@szopen pamiętasz może czy LAN8720 trzeba jakoś modyfikować, żeby działał z ESPHome?
Mało jest informacji w sieci o nim, znalazłem kilka opisów z dolutowanymi rezystorami, ale w różnych wariantach.
Niestety to fabryczny “gotowiec” i aż tak nie rozkminiałem jego budowy.
Tam jest na 2 zdjęciach na początku posta, więc widać że “obrośnięty” rezystorami i kondensatorami
swoją drogą WT32-ETH01 jest też gotowcem i nie kosztuje majątku (sklep tylko przykładowy, może można taniej) więc mógłbyś przeanalizować budowę…
Z innej beczki - jestem pewien, że Olimex udostępnia schematy swoich wypustów (wręcz każdej rewizji) jedyny minus to fakt, że czasem są na nich wstawki po bułgarsku…
np.
PS nawet w dokumentacji ESPHome jest link do
Dzięki za linki, może coś się uda z nich i tego co już znalazłem wyciągnąć, polutować i uruchomić
Mam już 2 sztuki to szkoda by było, żeby leżały.
swoją drogą chyba trzeba zacząć przechodzić na gotowe i sprawdzone rozwiązania, przynajmniej tam gdzie oszczędności nie są duże, bo później masę czasu się marnuje.
Ale jak uda się uruchomić to może wrzucę jakiś post z informacją.
Będzie działał (u mnie działa od roku jako część bramki zigbee → LAN) pod ESPHome bez problemów.
Po dłuższej przerwie udało się wrócić do LAN8720 z sukcesem.
Dolutowałem 2 rezystory zgodnie z poniższym zdjęciami znalezionym w tym wątku.
Połączenie:
LAN8720 -> ESP32
NC -> NC
TX1 -> 22
TX0 -> 19
TX_EN -> 21
RX1 -> 26
RX0 -> 25
CRS -> 27
nINT/REFCLK -> 17
MDC -> 23
MDIO -> 18
GND -> GND
VCC -> 3V3
Działający kod do ESPhome:
esphome:
name: lan8720
friendly_name: lan8720
esp32:
board: firebeetle32
framework:
type: arduino
ethernet:
type: LAN8720
mdc_pin: GPIO23
mdio_pin: GPIO18
clk_mode: GPIO17_OUT
phy_addr: 1
id: eth
manual_ip:
static_ip: 192.168.1.200
gateway: 192.168.1.1
subnet: 255.255.255.0
# Enable logging
logger:
level: VERBOSE
# Enable Home Assistant API
api:
encryption:
key: "xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx"
ota:
password: "xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx"
web_server:
port: 80
auth:
username: xxxxxxxxxxxxxxxxx
password: xxxxxxxxxxxxxxxxx
sensor:
- platform: uptime
name: "uptime"
filters:
- lambda: return x;
text_sensor:
- platform: ethernet_info
ip_address:
name: IP Address
Niestety moja wiedza raczej nie pozwoli odpowiedzieć na pytania techniczne, ale może ktoś to wykorzysta i też będzie mu działać
Na pewno na plus modułu LAN8720 może zaliczyć cenę, ale połączenie go z ESP32 zajmuje dość dużo pinów - do czegoś bardziej rozbudowanego może brakować wolnych pinów, ale do monitorowania urządzeń BLE powinien działać bez problemów.