na bazie tego sprzętu (najpierw uruchomiłem wbudowane radio Z-wave w/g starej instrukcji, czyli na bazie Z-wave JS UI, a potem starego dongla podłączonego przez USB za pomocą Z-wave JS - nazwy podobne, autor ten sam, ale Z-wave JS UI ma być już niewspierany, na korzyść Z-wave JS, który z punktu widzenia użytkownika wygląda niemal identycznie, ale oferuje nieco szerszy zakres funkcji)
UWAGA aby było weselej na obrazku górny to Z-wave JS (w sidepanelu nazywa się Z-wave) a dolny to Z-wave JS UI (totalny młyn w nazewnictwie - on w sidepanelu nazywa się… Z-wave JS, a na bis oba Dodatki/Aplikacje w panelu Z-wave nazywają się jadnakowo)
na skrinszocie smutne buźki, bo częściowo już sprzęt odłączyłem od zasilania i tę sieć będę likwidował (jeszcze włączę by usunąć urządzenia z sieci, bo to jednak lepsze rozwiązanie niż inne opcje przywracania im ustawień fabrycznych), ale jak widać na testy sprzętu wrzuciłem zdecydowanie zbyt mało by się zbudowała optymalna sieć kratowa (tj. taka gdy każde urządzenie ze stałym zasilaniem sieciowym ma przynajmniej po 3 sąsiadów ze stałym zasilaniem), widać też że możliwości dongla SLZB-MRW10 nie będą u mnie jakoś mocno wykorzystywane - mam w większości dość stary sprzęt
Chwilowo radia Zigbee/Thread jako Zigbee nie uruchamiałem (w domu i tak już mam 2 niezależne sieci Zigbee), ale chciałem uruchomić Thread chociaż w ramach eksperymentu i… niestety flaszowanie się nie udało, będę jeszcze śledził czy to się nie gryzie z funkcją hosta USB… (ale w takim razie muszę zlikwidować najpierw testową sieć Z-wave na zewnętrznym donglu).
kolejny edit
Potwierdzam - włączona funkcja USB Passthrough uniemożliwia poprawne sflaszowanie CC2674P10 (robiłem różne kombinacje w tym zmianę wersji core firmware czyli tutaj ESP32-S3 ale nic nie pomagało, ostateczne jestem teraz na wersji core v3.3.1 czyli stable, ale przećwiczyłem też nowsze wersje deweloperskie)
nieco OFF TOPIC - w konfiguracji OpenThread Border Router są 2 zmyłki, raz że trzeba podać jakiś nieistniejący port szeregowy (choć w konfiguracji Ethernet nie jest używany), a dwa, że w GUI (po włączeniu Show unused optional configuration options) podajemy adres nie w postaci tcp://192.168.100.34:7638 jak by logika nakazywała, a jedynie jako 192.168.100.34:7638 (oczywiście to są przykładowe adresy z mojej konfiguracji, trzeba użyć własne i poprawne)
device: /dev/ttyS3
baudrate: "460800"
flow_control: true
otbr_log_level: notice
firewall: true
nat64: false
beta: false
network_device: 192.168.100.34:7638
Na sprzęt Thread jak na razie czekam (jak dotąd miałem w użyciu jedynie Matter over WiFi).
cdn. (w każdym razie chwilowo miałem sytuację uruchomionych 3 sieci z-wave równocześnie i to w niewielkim mieszkaniu, więc to żadne warunki do realnych testów, 2 sieci testowe na tytułowym SLZB-MRW10 + dongle DSA02203 czyli Aeon Z-stick S2 (45 instalacji ale to jest zabytek) oraz moja dotychczasowa mała sieć Z-wave na bazie Aeotec ZW090 Z-Stick gen5 - ponad 1500 instalacji w bazie)
Tu taka mała uwaga techniczna - Z-wave nie dość, że ma stosunkowo duży zasięg, to w ogóle nie ma kanałów do wyboru (każda sieć pracuje na tych samych częstotliwościach, najnowsze dongle mają 4 kanały, ale one są na sztywno przyporządkowane do konkretnych zastosowań, jeśli pamięć mnie nie zawiodła po jednym kanale dla zgodności z archaicznymi sieciami 1 generacji, 1 dla typowego Z-wave i Z-wave plus, oraz dwa dla obsługi Long Range, starsze dongle bez LR oczywiście wspierają tylko 2 pierwsze kanały, pomijam jednokanałowe zabytki klasy zerowej, bo ich raczej się nie da wykorzystać w HA). Tu opisałem sytuację dla regionu Europy (są kraje gdzie jest inaczej, ale dla nas to mocno egzotyczne lokalizacje, a ze względu na dość szczególne regulacje w pasmach w okolicy nieco poniżej 1GHz nie wolno używać sprzętu dedykowanego dla innego regionu), a łącznie tych regionów z rożnymi regulacjami (i kombinacjami częstotliwości) jest kilkanaście.
Zigbee dysponuje obecnie 16 kanałami (11-26) z czego 4 (11, 15, 20 i 25) wspierają urządzenia ZGP (i są zalecane do normalnego użytku, bo są w miejscach pasma najmniej kolidujących z WiFi i Bluetooth), więc nawet trzymając się tylko tych 4 najbardziej bezpiecznych kanałów jest znacznie mniejsze ryzyko wykorzystania tego samego kanału w kilku rozdzielnych sieciach. (W jednej z lokalizacji mam 2 niezależne równolegle działające sieci na różnych kanałach, a w czasach gdy miałem totalną korbę na testy Zigbee, które było wtedy nowością w pewnym momencie uruchomiłem akurat 4 sieci Zigbee nie zakłócające się wzajemnie na jednym niewielkim obszarze).
Dykteryjka - nie ma kanałów 1-10, bo w stadium wczesnego rozwoju Zigbee były właśnie w paśmie poniżej 1GHz i ze względu na specyficzne uwarunkowania lokalne nie nadawały się dla jednego spójnego globalnego standardu.