Ja też … robiłem to dla @_wesley i chodziło prawdopodobnie o moment zerowania liczników o północy a nie pierwszym rannym odczytem.
…zależy dla kogo … rozumiem niechęć i wcale nie nalegam
ok zobaczę jutro jak odpali falownik i zobaczę co się stanie tylko jeszcze jedna rzecz bo nie znalazłem gdzie należy wpisać w config.yaml login i hasło do falownika? Czy nie trzeba?
To działa w NR i tylko tam kofigurujesz, W nodach KTL wpisujesz IP falownika i SN loggera LWS oczytanego za strony statusowej. Jest to gdzieś wytłumaczone pośród 263 wpisów
Robiłem to dla siebie więc traktuj to bardziej jako zestaw “IKEA” niż sprawdzone rozwiązanie.
Zawsze możesz się połączyć przez modbus i konwerter RS485, to działa zawsze …pod warunkiem, że znasz adresy rejestrów… taka incepcja
adres ip i loger sn mam wpisany ale login i hasło nie ma takiej rubryki
nie ma takiej potrzeby… czytasz bezpośrednio z falownika a nie z chmury … jak w innych integracjach.
modbus co to jest aplikacja czy jakiś logger ??
…hmm …uniwersalny protokół dla wielu różnych urządzeń dla odczytu i zapisu danych.
Przyda Ci się jego poznanie bo za chwilę zamarzysz sobie, żeby mieć jeszcze licznik energii
Pierwotnie testowałem to rozwiązanie, działa stabilniej i pewniej ale wymaga dodatkowego konwertera.
coś tam wyczytałem że bedzie to potrzebne do pompy Ciepła aby można ją było dodać do HA. Ale ten protokół się dogrywa do uządzenia ?
Nie … albo je obsługuje albo nie. Ma tą zaletę, że możesz jednym konwerterem czytać wiele różnych urządzeń ( coś na podobiznę sieci)
Filtry zrobione przez RobinI30 w 100% robią swoją robotę, wykresy idealne i panel energia bez błędnych wyników.
Zerowanie wartości ustawia tylko wykresy po północy na zero, bez tego noda “zerowanie wartości” wykresy zerowały się dopiero jak falownik zaczynał produkcję i dane encja ruszyła z wysyłaniem danych
Filtr w nodzie funkcyjnym:
filtruje “piki” w górę i dół, nadaje się tylko do wykresów przyrostowych, w moim przypadku do: Wygenerowane_kW_Dzis, Dzienne_uzycie_energii_z_sieci, Dzienna_produkcja_do_sieci, Dzienna_energia_wchodzaca_do_akumulatora, Dzienna_energia_wychodzaca_z_akumulatora
Dziś właśnie będę testował to
A czy to jest do czegoś potrzebne? Do jakiejś integracji lub coś w tym stylu? Zastanawiam się nad dodaniem tego, tylko czy to jest mi potrzebne w moim przypadku.
Jeszcze jeden temat,
czy ten nod się nada do wykresu całej produkcji (sofarsolarmqtt_suma_wygenerowanych_kw) ?
Zrobić chcę wykres miesięcznej produkcji, ale widzę że w tym wygenerowanych_kw też są piki w dół czy w dół. Wtedy pewnie zakłami mi wykres bez filtra
Żeby ładnie wyglądało na wykresach
Filtrujesz tylko energię odczytaną z falownika (bo na tym poziomie występują błądne odczyty). Okresowe liczniki tworzysz w utility_meter tylko z jednej odfiltrowanej wartości total_energy. Panel energy dobrze sobie z tym radzi i sam dba o zerowanie wartości po upływie okresu obliczeniowego.
No to w sumie dogram to i sprawdze
To wiem Działam
No kurde jednak coś nie działa
Hej,
Też miałem problemy ze szpilkami na pomiarach wiec skorzystałem z kodu od @RobinI30 przerobiłem go na subflow który automatycznie tworzy sobie zmienne i wysłając mu injecta po północy automatycznie resetuje te zmienne.
Wystarczy go połączyć w szeregu z pomiarem i ustawić w parametrach jaki może być maksymalny przyrost i ile miejsc po przecinku.
Ja zapisuję bezpośrednio do bazy danych i dodatkowym plusem jest to że nie aktualizujemy zmiennych jak nic się nie zmieniło .
Jak widać na razie leci to u mnie tylko w debugu ale wyglada dobrze.
SpikeFilter.json (4.0 KB)
@Spatz2_ex_pab11o … to cos to niedziałający mqtt. Pod węzlem mqtt musi pojawić się conected.
Z reguły to w NR masz teraz zdefiniowane dwa serwery mqtt, jeden własny a drugi impotowany.
Usuń niepotrzebny, a węźle mqtt wybierz wlaściwy.
Albo nie masz w ogóle mqtt, albo jest źle skonigurowany. Z obrazka widać tylko tyle,że nie podłączony. To jest narazie podstawowy problem, ze coś nie działa
Mqtt broker na pewno mam dobrze skonfigurowany bo inne urządzenia działają,