Witam.
Uszkodzeniu uległ przekaźnik Sonoff POWR2. Ponieważ ten model jest już niedostępny zakupiłem Sonoff POWR316 i wgrałem oprogramowanie Tasmota32.bin. Po konfiguracji według instrukcji blakadder i kalibracji wszystko działa poprawnie poza jedną rzeczą. Układ nie widzi napięcia wejściowego kiedy przekaźnik jest wyłączony. Pomiar działa tylko po włączeniu przekaźnika. W POWR2 dało się odczytać napięcie wejściowe po wpisaniu komendy SetOption21 1. Tutaj to nie działa. Czy jest jakieś rozwiązanie na ten problem?
Niestety ale wygląda na to, że ten typ jak i podobne POWR316D, POWR320 oraz POWR320D tak poprostu mają skonstruowany układ elektroniki:
To kiepsko. W takim razie jaka alternatywa dla Sonoff POWR2 jeżeli jego następca nie ma pomiaru na wejściu?
A jakie masz wymagania? Osobiście polecam produkty Shelly.
O ile dobrze pamiętam to w konsoli trzeba wpisać
SetOption21 na enable, czy działa dla tej wersji nie wiem.
Przekaźnik 16A, pomiar napięcia na wejściu, pomiar mocy.
Parę przykładów wyszukanych na szybko:
Shelly Pro 1PM v.1 - ceny na Allegro “powystawowych” zaczynają się obecnie od 220zł. Zaleta - można podłączyć przewodowo pod LAN.
Nous z oprogramowaniem Tasmota (do weryfikacji czy jest ciągły pomiar napięcia). Cena poniżej 150zł.
Jest też Sonoff POW R3 25A 5500W (do weryfikacji czy ma ciągły pomiar napięcia).