Cześć!
Może banalne pytanie. Zakupiłem Sonoffa jak w temacie. Już w drodze i niebawem. Ale mam pytanie. We wszystkie poradnikach które przeglądałem dongla podłącza się do serwera. I proste pytanie. Czy komunikacja dongla z HA odbywa się tylko po USB? Czy da się po WiFi? Czy po połączeniu z HA mogę go wypiąć, włączyć do zasilacza i podpiąć w dowolnym miejscu w zasięgu WiFi? Bo serwerek mam dość głęboko…
tak (są pewne wyjątki, ale Ciebie raczej nie dotyczą, bo pytałbyś inaczej albo wcale; z innej beczki - w zdecydowanej większości instalacji koordynator nie komunikuje się wcale z HA tylko z innym serwerem)
nie
nie
trzeba było kupić INNY koordynator skoro masz takie pomysły jak powyżej
Dzięki za szybką odpowiedź! Wszystko jasne! Mam nadzieję, że strop to nie problem i odległość do pierwszego zasilanego urządzenia to około 1m.
Ale przy okazji zapytam.
Dongle łączy się z serwerem Sonoff? Bo, czytając wszystko co popadnie wywnioskowałem, że to działa lokalnie… Jeśli nie, to rozczar…
Kolejna kwestia. Mam kilka pięter w domu i może się okazać, że np. gniazdo na strychu ze świątecznymi ozdobami sterowane przez HA nie będzie w zasięgu. Jak to rozszerzyć?
I ostatnie pytanie. Co zamiast dongla Sonoff’a, żebym mógł spiąć urządzenie przez sieć z HA i do tego najlepiej lokalnie…
np. tego typu dongl’a… skonfigurowanego jako koordynator i wpiętego np. po ethernecie w dowolny switch w Twojej sieci LAN.
Zastanawia mnie:
- Czym kierowałeś się przy wyborze tego Sonoff?
- Jakiego oprogramowania chcesz używać?
Czyli jednak nic nie jest jasne i chyba zupełnie nie wiesz co robisz…
Co się nieco kłóci z faktem, że jesteś użytkownikiem HA nie od dziś.
3 słowa komentarza
Dongle koordynatora Zigbee na USB… nie łączy się z niczym, to jest coś w rodzaju modemu, ale nie czuję się na siłach by opisywać wszystko od zera.
To Ty musisz zdecydować do czego podłączysz takiego dongla i jaki serwer wykorzystasz by stanowił bramkę Zigbee w połączeniu ze sprzętem koordynatora.
Już się tłumaczę.
Mam trochę integracji na ESPHome na układach ESP własnego projektu… (musiałem się pochwalić bo nie jestem elektronikiem…) ale nie mam obsesji podłączania wszystkiego jak leci do HA. Używałem bramki Sonoff RF Bridge LR do sterowania włącznikami do gniazdek z Castoramy…Ostatnio wkładki do gniazdek zaczęły szwankować i postanowiłem je zmienić. Zastanawiałam się WiFI czy MQTT. Padło na MQTT. Zacząłem czytać, zbierać informacje i doszedłem do wniosku, że trzeba kupić dongla aby to odpalić. Tu i ówdzie były wpisy, że Sonoff’a trzeba zflash’ować. W pośpiechu (święta) i ogólnym szaleństwie zmian uznałem, że przerabiam oryginalnego Sonoff’a na urządzenie działające lokalnie… no i dalej chyba wszystko jasne. Było zacząć od forum, ale nie lubię tak po łatwiźnie, że na piszę na forum, życzliwi ludzie napiszą co i jak i mam gotowca… Ale coś czuję, że nie ogarnąłem. Dzięki za wszystkie odpowiedzi, Może jednak to ogarnę
Musisz dużo czytać, najlepiej oficjalne dokumentacje danego projektu. I tak MQTT to tylko protokół komunikacji, podobnie jak Zigbee. Tak naprawde nie łączą się bez pośrednika jakim jest projekt Zigbee2MQTT i od przeczytania dokumentacji tego projektu powinieneś zacząć.
No i nic nie jest jasne, ale jeśli mówisz o bramce Zigbee Sonoff/eWelink ZB-GW03 to niżej linki do jej odchmurowania (to jest proces raczej nieodwracalny, więc jeśli masz chociaż cień pomysłu by wrócić do oprogramowania eWelink, to zrób sobie backupy wsadu ESP, a MCU Zigbee nie ruszaj póki nie będziesz przekonany do zmiany bramki z zamkniętego systemu w koordynator dla jakiegoś otwartego)
Używasz tego? Jakie doświadczenia? Czy warto kupić SLZB-06p10 na CC2674P10?
A nie wolisz przerobić tego co już posiadasz?
No chyba, że nie zgadłem co tam masz, bo przecież nigdzie ani słowem nie podałeś żadnych konkretów.
edit - przeoczyłem istotną informację - dotychczas miałeś bramkę RF433 a ona nie ma nic do Zigbee…
Jakkolwiek na wstępie pisałeś, że masz już w drodze dongla Zigbee USB.
Tak mi się wydaje, że mówiąc serwer masz ma myśli hosta, a nie jakieś konkretne oprogramowanie, a kontekście HA masz już na wstępie do wyboru 2 różne serwery bramek Zigbee - ZHA (wbudowany serwer bramki Zigbee w HA) oraz Z2M (skrót od Zigbee2MQTT - UWAGA to NIE jest MQTT !!!) dość łatwy do zainstalowania (jako Dodatek lub osobny kontener, zależy jak masz zainstalowane HA) i chętnie używany (bo wielu użytkowników używa brokera MQTT też do innych celów, więc dołączenie do niego kolejnego klienta to nie jest wielki problem).
Dzięki Wszystkim. Chyba z grubsza już mi się poukładało. Dalej powinienem dać radę.
Rozumiem, że AIS-adapter-1 to przeróbka ZB-GW03. Bo AIS jest niedostępny. Przy okazji zapytam. System zamknięty/otwarty? Czy zamknięty to konkretny producent?
System zamknięty to w 3 słowach system, w którym producent decyduje co do niego możesz podłączyć, w kontekście tego wątku takim systemem jest chmura + aplikacja eWelink + jakieś przez nich produkowane lub raczej brandowane bramki (mówię o tym brandowaniu, bo konstrukcja Sonoff/eWelink ZB-GW03 jest identyczna z wieloma bramkami sprzedawanymi jako brandy Tuya, producent się nie ujawnił, sprzęt jest robiony jako white-label).
Dla odmiany systemem otwartym będzie ZHA czy Z2M gdzie użytkownicy sami decydują co chcą tam podłączyć i ogólne założenie jest takie, że wszystko co się mieści w ramach pseudostandardu Zigbee daje się podpiąć (tylko taka uwaga - oprogramowanie jest tworzone oddolnie, więc jeśli użytkownicy się nie biorą do roboty to cud się nie stanie).
To co napisałem wyżej nie jest propozycją kupna bramki zamkniętego systemu i jej przeróbki w system otwarty, po prostu myślałem, że masz już jakąś zamkniętą bramkę Zigbee nadającą się do przeróbki, a tymczasem masz RF433…
Napisałem Sonoff RF Bridge LR. Wygląda tak:
Nie znalazłem nigdzie opisu tego. Po kupieniu okazało się, że na pokładzie jest ESP8285 i NUVOTON. Za mało wiem, aby to przerabiać. Niby namierzyłem piny ESP do flash ale nie wiem czy to wystarczy. Chyba jestem do tego za cienki.
Serwer - oczywiście rozumiałem jako komp (a dokładniej NAS)
Pobawię się na początek z Sonoff’em a później zobaczę. Co do MQTT, to trochę wcześniej czytałem i chyba z grubasa czaję o co chodzi
Dzięki za wszystkie sugestie. Są bezcenne!
Tak mi się wydawało. Zwykły pilot na 433Hz