Posiadam Sonoff dongle-E, które używam wraz z rozszerzeniem Zigbee2MQTT i mam problem bardzo podobny do tego opisanego przez Wojtka Zigbee2mqtt problem z wieszaniem się
To o czym nie pisał Wojtek a ja obserwuję to fakt że na wersji 1.33.0 problem nie występuje, ale każda kolejna którą testowałem powoduje zawieszanie się komunikacji Zigbee w okresie od kilku godzin do kilkunastu dni od instalacji.
Moje środowisko:
Zigbee2MQTT version [1.33.0]
Coordinator type EZSP v8
Coordinator revision 6.10.3.0 build 297
Device path:/dev/ttyACM0
ID:/dev/serial/by-id/usb-ITEAD_SONOFF_Zigbee_3.0_USB_Dongle_Plus_V2_20221029155442-if00
Home Assistant Blue / Hardkernel ODROID-N2/N2+
Zamierzam więc tak jak Wojtek wykonać aktualizację Firmware.
Jednak ponieważ moje środowisko jest znacznie większe (mam aktualnie 75 urządzeń zigbee i dużo automatyzacji) chcę się upewnić jak to właściwie zrobić i z jakimi skutkami muszę się liczyć.
Podstawowe pytanie to czy jeśli skorzystam z
Czy będę musiał ponownie parować wszystkie urządzenia?
Czy poza profilaktycznym backupem z poziomu Zigbee2MQTT, tym który jest na zakładce Ustawienia/Narzędzia, powinienem coś jeszcze zabezpieczyć? Jeśli tak to jak?
Którą wersję firmware wybrać?
Nie mam obecnie urządzeń matter, ale pewnie się z czasem trafią, czy warto od razu flashować tego dongla tak żeby obsługiwał też matter, czy są jakieś minusy takiego rozwiazania, czy warto kupić osobny dongle dedykowany do matter i zintegorwać go z ZHA a nie z Zigbee2MQTT?
Czy jeszcze o coś powinienem zapytać, coś istotnego wiedzieć?
To tyle na start.
Z góry bardzo dziękuję za wszelkie porady.