Sofar Solar inwerter - odczyt danych bezpośrednio przez fabryczny DataLogger

Witam!
Jestem nowy w HA.
Mam pytanie - w jaki sposób uruchomiłeś Solarman’a.
Zaciągnąłem tą integrację z Githuba, ale nie chce to ruszyć lokalnie mimo podania właściwego IP i SN loggera. Wszystkie encje są nieaktywne, tylko status falownika pokazuje “disconnected”. Wyszukanie automatyczne też nie chce zadziałać.
Mam Sofara 6.6KTL-X z LSW3_15 i HA postawionego na maszynie wirtualnej. Przy pomocy flow kolegi Robinl30 jestem w stanie odczytywać lokalnie parametry z falownika, chciałbym jednak, w celach edukacyjnych, uruchomić integrację Solarman i podobnie w lokalny sposób odczytywać dane.

Cześć,
Zainstalowałem Solarman’a. Dodatkowo utworzyłem plik z konfiguracją dla falownika KTL-X G3 oraz w pliku const.py dodałem nazwę utworzonego z konfiguracją pliku.

Dokładnie tak jak w poście który przywołałeś

Witam !
Dzięki za podpowiedź - instalowałem jako niestandartowe repozytorium w HACS, zrobiłem dokładnie tak jak pisałeś, dołożyłem nowy plik konfiguracyjny i uwzględniłem go wpisem do const.py i delikatnie mówiąc bryndza. Plik pojawia się w oknie konfiguracji, ale nic ponadto. Cały czas mam nieaktywne/nieznane encje. Może ta instalacja ze strony StephanaJouberta wymaga jakichś dodatków, bibliotek o których nie napisał?
Pozdrawiam
Andrzej

Na ESPHome bez MQTT mam gotowy skrypt.

Fajny masz falownik - sprawność 108% :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Wyszło tak bo prawdopodobnie są różne czasy odświeżania encji.

1 polubienie

Cześć czy jest możliwość podłączenia z Sofar poprzez logger ale bezpośrednio z urządzenia Modbus poprzez RS485? Czyli tak jakbyśmy się łączyli z ModbusPoll …same ramki… Może z udziałem Elfin ??? Proszę o pomoc. Bez udziału NODE RED.

Tak… to jest najpewniejszy sposób do sukcesu.
Poprzez integrację HA modbus… potrzebujesz konwerter do RS485 (lan lub usb) oraz adresy rejestrów dla swojego falownika.

Nie mogę użyć Ha. Mam fizyczny ekran który ma wyjście RS485 i adresuje tylko ramkami i odczyuje ze zwrotek.

Nie wiem o czym piszesz? Może coś więcej?