Mam w domu dwa prawie identyczne falowniki: KTL-X 4.4 oraz 5.5. Na początku zainstalowałem flow dla jednego z nich. Wszystko działa OK, odczytuje wartości z falownika. Kiedy dodałem następny flow dla drugiego falownika niestety tylko sypie błędami w temacie */status. Myślałem że może coś namieszałem w NR, ale wygląda na to że nie, bo po ustawieniu drugiego falownika w miejsce pierwszego, tak samo otrzymuję błędy. Ktoś może podpowiedzieć co może powodować błędy? Jak to zdiagnozować? Jestem początkujący w RN.
Zamień moduły WiFi, to sprawdzisz czy to problem softu w falowniku i w samym module.
hej, poradziłeś sobie z tym? Mam ten sam błąd u siebie. W zeszłym roku korzystałem z RS485, ale w październiku przestał zbierać mi info odnośnie produkcji. Z modułu wyciągnąłem kilkanaście encji typu napięcie, temperatura i inne pierdolety i to wszystko nadal działa, a produkcja (najważniejsza w sumie) mi zdechła i poddałem się. Teraz kombinuję z tym SofarSolarMQTT
Cześć
Zatrzymałem się na tym że w mqtt explorer mam wyrzucone wszystkie dane z falownika. Jak teraz mam je przerobić na encje? Zakładam że to powyższe temu służy, ale do jakiego pliku yaml mam to wkleić?
Jeśli to wpiszesz w configuration.yaml to zadziała zawsze - nawet gdy masz podziała na includowane pliki
konfiguracyjne.
Jeśli chcesz osobny plik to tworzysz sobie dowolny i go dołączasz.
Chyba, że już masz gdzieś zdefiniowane inne encje mqtt: - wtedy rozszerzasz tą sekcję o nowe.
Dzięki za pomoc, robiłem tak jak zaproponowałeś ale nie wychodziło. Problem jest gdzie indziej. Musiałem usunąć " - platform: mqtt" by zadziałało.
Dzięki za pomoc tak czy inaczej
Teraz walczę z ilością energii oddane do sieci. Muszę odjąć od siebie moc chwilową produkowaną od mocy pobieranej a do tego dodać warunek że jeśli wartość jest <0 to pisz 0, a wynik całką zsumuję.
Chyba że jest lepszy sposób na to
Hej
Chyba wyszedłem już z wprawy robienia odczytu rejestru.
Mam takiego pacjenta Sofar Solar 3000TL-G3
Komuś udało się odczytać rejestr i wyciągnąć z niego dane na tym falowniku ?
Przekopiowałem flow z mojego domowego HA i sofara, tylko że z innego modelu i mam błędy w NR.
Zakładam że to inny zakres rejestru.
Czy ktoś ma to już rozwiązane ?
edit.
Temat rozwiązany.
Pomógł flow z wersji 1.2
Mam logger LSW3_15_FFFF_1.0.57 który się wpina pod port szeregowy, a nie usb.
Falownik Sofar Solar 3000TL-G3
Cześć
Szukam i nie mogę znaleźć miejsca w którym jest ustawiana częstotliwość odświeżania. Chciałbym mieć odczyty co 1 sek.
- logger nie wyrobi…ale na początku flow jest inject - tam się ustawia czas odczytów.
Jak nie 1 sek to wiecej ale nie wiem gdzie to odnaleźć, nie widzę inject. Czy to jest na głównym flow czy podrzędnym?
NodeRed - Sofar.json (28,0 KB)
Teraz widzę, dzięki.
Jaki minimalny czas się sprawdzi?
Moim zdaniem w przedziale 30s - 60s będzie ok
Cześć, nie mogę sobie z tym poradzić dla kilku encji. Pokazuje mi dziwne wartości
Jakie powinny być? … z obrazka można powiedzieć tylko tyle, że coś masz źle zdefiniowane.
Suma tylko rośnie więc co by nie było to kolejne wartości powinny być tylko większe.
W tym wątku było duży różnych procesów?
Jak falownik i którego użyłeś?
Za dużo zerowych odczytów - albo zbyt często odpytujesz, albo problemy z połączeniem… albo jeszcze coś innego.
Przy falownikach G3 czasami takie głupoty odsyła.
flows (4).json (26,6 KB)
Takiego flow używam, falownik mam 8.8 KTL-X G3.
W jaki sposób wyczyścić te głupoty?
Odczyt z mniejszą częstotliwością może pomóc.
Ten falownik dla każdego “banku” rejestrów na pierwszej pozycji ma rejestr “data valid”, który mówi czy określone dane są prawidłowe - czy w czasie przetwarzania.
Nie udało mi się rozkodować znaczenia poszczególnych bitów z samego opisu więc zostaje totolotek.
Znajdź dobry opis modbus dla KTL G3 to się poprawi
Z odczytem po rs485 też może być podobny problem.
Dostałem z SOFAR’u taki oto plik dotyczący mobus, może to pomoże w odpowiednim doborze
Modbus.zip (239,3 KB)