Chodzi mi o to (szukam jakiegokolwiek “punktu zaczepienia” np. czy to czasem nie jest instalacja na malinie?)
-
wklejanie linka który już wkleiłeś wcześniej nic nikomu nie daje - tam jest zbmini, chodzi o potwierdzenie, że masz dokładnie ten moduł (z N, który jest routerem w przeciwieństwie do tego którego instrukcję linkował @macek który jest bez N i nie jest routerem), można wrzucać fotki sprzętu jako załączniki, ale rozumiem że wklejając 2 raz to samo potwierdzasz model
-
sieć masz skrajnie malutką, skoro masz tylko jeden router (i akurat jest nim ten moduł) to bezwzględnie zawsze musi być on w bezpośrednim zasięgu koordynatora, ale ponieważ nie masz żadnych innych routerów Zigbee to sieć kratowa (czyli taka, która zapewnia alternatywne ścieżki dla telegramów) nie może się zbudować
-
wskaźnik LQI masz w okolicach połowy skali, więc trudno ocenić czy zasięg jest OK czy nie jest (wiemy, że nie jest dramatycznie zły, ale to nie gwarantuje że nie masz źródeł zakłóceń)
-
sam fakt podłączenia wentylatora (czyli de facto silnika) może mieć wpływ na podatność na zakłócenia, bo nawet samo obciążenie może generować te zakłócenia - testowo możesz do modułu podłączyć zwykłą żarówkę (taką klasyczną wolframową) zamiast wiatraka
-
oczywiście nie wykluczam wady modułu, ale przykładowo wadliwe podłączenie masy (gdy jest za duża rezystancja połączeń) może być źródłem problemu czy zamiana miejscami przewodów L i N (!), pod żadnym pozorem wejścia S1 i S2 nie mogą się łączyć ani z L, ani z N jeśli producent wyraźnie nie nakazuje takiego połączenia (nie wiem czy ten moduł ma wejścia sterujące niskonapięciowe czy wysokonapięciowe, zachowanie sugeruje niskonapięciowe i problemy z instalacją elektryczną i/lub wysoki poziom zakłóceń w miejscu instalacji)
-
wspomniałeś o łazience - to miejsce o wysokiej wilgotności i instalacja musi być przeprowadzona wyjątkowo starannie, tu znaczenie mogą mieć upływności
-
jeśli moduł był wcześniej sparowany do innej twojej sieci Zigbee (bramka ewelink?) to czasem zdarzają się dziwne błędy (to de facto jest wada sprzętu=niedoróbka w firmware, nie wiem czy akurat sonoff/itead miał takie wpadki, ale są prawdodobne, bo to jest niestety najniższa półka R&D, a widziałem takie przypadki gdy urządzenie reaguje wadliwie bądź na polecenia z sieci z którą już teoretycznie nie jest sparowane)