Sonoff Basic + ESPHome + DS18B20 - dziwnie zmieniające się odczyty temperatury

Witajcie w Nowym Roku!
Chciałbym Was prosić o pomoc w zrozumieniu zachowania mojego czujnika DS18b20, który to podpięty jest do Sonoff Basic z wgranym ESPHome.
Oczywiscie rezystor 4.7k jest na miejscu…

Objaw to skokowe zmiany odczytów temperatury po osiągnięciu kilkudziesieciu stopnic C.

Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem?
Czy bedzie to uszkodzony sensor czy moze też “tani chińczyk”?

A nie jest tak, że ten wykres pokazuje prawdę? Może masz tak właśnie go zamontowanego, że cyklicznie zmienia się ta temperatura, bo (zgaduję) pompka CWU lub obiegowa CO tak właśnie miesza cyrkulacją w korelacji z temperaturą, włączając się cyklicznie. :thinking: Daj cały kontekst tego układu, bo jak dla mnie ten wykres wygląda dość normalnie. Uszkodzenia DS18b20 najczęściej skutkują brakiem zmiany odczytywanej temperatury na wykresie.

2 polubienia

Panie Cezary, ma Pan rację. Nie wpadłem na to że te odczyty faktycznie mogą być poprawne. Ehh. Sorki za zawracanie głowy w weekend.

Tak, turbina DGP, załącza się przy okreslonej temperaturze, to skutkuje wychlodzeniem powietrza z komory kominka akumulatyjnego. Jak się wychlodzi, to turbina sie wylacza a temperatura powoli rosnie na nowo… i po osiągnieciu temperatury zalaczenia turbiny, cykl zaczyna sie na nowo…

W tym ukladzie, mam do poprawy moj climate template który pracuje w tybie ‘cool’.

- platform: generic_thermostat
name: DGP
heater: switch.dgp_dgp
target_sensor: sensor.dgp_dgp_temperature
cold_tolerance: 5 #histereza w dół
hot_tolerance: 0
min_cycle_duration:
seconds: 120
precision: 1.0
min_temp: 40
max_temp: 50
ac_mode: true
target_temp: 45 # w jakiej temp ma sie zalaczyc turbina
initial_hvac_mode: "cool"
away_temp: 22

Pewnie pobawienie sie histerezą i temperaturami tollerance mi pomoze.
Dzieki za wskazówkę. M

Cześć,

Rozważałeś napisanie prostego regulatora PID? pisze się to banalnie prosto, będziesz miał jedynie trochę zabawy z dostrojeniem tego, ale jak nie zmieni Ci się nagle charakterystyka cieplna układu to będziesz zadowolony :wink: