Każdy znak w tym polu zweryfikuje ważność 64 adresów.
Bit4 reprezentuje adres, gdzie najwyższy bit adresu w tym polu plus 1,
0 oznacza nieprawidłowy; 1 oznacza ważne.
Tak być może - w końcu to ten sam modbus.
Pewne wartości można przefiltrować bo znany jest przedział możliwych wartości np. częstotliwość, moc lub produkcja… ale niektórych nie.
Bardzo chętnie, ja obecnie testuję rozwiązanie SOLARMAN. Zrobiłem konfigurację dla ktl-x g3 i póki co działa bardzo fajnie, nie wiem tylko w którym miejscu dokonać zmiany by pobieranie danych z falownika było co 15s. Zmiana w pliku const.py nie powoduje częstszego odpytywania.
Bo dane wysyłane z Datamenagera do chmury, nie są wysyłane tak często jak chciałbyś je odczytywać/aktualizować ? , więc w krótszym okresie np. (15s) dane są te same (pod warunkiem, że jest stała komunikacja z chmurą). Z loggera tylko czytasz (nie odpytujesz). Tylko odpytując lokalnie falownik jesteś w stanie zmieniać czas aktualizacji sensorów.
U mnie dane na stronie solarmann smart odświeżają się co 5 minut (czyli mój logger w takim interwale wysyła dane) a więc nie ma sensu go czytać częściej.
Tak wersja wifi też zadziała, choć lepiej (stabilniej) po kablu. Nie wiem czy z Twoim falownikiem zadziała mój flow a raczej powinienem napisać nie zadziała → masz inne adresy rejestrów w swoim falowniku, np. Frequency Grid u mnie to 1156 a u Ciebie 0484.
PS. nie wiem czy sama zamiana adresów rejestrów we flow załatwi sprawę (zamieściłem w podlinkowanym wyżej poście dokumentację mojego Sofara więc możesz porównać obie dokumentacje i zobaczyć które adresy na jakie należałoby zamienić)
Należałoby zamienić moje adresy na Twoje w nodach funkcyjnych i nodzie switch (wskazane strzałką) i po skonfigurowaniu noda Modbus Flexible Read zobaczyć, choć expertem w tej sytuacji jest z pewnością @RobinI30
Witajcie,
Używam flow’a wesley’a z lipca '22. Działa, widzę na debugu prawidłowe wartości z mojego Sofara 11KTL-G3. Po przekopaniu się przez nową składnię w configuration.yaml w stanach w narzędziach deweloperskich mam w końcu 24 pozycje sensor.sofarsolarmqtt, niestety wszystkie maja stan unknown -czy tak jest prawidłowo?. We flow mam pod MQTT cały czas “connecting”. Używam mosquitto broker bez nazwy użytkownika i hasła (na tym chodzi Zigbee2MQTT bez problemów). Wybaczcie pytanie laika ale już nie wiem gdzie szukać.
Powinno być connected
Jeśli tylko skopiowałeś proces bez zmiany ustawień brocker, to teraz w HA masz dwa ustawienia: własny i skopiowany. W NR naciśnij trybik aby to sprawdzić.
Dzięki za informacje. Kliknięcie w ten z wykrzyknikami powoduje podświetlenie noda ping we flow od wesley’a. Mój serwer mqtt nie ma hasła i użytkownika - założyć? Do tej pory tak to chodziło z zigbee2mqtt…
jest on w postaci Dodatku do HA (a nie osobnej instalacji)
to powinien akceptować wszystkich użytkowników HA - przeczytaj wbudowaną dokumentację w tym Dodatku.
W sumie przy takiej instalacji on nie pracuje “bez haseł” tylko akurat Z2M (również w postaci Dodatku) potrafi pracować z użyciem poświadczeń autowygenerowanych.
powinieneś utworzyć w HA swój binary_sensor (ping) i potem skonfigurować swój w NR zamiast tego, który jest w konfiguracji od autora flow.
Pokaż wiadomości z debug z NR i konfigurację sensorów w HA.