Sofar Solar inwerter - odczyt danych bezpośrednio przez fabryczny DataLogger

Dzięki za odpowiedź, gdzie mogę znaleźć info na temat odczytu z RS485 ?

Kilka osób już to w ten sposób zintegrowało, załóż nowy temat to moze nawet dostaniesz gotowca.
Na forum jest dużo tematow związanych z modbus i rs485.

Probowałe na różne sposoby z tą skalą. Normalnie scala jest ustawiona na 0.01. I przy Mocy aktulanej 1KW pokazuje 1W jezeli zmienie skale na 0.1 lub 0.001 lub 1 lub 10 to wartosc wyswietlana w HA zmienia sie na 0.1W chyba nie da sie tego zrobic jednak. W sensorach w config.yaml mam zmienioną jednostke z kw na W.

Panowie, doradźcie jaką metodę zastosować do monitorowania falownika hybrydowego 3 fazowego z magazynem energii? Falownik to Deye SUN-10K-SG04LP3-EU + bateria 14kW

Czy flow @RobinI30 nada się do tego czy też skorzystać z integracji Stephana ?

I koleje pytanie. Zakładam, że uda się dogadać natywnie z falownikiem po WiFi. Ale jak nie, znacie sprawdzone rozwiązanie realizujące modus → WiFi ?. Mogę to chyba ogarnąć raspberry z konwerterem modebusowym (to umiem) lub też przy pomocy ESP32 i konwertera (z ESP32 nigdy nie miałem styczności)

Na zdjęciu logger wygląda tak samo, kwestia jego oprogramowania - wrzuć wygląd strony statusowej.
Dwa - podlinkuj specyfikację modbus dla tego sterownika.

Potrzebna specyfikacja j.w. Sprzętowo, na forum jest wiele tematów w oparciu o modbus dla liczników , pomp ciepła, itp. nie ma co mnożyć bytów. Szkoda raspberry do tego zaprzęgać :slight_smile:

Czekam na dostawę :disguised_face:

Nigdzie nie mogę znaleźć. Gdzieś jakieś wpisy, że hybrydy w którymś firmware mają inaczej poadresowane. Trza poczekać jak falownik wjedzie i zobaczyć czym sieje.

Jak mawiał klasyk: I’ll be back.
Też to usłyszałeś? :grin:

Znalazłem :muscle:

Deye_modbus.zip (1,1 MB)

Tak, w sofarach hybrydy mają inaczej jest to w tym temacie.

Znalazłem, rzucisz okiem na to?
Deye_modbus.zip (1,1 MB)

Jeśli te dane są właściwe to bez przepisania integracji (inne znaczenie rejestrów) nie będzie działać. Następne “jeśli” - jeśli dogadasz się w ogóle z loggerem. Można spróbować jedną z wymieniowych przez ciebie integracji, w przypadku gdy dostaniesz jakąś odpowiedź z falownika (dane będą może z kosmosu ale będą). Wtedy można dopiero pomyśleć o jakiś poprawkach.
Bez problemu jednak można to zintegrować bezpośrednio z poziomu HA ( integracja modbus).

1 polubienie

Ktoś posiada może Flow do falownika SAJ?

witam,
Panowie od wczoraj walczę z sofarem g3. Prosze o flow do node- jest tego dużo i sam się już pogubiłem :frowning:
Slaczki …

@arkop Jaki masz dokładnie falownik?

Sofar 8.8 ktl-x g3

witam, użyłem flow od kolegi wyżej i zadziałało , teraz co 30 sek idą dane. Czekam na jakiś słoneczny dzień aby sprawdzić czy dobrze ustawiłem kartę energii

Cześć
@arkop nam taki sam falownik, który konkretnie flow użyłeś?

Pozdrawiam

jak wróce do domu to wrzuce bo teraz nie mam jak- a próbowałem z trzech

Ok, dzięki

Pozdrawiam

Spoko mam taki samo falownik jak coś mogę podrzucić flow.

byłbym bardzo wdzięczny jakbyś wrzucił :slight_smile:

@hawkeye flows (1).json (29,2 KB)
Tylku musisz wpisać swoje ip inwertera i s/n logera

dzięki :), jutro potestuję