To nie ta ramka zbyt dużo 0
Coś się chociaż zgadza np.SN, albo coś dopasować do danych rzeczywistych?
Podstawiaj inne pojawiające się długości. Masz jakieś inne większe od 100?
Tam jest takie pole SensorTypeList, który u ciebie jest inny i dlatego dane w buforze mogą być inaczej ułożone.
Cały czas jest buffer 143.
zgadza się loggersn loggera, i w inverterSN jest jego wersja oprogramowania.
Reszta jest jakaś z kosmosu, nawet się nie zmienia.
Może to są dane/parametry loggera a nie falownika ?
Robota nie poszła na marne, przynajmniej udało mi się przetestować kolejny sposób.
Kupiłeś jakąś “świeżynkę” i trzeba poczekać jak ktoś to rozkmini za nas
Będzie płacz jak ludzie zaczną aktualizować soft i integracje przestaną działać, bo jak pisałem wcześniej Twój falownik wcześniej działał.
Gdy coś znajdę to zaktualizuje… na razie dzięki za Twój wkład do tematu.
Jeśli coś więcej wiemy to super
Ja jestem do dyspozycji jak coś
Dziękuje jeszcze raz za poświęcony czas
Hej @RobinI30 uzywam od dluzszego czasu wersji 1.2 - i co kilka dni niestety sa takie strzaly x2
Masz jakis problem jak to okielznac bo widze ze wszystko zrobilem zgodnie z instrukcja ktora podajesz.
@cpuks
W zasadzie ja też, wprowadziłem wszystkie dostępne mechanizmy kontroli poprawności danych.
Jednak sam moduł jej “produkuje” i wysyła jako poprawne.
Aby je usunąć należałoby w indywidualnych przypadkach rozpatrywać prawdopodobieństwo ich poprawności.
Np. w Twoim przypadku nieprawdopodobnym jest aby instalacja do 10kW wyprodukowała 15kW, więc takie odczyty należałoby odrzucić jako niemożliwe.
…lub w instalacji która produkuje w okolicy 0W nagle masz skok do 15kW - niemożliwe! ( co nagle ktoś zapalił światło? ;).
Nie wiem czy czujesz, ale trudno jest stworzyć uniwersalną regułę, gdy natura samego błędu jest nieokreślona.
Oczywiście mogę na specjalne zamówienie coś dorobić, ale nie wyczerpie to wszystkich możliwych przypadków. Więc jeśli to jest mało istotne to nie wiem czy warto.
Czy ten pik mocy jakoś wpływa u Ciebie na proces sterowania, czy tylko masz nieładny wykres?
Czy inne dane też są przekłamane? Był problem z pikami produkcji, i to psuło statystyki w panelu Energia więc tylko tam wprowadzony został filtr na nieprawdopodobne dane.
Oczywiście można to łatać dla konkretnych przypadków.
Wiec problem lezy w tym ze do liczenia dziennej / miesiecznej / rocznej produkcji biore day_energy i wkladam to w utlity meter → a musze wziac TotalEnergy i z tego zrobic sobie cala reszte - dzienna godzinowa miesieczna itp prawda?
Pokazałeś moc, czy z energia masz taki sam pik?
Dla wszystkich statystyk energi użyj dziennej produkcji
Robilem to dokladnie tak:
sensor:
- platform: mqtt
name: "falownik_day_energy"
state_topic: "falownik/DayEnergy"
unit_of_measurement: "kWh"
device_class: energy
state_class: total_increasing
I dalej:
falownik_produkcja_dzienna:
source: sensor.falownik_day_energy
cycle: daily
falownik_produkcja_miesieczna:
cycle: monthly
falownik_produkcja_roczna:
cycle: yearly
A chyba lepiej skorzystac z total energy i na tym zrobic cala reszte? Bo w day_energy co ktorys dzien na koniec dnia albo na poczatek jest taki strzal
Total ma dokładność 1kWh, słabo to na statystykach wygląda.
Na pewno masz V1.2?
Tego już nie powinno być.
…daj na priw flowa… zerknę… może coś dopiszę?
edit…
@cpuks … na specjalne zamówienie wprowadziłem filtr na produkcję dzienną
Założyłem, że falownik o maksymalnej mocy 10kWh nie ma możliwości technicznych aby między pomiarami wyprodukować więcej niż 170 Wh. Sprawdzam różnicę pomiędzy kolejnymi pomiarami i w przypadku skoku powyżej dopuszczalnych przyrostów pomiar odrzucam.
Modyfikacja polega na dołożeniu do oryginalnego flow tej “protezy”.
filter.json (1,4 KB)
Niedługo łaty będą większe niż samo “mięso”
Na razie nie mam pomysłu jak to zrobić porządnie, więc potestuj to co dałem.
Super dzis wieczorem to wstawie i zobaczymy - zerkne tez co mam w influxie bo tam jest cala historia to moze rzuce csv z 2 tyg z dziennej produkcji.
Cos dziwnie wczoraj zawisla produkcja dzienna i to z samego rana - pozniej byl praktycznie maks paneli 9.45-9.5 kW (falownik to 11 kWp ale instalacja jeszcze bedzie rozbudowana jak bedzie potrzeba) wiec wrocilem do wersji bez filtra. Dziwne
Wcale nie … ponieważ nie miałem możliwości tego dobrze sprawdzić -tak mogło się zdarzyć.
Nie widziałem wcześniej, że coś dopisałeś.
Podmień funkcję ( drobna zmiana ) i przetestuj.
var prev = flow.get('prevDay') || -1;
if (prev == -1) {
flow.set('prevDay', msg.payload);
return null;
}
var prod = parseFloat(msg.payload) - parseFloat(prev);
// zakładam że falownik o mocy 10kW nie może wyprodukować w ciągu 1 min
// więcej niż 170 Wh i ten pomiar pomijam
msg.prod = prod; //na potrzeby debug
if (prod > 0.170) {
flow.set('prevDay', msg.payload); //dopisano
return null;
}
flow.set('prevDay', msg.payload);
return msg;
Podłącz debug ( complete msg… ) za funkcją filter i w przypadku gdy przestanie działać pokaż ile wynosi “msg.prod”
Podpiete - zobaczymy co to bedzie teraz - daj mi pare dni.
Przy okazji - skoro utlity meter tak szybko i sprawnie teraz to zrobilem po prostu dzienna produkcje na bazie totala - akurat to dla integracji solarman ktora podobnie jak Michalux z forum elektrody potrafi podbic wynik dziwnie na koniec dnia / albo na poczatek.
Geneza była taka… najpierw jakiś (chyba?) francuz rozgryzł protokół, później Michalux trochę to pozmieniał i coś poprawił a ja to przepisałem na NR dodając kontrolę poprawności danych. Inne integracje tego nie robą i “łykają” wszystko.
Różnica jest jeszcze taka, że ja mniej to promuje - pisałem to dla siebie i na jakieś radykalne zmiany trudno liczyć. Tym bardziej, że już pojawia się nowy soft i powoli przestanie to działać z nowym sprzętem. Jeśli na elektrodzie coś wygląda podobnie - to jest tym samym
“Podbijanie” jest właściwością sprzętową stąd różne integracje dają podobne efekty.
Panowie,
Ja mam dokładnie ten sam problem z danymi wyciąganymi z Sofar 11KTLX-G3. Bzdury w encjach.
Używam integracji solarman.
Tu loger jest na USB wersja modułu to LSW3_15_270A_1.32 , Extended System Version V1.1.00.0B. Dodatkowo to chyba taka “nowość” że chińczyki nie opanowali nawet www do administracji. Bo dane jakie wyświetla na stronie są błędne. Np produkcja… (foto)
Zgadza się ID logera i falownika
Może wystarczy zmienić rejestry na 2020r??
Może komuś to działa?
i ruszy integracja do solarman.
Hej, u mnie temat po tych prawie 10 dniach OK - zero problemow, poczekajmy moze jeszcze te kilka dni i bedzie jakas tam pewnosc ze nie bedzie tych skokow - dziekuje za pomoc!
Oby tak zostało, bo kończą mi się pomysły
Tylko nie wpadnij na pomysł aby aktualizować soft bo może się to skończyć jak post wyżej.
Prześlijcie ostatniego NOD-a
Rozszerz to co masz o…
Wczytaj filter.json i zmień zawartość funkcji w/g postów wyżej. Przesyłanie całości zrobi Ci tylko bałagan.
dzięki
Właśnie tak zrobiłem