Witajcie. Chciałbym wykorzystać ww. urządzenia (lub inne podobne) w HA, jednak nieco inaczej, niż przewidział producent. Mianowicie, chciałbym, aby przełącznik był podłączony w puszce do włącznika (przycisk dzwonkowy), jednak, aby po naciśnięciu przycisku nie wykonywał żadnej akcji “mechanicznie”, czyli nie włączał lub wyłączał światła w moim przypadku, ale podawał fakt naciśnięcia przycisku do HA i w zależności od automatyzacji HA sterował podłączonym światłem. Czy to jest w ogóle do zrobienia wykorzystując standardowe przełączniki lub przyciski w domu, bez tych inteligentnych? Innymi słowy, chciałbym zrobić z przycisku standardowego Legranda - przycisk inteligentny. Po pierwsze, czy to jest w ogóle możliwe, a jeżeli tak, to czy wystarczy jeden przełącznik dopuszkowy, czy raczej po 2 szt. do każdego światła, czyli 1 w puszce przycisku, a drugi w lampie? Czy w takim wypadku mogę zautomatyzować HA, żeby po “przeczytaniu” np. 1 lub 2 lub 3 naciśnięć wyzwalać różne akcje?
Dziękuję! O to właśnie chodzi. Nie znasz przypadkiem takiego urządzenia na ZigBee i jeszcze idealnie z wyjściem na światło? Mam dużo (ponad 40) obwodów, które chciałbym zautomatyzować i wygodniej byłoby to załatwić jednym switchem w puszce każdego przycisku. Pomijam kwestię kosztów, ale przynajmniej nie musiałbym demontować wszystkich lamp. Czy w ogóle w HA można jakoś stworzyć takie “akcje” na bazie dowolnego switcha i przycisku?
Może to być każdy dopuszkowy moduł Zigbee, do którego nie podłączysz żadnego obwodu z oświetleniem (ale nadal wymaga zasilania ~230V), naciśnięcie przycisku jest sygnalizowane a to wystarczy do automatyzacji innych rzeczy. Niestety bardzo często moduły Zigbee wymagają łączników dzwonkowych. W przypadku urządzeń na Wi-Fi jest większy wybór np. inBox - BleBox.
Dziękuję. O to mi właśnie chodziło. Włączniki chciałem wymienić na dzwonkowe, więc idealnie.