Sonoff Zigbee 3.0 USB Dongle Plus - podłączenie

Nie rozumiesz.
sorry to ponad moje siły

Wgrałem nowy firmware fabryczny od sonoff. Ale to nadal nie jest ember lecz to ich ezps czy jakoś tak. Pytam czy jest sens wgrywania ember. Chyba że ja czegoś nie rozumiem. To co jest wspólne to nr. Ember jest teraz chyba 7.4.4 i sonoff też taki sobie nr dał choć mieli 6.3 zdje się

Po pierwsze
No mówię, że nie rozumiesz… to jest problem ze stosowaniem tych samych nazw czy skrótów dla rożnych powiązanych, ale odrębnych rzeczy, firmware to nie sterownik.
Firmware jest tylko EZSP, było, jest i będzie. Ta nazwa to skrót od nazwy używanego przez nie protokołu komunikacji EmberZNet Serial Protocol. Wersje są różne i to dość drastycznie, zależą one od wersji EmberZNet SDK, ale jak dotąd nikt nie wymyślił dobrej metody numerowania wersji (bo właściwie powinna zawierać też numer wersji SDK).
Sterownik w Z2M jest zależny od wersji firmware, dlatego są 2 różne sterowniki (w tym oba mają nazwy zbieżne z nazwami czegoś innego i to w dodatku się odnosi w sumie do tego samego), ZHA używa własnego sterownika bellows niezależnego od tego co używa Z2M.

Jak jest w ZHA nie wiem, nie używam i w najbliższym czasie nie będę (chyba że ktoś mi sprezentuje dodatkowy sprzęt, bo nie mam budżetu na takie pierdoły by kupować dodatkowo coś czego nie jestem w stanie sensownie spożytkować, a uruchamianie 3 czy 4 sieci Zigbee w stosunkowo małym mieszkaniu nie ma żadnego sensu, a i tak mam już 2 w tym tą drugą w pewnym stopniu bardziej dla Was niż dla mnie).

Po drugie gdzie oni to wydali, skoro na repo nie mają…

chociaż faktycznie przyjęli zupełnie inny sposób numeracji wersji niż autorzy niezależni, więc masz prawdopodobnie i tak jakiś zabytek

To nie jest od sonoff że tak może głupio spytam ? :grinning:

No, nie jest :rofl:
w dodatku podlinkowałeś instrukcję, a raczej same notatki do wydania dla SDK, a gdzie to firmware, które masz?

Notatki do wydania aktualnego

O dziwo widzę, że się udało jakoś ogarnąć rozpieprz w numeracji wersji już powyżej SDK 6.x.x

Wgrałem tym narzędziem. Pierwotnie miałem wybrać plik z dysku ale samo zaproponowało wersję 7.4.4 czegoś tam. To co to narzędzie wgrywa ? Nie wersję od producenta?

Przecież nie wgrywałeś tego co proponuje iTead/Sonoff, tylko wersję od jednego z bardziej aktywnych wydawców niezależnych @darkxst (bo producent miał i chyba nadal ma wylane na utrzymywanie aktualnych wersji)

a z tego co widzę to wersji 8.0.x raczej nie będzie, skoro się palec omsknął programistom w SiLabs i wydali SDK z poważnymi błędami, więc spodziewam się, że kolejna wersja to 8.1.x