A ten w NR HA_MQTT? …nie łaczy się, kropka
…kliknij w niego i sprawdź
@RobinI30 Zrobiłem odnowa server w nodzie i się zaświeciło na zielono. No Niby działa, zastanawia mnie co oznacza wartość “Całkowita produkcja do sieci”
To jest proces od hybrydy czyli export do sieci.
Twoj G3 nie obliczy tego.
@RobinI30 No właśnie pokazuje strasznie dziwną liczbę Niby wszystko ładnie Działa wielkie dzięki za Pomoc pozdrawiam.
Próbuje przerobić flow pod Inwerter Afore Data Logger HMI-906.
Node red łączy mi się do falownika jednak dostaje kosmiczne wartości.
Na początek organiczyłem się do wrzucenia samego noda Sofar Inverter którego wyzwalam z noda inject i próbuje na po nodzie Sofar (tcp request) odczywywać i odgadnąć która wartość za co odpowiada.
- w jaki sposób mogę sprawdz czy autoryzacja przebiega prawidłowo ? czy podając niewłaściwy S/N data loggera będą zwracane dane ?
- jak dobrać takie rzeczy jak oFrame = “a5170010450000”, businessfield=“0003”+(‘0000’+a_start.toString(16).toLowerCase()).slice(-4)+(‘0000’+(a_end-a_start+1).toString(16).toLowerCase()).slice(-4) ;
oFrame += businessfield; ?
Wszystko co zaczyna się od 0003 to jest ramka modbus. Biorąc dokumentację protokułu rozszyfrujesz znaczenie poszczególnych pól.
Ona jest identycza jak przypadku komunikacji po RS485. Pozostałe bajty w ramce TCP to jest narzut zwiazany autoryzacją i protokołem, który sobie wymyśli producent. Znaczenia ich nie znam. Przyjmuje ,że taka ma byc i już.
Podobnie jest z odpowiedzią która otrzymujesz.
Cześcią bajtów jest modbusowa odpowiedz, która podlega standardowemu parsowaniu.
Otrzymane dane znaczą dokładnie to samo co opisane dla twojego falownika modbasowe rejestry.
Więc aby je zdekodowac musisz do niego posiadac sprawdzona dokumentacje.
To, ze logger jest identyczny nienaczy ze znaczenie rejestrow bedzie taki same jak w sofarze.
Problem w tym, że dostaje odpowiedź niemal taką samą odpowiedź bez względu na to jaki serial i jaki zakres rejestrów podam.
Opis ramki znajdziesz w
Cały czas się wszystko zmienia, nie mam sprzętu ani motywacji aby ten projekt rozwijać.
Pojawiają się już loggery z literowym oznaczeniem SN.
Jeśli coś uda Ci się wnieść do tematu to się podziel.
Witam jak zrobić aby :“Aktualna_generowana_moc” była wyświetlana w W a nie kW ?
Pytasz ile waży klio?
W dwóch miejscach trzeba zmienić - w HA definicji encji zmienić unit na [W] oraz w NR buffer parser zastosować właściwą wagę w polu scale.
Nie będzie to 1000, z tego co pamiętam to z falownika dostajesz wartości z dokładnością 10W - musisz dobrać aby było dobrze.
@RobinI30 Falownik Saj wyświetla mi w Watach a Sofar w kW dlatego chciałem to ujednolicić bo wykres jest nie czytelny. Chciałbym w grafanie zrobić wykres sumujący moc z obu falowników wiesz jak to zrobić?
Tak jak napisałem wcześniej.
W nodzie Regs 0x480 prawdopodobnie drugi wiersz w polu scale zmienić wartość tak aby było 1000x więcej. Podłącz debug to będziesz widział jake wartości zmieniasz.
Zmienisz wtedy wartość która zapisuje się w MQTT.
Tak wygląda bank rej 0x480 w falowniku.
Więc scala powinna wynosić *10 aby było w W
Następnie w sensor HA zmień jednostkę z kW na W.
Jeżeli ta ramka jest ok, to w takim razie cos jest nie tak z konfiguracja offestów, sa one za wysokie a powinny być z tego co rozumiem do 28 tak ?
Jezeli zmienie offesty ponizej 28 to nie mam blędów
… a wartości są sensowne?
Nod buffer parser ma ograniczenie co do rozmiaru danych wejściowych ( nie pamiętam ile?) stąd rozbicie na banki.
następna sprawa to gdy danych wejściowych jest zbyt mało to też będzie błąd indeksowania.
Być może to co otrzymujesz to nie są dane ze falownika tylko informacja np. o braku połączenia z falownikiem. To raczej jest ten przypadek.
Wygląda na problem z autoryzacją lub odpowiedział jakimś wyjątkiem modbus. Poczytaj i dopasuj (będzie to kilka ostatnich bajtów)
SN logera masz cyfrowy czy jeszcze jakieś literki?
W ogóle to jaki masz falownik, może używasz nie tego procesu ?
Posiadam HYD15KTL-3PH .
Serial to same cyferki
Edit:
@RobinI30 Wychodzi na to ze dostaje exception 0x3 czyli Illegal Data Value
Korespondencyjnie nic więcej Ci pomóc nie mogę. Większości osób to działa, ale są przypadki, że nie. Czasami pomaga zmiana softu .
Skad taki soft można zaciągnąć ?
Też pytałem, sam jestem ciekaw. Czytałem na elektrodzie że zmieniają, ale na moje pytanie nikt nie odpowiedział. Osobiście bym nie “sofcił” - to jest zbyt droga zabawka i podłączył się modbus RS485.